Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Huidletsel

E-learnings en scholing

Gratis e-learning over doorliggen

Doorliggen komt veel voor in de zorg en dat is niet nodig. Aan de hand van 19 vragen doe je met deze gratis e-learning de basiskennis op over het voorkomen en beperken van doorliggen en doorzitten. Het gaat over decubitus herkennen, wat de oorzaken zijn, de rol van overgewicht, hoe je decubitus kunt voorkomen en welke hulpmiddelen daarbij effectief zijn. Wist je bijvoorbeeld dat kruimels of plooien in bed decubitus kunnen veroorzaken?  De e-learning duurt ongeveer 30 minuten. Na het beantwoorden van een vraag bij een afbeelding of filmpje, lees je meteen een toelichting. Daardoor leer je er meteen van. Als je voldoende vragen goed hebt beantwoord (80% of meer), ontvang je een certificaat.
Ga direct naar de e-learning

Gratis e-learning: huidletsel door incontinentie

Hoe ontstaat huidletsel bij incontinente ouderen? Wel eens gehoord van ‘Incontinentie Dermatitis’, of IAD? Nee? Toch komt IAD heel veel voor en wordt het vaak verward met vochtletsel of decubitus. Dat is niet verstandig omdat je deze (soms zeer ernstige!) vormen van huidschade anders moet behandelen. Risicofactoren voor IAD zijn bijvoorbeeld het gebruik van vette huidzalf, frequent wassen met water en zeep, stevig boenen en afdrogen en natuurlijk diarree, urine en feces op de huid. Doe de gratis e-learning Incontinentie-dermatitis (IAD) (duur: 15-30 minuten) op Free-learning.nl.

Draaiboeken en praktijkkaart

Voor deskundigheidsbevordering van de medewerkers zijn een aantal instrumenten ontwikkeld.

Casussen

Hieronder staan enkele casussen die gebruikt kunnen worden bij besprekingen tijdens bijvoorbeeld een scholing of werkoverleg over decubitus. Het is vaak beter om casuïstiek ‘uit eigen praktijk’ te gebruiken.

Mevrouw de Wit

Mevrouw de Wit is 86 jaar. Ze heeft een CVA gehad en is daardoor halfzijdig verlamd en kan zichzelf niet draaien. Ze heeft decubitus categorie I. Mevrouw ligt op een AD-matras en krijgt om de 4 uur wisselligging (30°).

Opdracht

Het is 24.00 uur. Mevrouw ligt op haar linkerzij. Zij is voor het laatst gedraaid om 20.00 uur.
De afgelopen 3 nachten heeft mevrouw nauwelijks geslapen. Je komt bij mevrouw en ziet dat ze ligt te slapen. Je opdracht is haar te draaien op haar rechterzij. Wat doe je?

Mevrouw Jansen

Mevrouw Jansen is 86 jaar. Ze heeft een CVA gehad en is daardoor halfzijdig verlamd en kan zichzelf niet draaien. Ze heeft decubitus categorie II (blaar met gesloten blaardak). Mevrouw ligt op een AD-matras en krijgt om de 4 uur wisselligging (30°). Bekeken moet worden hoe de blaar (die is afgesloten met een verband) eruit ziet.

Opdracht

Het is 24.00 uur. Mevrouw ligt op haar linkerzij. Zij is voor het laatst gedraaid om 20.00 uur, de blaar is niet veranderd. De afgelopen 3 nachten heeft mevrouw nauwelijks geslapen. Je komt bij mevrouw en ziet dat ze ligt te slapen. Je opdracht is haar te draaien op haar rechterzij en de blaar te bekijken. Wat doe je?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

netty@organiseertenleert.nl 29/12/2020

Een goede nachtrust zorgt ook voor een betere fysieke toestand, ik zou mw. laten slapen en haar bij de volgende 'draaironde' wisselligging geven.