Naar hoofdinhoud Naar footer

HANDSOME: handhygiëne in verpleeghuizen

Wil je de handhygiëne in jouw verpleeghuis verbeteren? Dat kan: gebruik de methode HANDSOME van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC. Met dit lespakket ga je zelf aan de slag om samen met je collega’s te zorgen dat jullie de regels van handhygiëne (nog) beter naleven.

De methode is speciaal ontwikkeld voor verpleeghuizen. Het behandelt verschillende aspecten van handhygiëne. Op deze pagina vind je alle informatie en documenten die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Het lespakket

Het lespakket van HANDSOME bestaat uit verschillende onderdelen. Op deze manier leer je je collega’s om handhygiëne goed uit te voeren. Je motiveert ze om handhygiëne te doen en je kunt belemmeringen wegnemen. In het pakket vind je instructies voor drie lessen van zo’n 20 tot 30 minuten, een e-learning en voorbereiding voor een gesprek met je leidinggevenden over de randvoorwaarden. Bovendien kun je op een leuke manier aan de slag met een knutselproject voor de bewoners of een fotowedstrijd voor je collega’s.

Werkt het?

Uit onderzoeksgegevens van HANDSOME blijkt dat de naleving van handhygiëne heel laag is. In Nederland wordt ongeveer 1 van de 8 keer dat handhygiëne toegepast zou moeten worden, ook daadwerkelijk uitgevoerd. Na het volgen van de lessen werd dit aanzienlijk meer. En het goede nieuws is dat deze naleving ook blijft op langere termijn.

Aanwezigheid bij de lessen is dan natuurlijk wel een voorwaarde. Wanneer meer dan 50% van de afdelingsmedewerkers aanwezig is bij ten minste een van de lessen, verwachten de onderzoekers van HANDSOME dat naleving van handhygiëne op de juiste momenten meer dan verdriedubbelt.

Aan de slag

Hieronder vind je de verschillende materialen van het lespakket van HANDSOME. In de handleiding vind je alle onderdelen voor de hele aanpak. Je kunt eventueel ook met losse onderdelen aan de slag. Heb je vragen? Stel ze aan Gwen Teesing via LinkedIn.

Handleiding

Download de handleiding via de pagina Handleiding HANDSOME.

E-learning

Doe de e-learning via de pagina E-learning 'Handhygiëne in verpleeghuizen'.

Presentatie Handhygiëne: Op welke momenten?

Met deze klinische les verhoog je het bewustzijn dat goede handhygiëne noodzakelijk is. En je leert je collega’s wanneer ze handhygiëne moeten toepassen. HANDSOME heeft gekozen voor een eenvoudiger uitleg dan de 5 momenten van de WHO. De 5 momenten van de WHO zijn abstract, roepen verwarring op en zijn meer gericht op een ziekenhuis-situatie. Vandaar dat HANDSOME de momenten eenvoudiger uitlegt: Kamer In, Kamer Uit, Voor Schoon, Na Vies.

  • Presentatie: 'Handhygiëne: op welke momenten?' (ppt), te vinden onder aan deze pagina bij 'Downloads'.
  • Script bij de presentatie (pdf), te vinden onder aan deze pagina bij 'Downloads'.

Opdracht: Barrières oplossen

Deze opdracht voer je uit met je collega’s om de barrières te bespreken die zij rondom handhygiëne ervaren. Het doel van deze oefening is om barrières weg te nemen die een goede handhygiëne in de weg zitten. 

  • Opdracht: Barrières oplossen (pdf, zie Downloads)

Activiteiten voor bewustwording

Om handhygiëne onder de aandacht te houden, moet je er steeds opnieuw aandacht aan besteden. In deze gids vind je activiteiten die je met je team uitvoert om handhygiëne actueel te houden.

  • Handhygiëne-activiteiten (pdf, zie Downloads)

Meer documenten

  • Audit: handhygiënematerialen in verpleeghuizen (pdf, zie Downloads)
  • Nieuw beleid maken voor persoonlijke (hand)hygiëne (pdf, zie Downloads)

HANDSOME, verbeteren van handhygiëne in verpleeghuizen werd ontwikkeld door de GGD Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met het Erasmus MC, afdeling maatschappelijke gezondheidszorg en wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.

Downloads

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden