Naar hoofdinhoud Naar footer

Infectieziekten

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van virussen te voorkomen, zijn heel simpel. De maatregelen op deze pagina gelden voor verschillende infectieziekten. Denk bijvoorbeeld aan de virussen die griep en verkoudheid veroorzaken.

Maatregelen om virussen te voorkomen

De onderstaande drie maatregelen kun je bij allerlei infectieziekten hanteren zoals bij griep en verkoudheid:

  • Was vaak en goed je handen.
  • Houd afstand van mensen die ziek zijn of blijf zelf op afstand als je ziek bent.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.

Het wassen van je handen is niet altijd mogelijk. Naast de bovenstaande drie maatregelen speelt ook je eigen immuunsysteem een rol. Zorg dat die in topconditie is! Dus: veel groente en fruit eten, gezond bewegen, lekker buiten in de zon. Zorg ook dat je voldoende slaapt, en zorg voor rust, regelmaat en ontspanning.

Beschermingsmiddelen

Bij ziekte van een bewoner of cliënt is het mogelijk om beschermingsmiddelen te gebruiken. Welke beschermingsmiddelen je gebruikt is afhankelijk van de situatie. Zo maak je bij het coronavirus bijvoorbeeld gebruik van een chirurgisch mondneusmaker en een spatbril. Bij andere ziekten volstaat soms alleen een short en wegwerphandschoenen. 

Informatie geven aan bewoners of cliënten

Hoe geef je bewoners of cliënten informatie over infectieziekten of virussen? En hoe doe je dat bij mensen die laaggeletterd zijn? Veel mensen in Nederland hebben behoefte aan begrijpelijke en laagdrempelige informatie over virussen. De website van Steffie helpt hierbij. Bekijk eens de pagina over gezondheid op Steffie.nl. Ook Pharos geeft begrijpelijke informatie over bijvoorbeeld het coronavirus. Deze informatie is ook in andere talen te bekijken zoals het Oekraïens, Pools en Turks.