Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Auteur(s)

Slapen en slaapproblemen bij dementie

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met dementie helemaal. De ziekte kan het slaappatroon verstoren, maar slecht slapen kan het verloop van dementie ook verergeren. Het is daarom onder andere belangrijk om mensen met dementie overdag te stimuleren actief te blijven en te zorgen voor voldoende blootstelling aan daglicht.

De ziekte van Alzheimer verstoort het normale en gezonde slaappatroon en Lewy body dementie veroorzaakt slaperigheid overdag en een verstoorde REM-slaap. Ook bij andere vormen van dementie verandert het slaapritme naarmate de ziekte vordert. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld langer wakker liggen, rusteloos slapen of intensief dromen, vaker wakker worden en dwalen in de nacht. 

Belang van goed slapen voor mensen met dementie

Een slechte nachtrust heeft een negatieve invloed op mensen met dementie. Ze functioneren minder goed en het kan zorgen voor eiwitopstapelingen en daardoor verdere achteruitgang. Mensen met dementie worden overdag vaak minder actief. Hierdoor zijn ze ’s avonds in bed minder moe. Sommige mensen vallen overdag zelfs in slaap. Ook dat zorgt voor een verminderde nachtrust.  

Je kunt deze vicieuze cirkel voorkomen door mensen met dementie overdag meer te stimuleren om actief te blijven. Licht speelt ook een belangrijke rol. Zorg ervoor dat er overdag veel licht is en dat de slaapkamer juist donker is. 

Waarom slaapt iemand niet goed?

Slecht slapen of slapeloosheid kan meerdere oorzaken hebben. Probeer te ontdekken wat bij iemand de reden is. Somberheid, pijn of niet moe zijn, komt regelmatig voor. Zodra je de oorzaak achterhaalt hebt, kun je het proberen op te lossen. Wees voorzichtig met het geven van slaapmiddelen. Mensen met dementie kunnen daar nog verwarder van worden. Overleg het gebruik van slaapmedicatie altijd met een arts.

Lees meer 

  • Goede hulpmiddelen verhogen de kwaliteit van leven van iemand met dementie en ontlasten zorgverleners en mantelzorgers. Ontdek welke hulpmiddelen voor slapen bij de verschillende stadia van dementie mogelijk zijn. 

Bron

Tips over slaap(problemen)

Praktijkvoorbeelden van slaap(problemen)

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden