Naar hoofdinhoud Naar footer

Contactpersonen

Deel deze pagina via:

Mondzorg bij dementie

Bij kwetsbare ouderen en mensen met dementie komen relatief vaak mondproblemen voor. Bijvoorbeeld doordat ze vaak verschillende medicijnen gebruiken, met vaak een droge mond als gevolg. Ook de afname van de motoriek en minder motivatie voor een goede dagelijkse mondverzorging spelen een rol. Tegelijkertijd schiet het bezoek aan mondzorgverleners er vaak bij in, door logistieke problemen en afhankelijkheid van anderen.

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de verpleeghuisbewoners bij opname al een slechte mondgezondheid heeft. Dat betekent dat de mondgezondheid achteruit gaat op het moment dat ouderen nog thuis wonen. Als zorgprofessional kun je goed ondersteunen bij een goede verzorging van het (kunst)gebit. Dit is belangrijk om mondproblemen te voorkomen. 

Mondverzorging

Mondverzorging zijn de dagelijkse handelingen om de mond en het gebit schoon en gezond te houden. Handelingen zoals poetsen van het gebit, schoonmaken van het kunstgebit en het reinigen van de mondholte. Dit voorkomt problemen zoals gaatjes, ontstekingen en verkleint de kans op eventuele infecties. 

Weigering van mondzorg

Zeer regelmatig komt het voor dat iemand met dementie mondverzorging weigert. Hierdoor verslechtert de mondgezondheid, met als gevolg dat de algehele gezondheid van de persoon met dementie achteruit kan gaan. Een professionele en juiste benadering bij de mondverzorging is daarom van groot belang.

Lees meer

Bronnen

Praktijkvoorbeelden van mondzorg

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden