Naar hoofdinhoud Naar footer

Contactpersonen

Deel deze pagina via:

Voldoende eten en drinken bij dementie

Voldoende eten en drinken is een belangrijk aandachtspunt voor kwetsbare ouderen en extra belangrijk wanneer er tevens sprake is van dementie. Mensen met dementie hebben een verhoogd risico op ongewenst gewichtsverlies en uitdroging. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Zo wordt het voor mensen met dementie steeds moeilijker om zelfstandig te eten en is er vaak sprake van onrust, of juist slaperigheid. Ook kan het zijn dat iemand niet meer weet hoe eten en drinken werkt en uiteindelijk zelfs de slikreflex verdwijnt. Hoe zorg je ervoor dat mensen met dementie genoeg eten en drinken? Hoewel gewichtsverlies soms niet te vermijden is, kun je in sommige gevallen met kleine aanpassingen veel bereiken.

Ondervoeding en uitdroging zijn grote gezondheidsrisico’s voor mensen met dementie. Beide kunnen levensbedreigend zijn. Als een persoon te weinig drinkt, dan is uitdroging een reëel gevaar. Als een persoon te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en ondervoed is, dan is hij of zij vatbaarder voor infecties, ontstekingen, verminderde spierkracht en vermoeidheid. Eenmaal verloren spiermassa winnen ouderen over het algemeen niet meer terug. Uitdroging kan zelfs levensbedreigend zijn. Alle reden dus om alert te zijn op het voorkomen van ondervoeding en uitdroging.

Problemen met eten en drinken herkennen

Problemen met eten en drinken komen veel voor bij mensen met dementie. Hoewel de meeste problemen te maken hebben met veroudering en meerdere aandoeningen, kan ook de dementie zelf de oorzaak zijn.   

Eetproblemen herken je onder andere aan: 

  • Moeite met kauwen of slikken 
  • Moeite met het bepalen van de temperatuur van het eten 
  • Langzamer eten 
  • Veel aansporing nodig hebben om te eten 
  • Niet meer herkennen van eten en drinken 

Richtlijn en samenvattingskaart ‘Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie in verpleeg- en verzorgingshuizen

Meer informatie

  • Het boek Voeding en dementie: Gezondheid en genieten in 1 recept bundelt tientallen adviezen voor zowel mensen met dementie, naasten als zorgprofessionals. Wil je het boek bestellen? Ga naar Voeding en dementie: gezondheid en genieten in 1 recept op de website van Wageningen Academic Publishers (prijs €22,95).
  • Het boek Eten en drinken bij dementie biedt handvatten voor verzorgenden, verpleegkundigen en voedingsassistenten om cliënten met dementie zo goed mogelijk te ondersteunen en te helpen bij het eten en drinken. Het boek Eten en drinken bij dementie is voor € 20,95 te bestellen via verschillende (online) boekwinkels.
  • Sabine Boerjan geeft in haar boek Als eten een zorg wordt… Het maaltijdgebeuren bij personen met dementie wetenschappelijk onderbouwde uitleg maar ook praktische tips met betrekking tot dementie, eten en drinken. Het boek is volledig, goed onderbouwd, maar met name theoretisch. Het boek is beschikbaar bij diverse (online) boekwinkels en kost € 25,30. 

Bronnen