Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Kunst en theater helpt in contact bij mensen met dementie

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

Er is steeds meer bewijs dat kunst en cultuur helpen om gezond en gelukkig ouder te worden. Dat geldt voor iedereen, dus ook mensen met dementie. Het gaat hierbij om zelf actief bezig zijn met kunst, zoals muziek maken of schilderen. Daarnaast voor het genieten van kunst, zoals muziek luisteren of kunst bekijken. Lees op deze pagina meer over culturele aanpakken en de effecten.

Culturele interventies zijn aanpakken met kunst en cultuur die speciaal zijn bedoeld om de gezondheid van ouderen te verbeteren. Deze aanpakken of activiteiten worden vaak georganiseerd en begeleid door professionele kunstenaars. De interventies verschillen van kunsttherapie omdat ze niet gericht zijn op het behandelen van een speciaal probleem. Voorbeelden van zulke activiteiten zijn theater, kunst, literatuur, film, bouwkunst en dingen ontwerpen. 

Effecten van culturele interventies 

Movisie deed in 2017 onderzoek naar het effect van culturele interventies. Wat blijkt? Culturele interventies hebben een positief effect op zingeving, zelfvertrouwen en welbevinden van ouderen. Voor iedereen, dus ook voor mensen met dementie. Er zijn aanwijzingen dat culturele interventies een positieve invloed hebben op de functies van het lichaam van ouderen.  

Zo is er onderzoek gedaan naar ouderen die een jaar lang deelnamen aan een zangkoor. Deelnemers voelden zich gezonder, gingen minder vaak naar de dokter en gebruikten minder medicijnen. Dit werd vergeleken met ouderen die niet deelnamen aan een zangkoor. Bij hen werden die effecten niet gezien.  

Lichamelijk welzijn

Ook danslessen blijken een positief effect te hebben. Namelijk op houding, balans, geestelijk welzijn en lichamelijk welzijn.  Dit is ervaren door 77 tot 82,7 procent van de ouderen die aan een dansprogramma deelnamen dat 12 weken duurde. 

Geestelijk welbevinden

Verder laten onderzoeken zien dat dans, muziek, theater en beeldende kunst bijdragen aan de verbetering van geestelijk welbevinden. Kunst kan negatieve gevoelens van angst en depressie verminderen en gevoelens van plezier vergroten. Daarnaast kan de werking van het brein verbeterd worden door deelname aan muziek, theater en dans. Denk bijvoorbeeld daarbij aan de reactiesnelheid. Theater lijkt speciaal een positief effect te hebben op het kunnen oplossen van problemen van ouderen.  

Kwaliteit van leven

Onderzoek laat zien dat speciaal bij ouderen met dementie muzikale interventies een positief effect hebben. Het gaat dan om interventies waarbij bekende en geliefde muziek wordt gebruikt. Deze interventies verminderen onrustig en agressief gedrag. Ook kunnen deze interventies de kwaliteit van leven verbeteren. 

Hoe komt het dat culturele interventies bijdragen aan een Positieve Gezondheid?

Culturele interventies hebben een positief effect op de gezondheid door psychologische, sociale en neurobiologische processen.  

 Kunst helpt de hersenen en zorgt voor betere neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit helpt bij het herstel van hersens. Daarnaast zorgt kunst voor gelukshormonen zoals endorfine en oxytocine. Deze hormonen dragen bij aan plezier en verbinding met anderen. Tot slot zorgt kunst voor vermindering van het stresshormoon cortisol.

Deelname aan culturele interventies dagen het goed kunnen denken uit. Dit gaat een mindere werking van de hersens tegen. Ook wordt het gevoel van controle en iets goed kunnen versterkt. Ouderen krijgen een beter gevoel over zichzelf en wie zij zijn. Zij kunnen door deelname hun emoties kwijt. Het leidt hen af van zorgen van iedere dag en draagt bij aan hun welzijn.

Deelname aan culturele interventies verbetert  contact met anderen en zorgt voor meer contacten. Dit vermindert gevoelens van eenzaamheid. Deelname versterkt welzijn, het groepsgevoel en het delen van doelen die je samen hebt.

Bron

Movisie

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden