Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Dementie

Speciale treincoupé voor bewoners met dementie 10/06/2021

Het komende jaar plaatst de NS in 12 verpleeghuizen in twaalf verschillende provincies zogeheten Hoofdreiscoupé’s. Alzheimer Nederland en de NS willen met de coupé ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder dat ze daarvoor de deur uit moeten.

De Hoofdreiscoupé is speciaal door de NS ontwikkeld voor bewoners met dementie in verpleeghuizen. De coupé bestaat uit onderdelen van echte treinen. Wanneer je uit het raam kijkt lijkt het alsof de trein ook echt over het spoor rijdt. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken.

Lichtpuntjes

De eerste coupé wordt donderdagochtend geopend in Het Reinaldahuis in Haarlem door directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland Gerjoke Wilmink, president-directeur Marjan Rintel van NS en conducteur Angela Wierenga. De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen.

‘Zo lang de ziekte niet kan worden genezen, moet alles worden gedaan om mensen met dementie lichtpuntjes te bezorgen’, geeft Rintel aan. ‘Met de Hoofdreiscoupé nemen we mensen met dementie en hun naasten mee op reis, terwijl zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.’

Treincoupé op tournee

Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Haarlem gaat de Hoofdreiscoupé naar Rotterdam. De Hoofdreiscoupé bezoekt in totaal 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies.

De invloed van de leefomgeving bij dementie

De omgeving draagt bij aan de kwaliteit van leven van de cliënt. De inrichting van een woonhuis of zorgvoorziening moeten zijn voorzien van omgevingskenmerken als veiligheid, herkenbaarheid en oriëntatie. Hoe ervaren mensen met dementie hun omgeving? Hoe verwerken zij informatie? Hoe zorg je voor een goede balans in het aanbieden van prikkels?

Zorg voor Beter heeft 10 aandachtspunten voor een prettige leefomgeving op een rij gezet. Het Kenniscentrum Wonen en Zorg (KCWZ) heeft de 'Toolkit dementievriendelijk ontwerpen' ontwikkeld. Hierin lees je hoe de indeling en aankleding van een (groeps)woning het welbevinden en functioneren van mensen met dementie verbetert.

Lees de 10 aandachtspunten en download de toolkit

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Thinka Bor 27/1/2023

De Cliëntenraad van Leilinde is geïnteresseerd in een coupé in Woonzorginstelling Leilinde in Den Haag. En zou graag in contact willen komen om te weten te komen of en hoe dit gerealiseerd kan worden.


Jeanette 7/12/2022

Graag zouden wij in de Laakse hof Lexmond graag coupe willen . Bewoners bij ons komen overal vandaan ook die niet uit onze streek komen . Willen soms met de bus mee . Hoe mooi is het dat je een ritje met de trein aan kan bieden 🙏🏻🤞🏻❤️


Van avoord verpleeg en verzorgings huis 3/4/2022

Wij zouden dit voor onze bewoners een geweldige ervaring zijn om het mee temaken dus zouden graag hierover meer informatie


ria van der spoel 8/2/2022

graag voor ons verpleeghuid de oudelandsehof in berkel en rodenrijs


Dianne Maas 7/2/2022

Hallo,
Fantastisch als dit in het verzorgingshuis waar ik werk zou mogen komen staan. Wij hebben momenteel een bewoner die iedere dag met de trein wil reizen. Dit is hij gewend van vroeger. Hoe mooi zou het zijn om zijn wens in vervulling te laten gaan. Ik zou het leuk vinden als de treincoupé naar ons komt.


Lisette Hameleers 9/8/2021

Zou grandioos zijn als ons verpleeghuis dit zou mogen uitproberen. Wij zijn;
Verpleeghuis Larisa (Envida)
Polvertorenstraat 20
6211LX Maastricht
Lisette Hameleers
Activiteitenbegeleider
0652594319


Irene van Daal 7/8/2021

Geweldig!! Is het mogelijk om dit aan te vragen voor verzorgingshuizen?


Anja de Visser 13/7/2021

Wat mooi de trein coupe voor dementerende mensen.
Hoe kunnen we hem aanvragen voor verzorgingshuis?