Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > HACCP voor woonvorm
View modes: 
User avatar
Guest
Albert - 14-3-2020 05:25:10
   
HACCP voor woonvorm
Ik werk op een woonzorgboerderij waar 13 cliënten wonen met een dementieel beeld. Iedereen heeft zijn/haar eigen kamer en er is een gezamenlijke woonkamer en keuken.
Om een goed HACCP-beleid op te zetten conform de richtlijnen is van belang onder welke categorie onze woonzorgboerderij valt. De hygiënecode geeft aan dat een woonvorm bestaat uit een 'kleine' groep bewoners (13 is wat mij betreft niet 'klein'). Maar het is duidelijk herkenbaar als 'huis' en de bewoners worden betrokken bij het dagelijkse leven. Ook wordt er een 'gewoon' huishouden gevoerd, zoals genoemd in de hygiënecode woonvormen.
Vallen wij dan inderdaad onder de woonvormen kleinschalig wonen met de HACCP-regels die voor die categorie is opgesteld? Of vallen wij - gezien de grootte van de groep - onder een andere categorie?

User avatar
Guest
Elsbeth Zielman - 16-3-2020 15:43:47
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:HACCP voor woonvorm
Beste Albert,

Wat goed dat je je vraag bij ons stelt. Ik verwijs je graag naar het overzicht wettelijk verplichte registraties, pagina 25. Overzicht wettelijk verplichte registraties Daar vind je een toelichting op de verschillende hygiënecodes. De keuze voor de code is vooral afhankelijk van de handelingen die uitgevoerd worden in de keuken. Is dit zoals het in een huishouden gedaan wordt dat geldt de kleine code. Komen er ingewikkelde processen bij kijken die te voortkomen uit het feit dat het eten uit een gaarkeuken komt dan geldt de grote code.
Je kan ook de test doen op www.hygiencode.voedingscentrum.nl.

Vriendelijke groet,
Elsbeth Zielman (Adviseur Vilans)