Naar hoofdinhoud Naar footer

Goed samenwerken aan infectiepreventie

Gepubliceerd op: 16-04-2024

Hoe zorg je ervoor dat infectiepreventie een vanzelfsprekend onderdeel wordt in het dagelijks werk? Door schoon en veilig met elkaar te werken. Goed samenwerken is heel belangrijk, omdat infectiepreventie te maken heeft met alle lagen van de organisatie.

Infectiepreventie in hele organisatie 

Je voorkomt alleen infecties en uitbraken door met alle collega’s samen te werken. Van zorgprofessionals, facilitaire medewerkers en specialisten ouderengeneeskunde tot managers, bestuurders en beleidsmedewerkers. Ook mantelzorgers, vrijwilligers en ZZP'ers krijgen een steeds belangrijkere rol bij infectiepreventie. Maak daarom gebruik van elkaars kennis en kwaliteiten.

Zorg voor aandachtsvelders en een infectiepreventiecommissie 

Aandachtsvelders infectiepreventie zijn zorgprofessionals die als extra aandachtspunt binnen hun team infectiepreventie en hygiënisch werken hebben. Een aandachtsvelder kan het onderwerp onder de aandacht brengen bij collega’s en hen motiveren. Ook maakt een aandachtsvelder mogelijke knelpunten bespreekbaar. 

Een infectiepreventiecommissie bestaat bij voorkeur uit medewerkers met verschillende functies uit de hele organisatie. Zorg in ieder geval dat er een manager, specialist ouderengeneeskunde en iemand uit de praktijk bij zit. Een commissie bespreekt en verdiept themapunten, stelt beleid op en brengt beleid in de praktijk (door bijvoorbeeld tools te ontwikkelen).