Naar hoofdinhoud Naar footer

Handhygiëne

Gepubliceerd op: 16-04-2024

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met ziektekiemen. Het is een onderdeel van veilige zorg als je het op de juiste manier en het juiste moment doet. En bijna ieder moment van zorg begint met je handen reinigen. Voor de thuiszorg is dit soms wat lastiger. Verderop op deze pagina lees je meer over handhygiëne in de thuiszorg.

Er zijn twee manieren van handhygiëne: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol. Wassen met water en zeep is nodig bij zichtbaar vervuilde handen of plakkerig aanvoelende handen. Wanneer de handen zichtbaar schoon zijn en niet plakkerig aanvoelen kun je handalcohol gebruiken. Gebruik van handalcohol is sneller uitvoerbaar en je bent niet afhankelijk van de aanwezigheid van een wasbak water, zeep en een wegwerphanddoekje.

Wanneer moet je gebruik maken van handhygiëne? 

Bij handhygiëne gaat het niet alleen om de juiste manier, maar ook om het juiste moment. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vijf momenten benoemd waarop je handhygiëne moet toepassen. In de praktijk zijn deze momenten voor veel verzorgenden en verpleegkundigen lastig te onthouden. Voor de verpleeghuissector heeft onderzoeker Gwen Teesing van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC deze vertaald naar Kamer In, Kamer Uit, Voor Schoon, Na Vies.

 • Kamer In (moment 1 van de WHO)
 • Kamer Uit (moment 4 en 5 van de WHO)
 • Voor Schoon (moment 2 van de WHO)
 • Na Vies (moment 3 van de WHO) 

Deze vertaling kun je ook gebruiken in de thuiszorg. De onderstaande vijf punten laten dit voor de thuiszorg zien.  

 1. Voor fysiek contact met de cliënt - Woning in
 2. Na fysiek contact met de cliënt - Woning uit
 3. Na het aanraken van de omgeving van de cliënt - Woning uit
 4. Voor schone of steriele medische handelingen - Voor schoon
 5. Na (mogelijk) contact met lichaamsmaterialen en vloeistoffen - Na vies 

Hoe zit het met handschoenen?  

Bij sommige handelingen, zoals wond- en katheterzorg, is het belangrijk om handschoenen te dragen. Was of desinfecteer dan ook de handen voor én na het aan- of uittrekken van de handschoenen. Ook als je je handschoenen op de juiste manier uittrekt bestaat er namelijk kans dat micro-organismen op je handen terecht komen.

Let verder op je werkvolgorde. Werk altijd van schoon naar minder schoon/vies. Kan dat niet, verwissel dan je handschoenen zodra de volgende handeling ‘schoner’ is dan de vorige. Pas nooit handhygiëne toe op gehandschoende handen.

Creatieve oplossingen in de thuiszorg 

Een vieze handdoek, een stukje zeep, geen keukenrol. Tijdens de zorg thuis is het niet altijd gemakkelijk om je handen op een hygiënische manier schoon te maken. Dit betekent echter niet dat je dan maar geen handhygiëne toe moet passen.  Je kunt altijd wel iets doen om je handen schoon te maken, vindt Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie bij CareB4. ‘Sommige situaties vragen iets meer creativiteit, maar niets doen is geen optie!’ In onderstaand overzicht zie je wat volgens Charlotte de beste oplossing is: de eerste keus. Ze geeft echter ook suggesties voor als de eerste keus er niet is. 'Pak wanneer er geen vloeibare zeep is niet het blokje handzeep, maar kies dan bijvoorbeeld voor vloeibaar afwasmiddel.'  

Zeep

 • Eerste keus: vloeibare zeep
 • Tweede keus: vloeibaar afwasmiddel
 • Derde keus: alleen water  

Handdoek  

 • Eerste keus: schone handdoek
 • Tweede keus: keukenrol
 • Derde keus: toiletpapier  

Handalcohol

 • Eerste keus: flacon bij cliënt
 • Tweede keus: zakflacon bij medewerker
 • Derde keus: flacon in auto medewerker  

Wanneer de zorgorganisatie niet vraagt om een zeeppompje en schone handdoek of keukenrol, kun je dat natuurlijk ook zelf doen. Bij het eerste bezoek bijvoorbeeld. Leg cliënten de noodzaak van een goede handhygiëne uit. Dan zullen ze ook eerder geneigd zijn om mee te denken. Charlotte: ‘De thuiszorg is maatwerk, maar er is altijd wel een manier om hygiënisch te werken.’ 

Persoonlijke hygiëne  

Tot slot gelden voor een goede handhygiëne voor zowel het verpleeghuis als de thuiszorg ook de volgende punten:

 • Draag je nagels kort geknipt, schoon en goed verzorgd.
 • Draag geen (gel-)nagellak of kunstnagels.
 • Draag geen ringen, armbanden en polshorloges tijdens je werk.
 • Draag geen brace/spalken/gips aan hand of pols tijdens je werk.