Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Joyce Enowassam - (15-11-2019 10:56:49)
Cliëntgebonden materiaal in de wasmachine
Beste expert,

Ik werk als kwaliteitsverpleegkundige in het verpleeghuis en krijg regelmatig vragen over hoe om te gaan met cliëntgebonden materiaal zoals bijvoorbeeld steunkousen of tilbanden.
Het is bij de medewerkers dan wel duidelijk dat bijvoorbeeld tilbanden wekelijks gewassen moeten worden. Maar mogen verschillende tilbanden dan wel samen in de wasmachine? En moeten deze banden dan gemerkt worden zodat ze wel cliëntgebonden blijven?
Bij steunkousen kan ik me voorstellen dat het goed is om te weten van wie welke steunkous is: ook omdat je ze na een bepaalde gebruiksduur moet vervangen en omdat ze vaak op maat worden gemaakt. Maar hoe zit dat met het andere cliëntgebonden materiaal? Mag dat samen in de was en maakt het dan uit als dat materiaal verwisseld wordt na de was?

Stel dat semi-cliëntgebonden materiaal plots vrijkomt omdat een cliënt is overleden. Mogen we dat dan wassen in de wasmachine en opnieuw gebruiken voor een volgende cliënt?

Ik heb de verschillende richtlijnen erop nagezocht maar ik kan nergens concreet antwoord op dit soort vragen vinden. Mijn common sense vindt er wel iets van.. maar dat is dan niet gebaseerd op een echte richtlijn.. dus vandaar dat ik mijn vraag hier stel.
 
 
 
 
CAPTCHA verification: