Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > Handalcohol en veiligheid op PG-afdeling
View modes: 
User avatar
Guest
Greta Ogink - 6-9-2017 13:49:36
   
Handalcohol en veiligheid op PG-afdeling
Binnen de verpleeghuiszorg hebben we op de somatische afdelingen op bepaalde plaatsen/in bepaalde ruimtes handalcohol geplaatst zodat medewerkers deze op de juiste momenten en plaatsen kunnen gebruiken. We zijn met de medewerkers aan het overleggen hoe we dit op de afdelingen met PG-cliënten het beste kunnen doen om daarbij rekening te houden met mogelijk risico’s voor cliënten (niet gaan opdrinken). De vraag is: kunnen we op bepaalde plaatsen/in bepaalde ruimtes deze voorziening faciliteren of gaan we alleen kleine flesjes handalcohol voor de medewerkers beschikbaar stellen ook al is dit een stuk duurder? Kunt u hierin advies geven?
[Greta Ogink, beleidsmedewerker Kwaliteit, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Steenwijk]

User avatar
Guest
Conny Moons - 6-9-2017 13:51:12
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Handalcohol en veiligheid op PG-afdeling
Dank voor je vraag.
Deze vraag krijgen we heel vaak en deze zorg van verzorgenden en verpleegkundigen resulteert soms in dan maar geen handalcohol gebruiken.
Het is ook zo, dat als ik rondvraag hoe vaak het is voor gekomen, dat bewoners de alcohol drinken dat niemand dat echt heeft meegemaakt. Mogelijk is het een zorg die terecht is en ons scherp houdt maar niet tot al te gekke acties hoeft te leiden.
Bij de meeste PG-afdelingen is handalcohol in normale dispenser beschikbaar.
Iets anders; ik weet eigenlijk niet welke schade en klachten er op treden bij het drinken van handalcohol uit dispenser, hier zouden we een fabrikant ook eens over kunnen bevragen.
Ik wens jullie veel succes met hierover beslissen en veel succes met het bewust bezig gaan met infectiepreventie. Ik ben ook benieuwd naar hoe andere organisaties hiermee omgaan. Laat ons dat weten!
[Conny Moons, Zorg voor Beter-expert Hygiëne, V&VN]