Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > Korte mouwen in de thuiszorg verplicht?
View modes: 
User avatar
Guest
Maaike Janssen - 6-9-2017 13:24:13
   
Korte mouwen in de thuiszorg verplicht?
Hoe zit het met persoonlijke hygiëne in de thuiszorg? Moet je dan officieel ook korte mouwen? In ons hygiënebeleid staat dat lange mouwen tot boven de ellenbogen opgestroopt moeten kunnen worden. Eigen kleding moet op 60 of 40 graden gewassen kunnen worden. Als je het op 40 graden wast, moet je het heet strijken. En elke dienst schone kleding aan. Wat zijn de regels op dit gebied? En hoe gaat het er bij andere thuiszorgorganisaties aan toe?
[Maaike Janssen, ijkverpleegkundige]

User avatar
Guest
Ingrid - 6-9-2017 13:25:33
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Korte mouwen in de thuiszorg verplicht?
Even een zij-stapje: af en toe zie ik verpleegkundigen/verzorgenden buiten lopen/ in de winkel bijv. met hun dienstkleding nog aan. Ik vind dit niet hygiënisch. Je hoort je dienstkleding alleen te dragen bij de cliënt thuis, vind ik.
[Ingrid, verpleegkundige in de wijk, Buurtzorg, Groningen]

User avatar
Guest
S. Verschoor - 6-9-2017 13:27:05
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Korte mouwen in de thuiszorg verplicht?
Opgerolde of opgestroopte mouwen zijn net zo erg als lange mouwen. Dus korte mouwen moet.
Uniformen terug of een hes en een vest, daar ben ik voor. 15 Jaar geleden is dat in onze organisatie al afgeschaft, en nu loop ik/ rijd ik buiten in de wijk. 3 Dorpen.
Daar komt nog bij dat het bij sommige cliënten zo vies is, dat ik goed moet kijken waar ik mijn tas neerzet of jas en das ophang. Daarmee kom ik ook weer bij volgende cliënten. Dus het probleem blijft. Tenminste in de wijkverzorging.
[S. Verschoor, erzorgende IG, Het Hoge Veer, Raamsdonksveer]

User avatar
Guest
Charlotte Michels - 6-9-2017 13:29:21
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Korte mouwen in de thuiszorg verplicht?
Beste Maaike,
Ik onderschrijf de reactie van mijn collega Carolien. Aanvullend is het natuurlijk ook belangrijk een goede handhygiëne uit te kunnen voeren. Met lange mouwen gaat dat zeker niet lukken. Als de mouwen (in de praktijk) vlak hiervoor opgestroopt worden, besmet je met je vieze handen je kleren en kun je zo ook nog voor verspreiding zorgen. Ik hoop je zo weer iets verder geholpen te hebben, groet en succes!
[Charlotte Michels, deskundige infectieprventie, Care B4, Sterksel]

User avatar
Guest
Carolien Oldenkamp - 6-9-2017 13:31:00
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Korte mouwen in de thuiszorg verplicht?
Hallo Maaike,
Bij elke zorghandeling geldt dat je dit veilig moet doen! Als jij met je lange mouwen / afgezakte mouwen in contact komt met uitscheidingsproducten of besmet beddengoed, dan versleep jij deze micro-organismen. Met een beetje mazzel zijn het geen ziekte verwekkers, maar als je pech hebt, versleep je zo bijvoorbeeld norovrussen. Dit merk je snel gezien ziekmakend vermogen van het norovirus. Maar als het resistente bacteriën zijn, zoals MRSA, wordt de volgende hier niet ziek van, maar je verspreidt wel die resistente stammen!. Werk dus alsjeblieft met korte mouwen. Veilig voor jezelf en je volgende cliënt! succes!
[Carolien Oldenkamp, deskundige infectiepreventie, STIP, Arnhem]