Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > Gelnagels bij vervoermedewerkers toegestaan?
View modes: 
User avatar
Guest
Lia - 6-9-2017 13:20:13
   
Gelnagels bij vervoermedewerkers toegestaan?
Graag hoor ik jullie mening over gelnagellak. Bij ons is hier discussie over. Ik werk als vrijwilliger bij patiëntenvervoer en doe dus geen medische handelingen bij en aan patiënten. En ook niets met voeding. Mijn gedachte is als volgt: kunstnagels kunnen breken en gewone nagellak bladdert heel snel. De gelnagellak bestaat uit meerdere lagen en moet zelfs met speciaal spul eraf gehaald worden. Het lijkt mij dat dit dus gewoon zou moeten kunnen. Helemaal omdat mijn nagels verder gewoon kort zijn. Er wordt nu echter gesproken over het risico op bacteriën, maar tegenwoordig werken we ook met pda's. Daar zitten toch ook bacteriën op? En in de liften aan de knoppen toch ook? Wat is jullie mening hierover?
[Lia, vrijwilliger patiëntenvervoer]

User avatar
Guest
Conny Moons - 6-9-2017 13:21:32
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Gelnagels bij vervoermedewerkers toegestaan?
Veel richtlijnen richten zich op de medewerkers die intensief en persoonlijk contact hebben met patiënten. Daarbij is hand- en persoonlijke hygiëne belangrijk en nodig. Medewerkers vervoer hebben inderdaad een ander contact met patiënten. Wel zijn zij in dezelfde omgeving als en samen met collega’s (verpleegkundige/artsen) die wel de richtlijnen moeten volgen.
Er zijn geen aparte richtlijnen voor vervoermedewerkers. Het uitgangspunt bij een richtlijnen is echter niet of iets wel of niet mag, maar of iets bijdraagt aan veilige zorg. Of gelnagels wel of niet mogen in jouw geval, kan ik dus niet zeggen.
Ga het gesprek aan met de deskundige infectiepreventie van de instelling en eventueel nog andere collega’s. Ik kan me daarbij voorstellen dat vanwege eenduidigheid, kwetsbare patiënten en het streven naar veilige zorg er voor gekozen wordt om gelnagels niet toe te staan.
Ik hoop dat jij en je collega’s geholpen zijn met mijn antwoord.
[Conny Moons, verpleegkundige, expert hygiëne Zorg voor Beter, V&VN, Utrecht]