Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > Allergische reactie door handschoen heen?
View modes: 
User avatar
Guest
Marijke - 6-9-2017 11:18:22
   
Allergische reactie door handschoen heen?
Ik heb een tijdje in de thuiszorg gewerkt (op dit moment weer even intramuraal) en er is een vraag die ik in die periode niet beantwoord heb gekregen en die nu weer bij me opkwam. Binnen onze organisatie is het de afspraak dat de cliënt zelf handschoenen aanschaft en dat werkt praktisch gezien prima. Echter het is mij eenmaal gebeurd bij een cliënt dat ik een bepaalde zalf moest smeren (waarvan ik weet dat ik daarvoor allergisch ben) waarbij ik een allergische reactie kreeg door de handschoen heen. Kan dit komen door de 'kwaliteit' van de handschoen. En betekent dit dat er van alle zalven (dus ook bijvoorbeeld corticosteroïden) deeltjes door een handschoen van 'mindere' kwaliteit heen kunnen gaan?
[Marijke, verpleegkundige]

User avatar
Guest
Annemieke Hoogland - 6-9-2017 11:24:06
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Allergische reactie door handschoen heen?
Meer informatie over het gebruik en verschaffen van handschoenen in de thuiszorg vind je nu in dit artikel op Zorg voor Beter.
[Annemieke Hoogland, Redactie Zorg voor Beter]

User avatar
Guest
Charlotte Michels-Breukers - 6-9-2017 11:28:14
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Allergische reactie door handschoen heen?
Deze allergische reactie is naar alle waarschijnlijkheid inderdaad ontstaan door onvoldoende beschermende handschoenen. Dat is ook één van de redenen waarom werkgevers moeten zorgdragen voor beschermende middelen (handschoenen die aan de normen en eisen voldoen) moeten voorzien. Wanneer de cliënt hierin voorziet, loop je groot risico op gebruik van onvoldoende beschermende handschoenen of maskers. De goede handschoenen zijn namelijk vaak niet op de consumentenmarkt verkrijgbaar. Ik hoop je hiermee geïnformeerd te hebben.
[Charlotte Michels-Breukers, deskundige infectiepreventie, CareB4, Sterksel]