Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > Hygiëne en opwarmen doekjes in magnetron
View modes: 
User avatar
Guest
Inge Meily - 6-9-2017 09:02:39
   
Hygiëne en opwarmen doekjes in magnetron
Binnen onze zorgorganisatie is een discussie ontstaan over magnetrons: is het nodig om 2 magnetrons te hebben? Eentje voor het opwarmen van de doekjes en eentje voor het opwarmen van eten? We hebben op jullie site onderstaande aanwijzing gevonden van Hanneke Knibbe uit 2014. Telt deze aanwijzing nog steeds? En maakt het verschil als het pakje met washandjes ongeopend in de magnetron geplaatst wordt? En nog een vraag; telt deze aanwijzing ook voor kleinschalig wonen? Voorverwarmen van washandjes en doekjes in magnetron Het geopende pakje met washandjes en -doekjes kunt u verwarmen in een magnetron. Bij 750/800 watt, gedurende 45 seconden. Bij thuisgebruik kan de magnetron gebruikt worden die ook in gebruik is voor het opwarmen van maaltijden. In ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen wordt er voor het opwarmen van washandjes en -doekjes een aparte magnetron gebruikt.
[Inge Meily, adviseur kwaliteit en veiligheid Zonnehuisgroep Amstelland, Amstelveen]

User avatar
Guest
Charlotte Michels-Breukers - 6-9-2017 09:09:57
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Hygiëne en opwarmen doekjes in magnetron
Wanneer doekjes ongeopend in de magnetron opgewarmd worden, kan dit zonder problemen in de zelfde magnetron als waar maaltijden in opgewarmd worden.
Wanneer het pakketje met doekjes al gebruikt is bij een wasbeurt, kan het zo zijn dat het pakket aan de buitenkant bevuild is geraakt. Het handelen met de doekjes is vaak onderdeel van werkzaamheden waarbij je misschien handschoenen draagt omdat je bijvoorbeeld ontlasting moet wegpoetsen. Je kunt je voorstellen dat met die handschoen ook een nieuw doekje uit de verpakking wordt gehaald. Daarbij is het niet ondenkbaar dat je de verpakking besmet. Het is daarom niet verstandig deze al gebruikte verpakking in een magnetron opnieuw op te warmen waar ook voeding in opgewarmd wordt. De vraag is of je dit pakket überhaupt moet bewaren. Als je dat doet zou mijn advies zijn deze uitsluitend bij de betreffende bewoner te bewaren en binnen 24 uur op te maken bij bijvoorbeeld toiletgang. Dan hoeven ze ook niet opnieuw opgewarmd te worden. Leg ze niet in een algemene toiletruimte om kruisbesmetting te voorkomen!
[Charlotte Michels-Breukers, deskundige infectiepreventie, CareB4, Sterksel]