Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > Hoe ga je hygiënisch om met knuffelrobots?
View modes: 
User avatar
Guest
Anoniem - 2-11-2017 11:07:00
   
Hoe ga je hygiënisch om met knuffelrobots?
Vanuit ons innovatieplatform is de vraag gesteld hoe om te gaan met hygiëne omtrent sociale robotica, de knuffelrobot. Deze robots worden al ingezet in ons zorgproces en naar verwachting zal dit in de toekomst toenemen. Deze knuffelrobots worden individueel (dus cliëntgebonden) maar ook in groepsverband gebruikt. Daarnaast hebben de meeste robots een vachtje dat vast zit aan de robot. Gezien de techniek van de robot geven de verschillende leveranciers aan dat de vacht alleen geborsteld mag worden en bij uitzondering met een vochtige doek afgenomen mag worden. Een derde optie is de robot opsturen naar de leverancier zodat de vacht vervangen kan worden. Wij zijn dus op zoek naar een oplossing. Is er iemand bekend met dit vraagstuk die mij hierin kan adviseren of informeren?
[Anoniem, projectleider Facilitair, Amersfoort]

User avatar
Guest
Conny Moons - 2-11-2017 11:08:36
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Hoe ga je hygiënisch om met knuffelrobots?
Bij het goed naleven van hand- en persoonlijke hygiëne bij personeel en bewoners volstaat normaal, huishoudelijk schoonmaken met bijvoorbeeld een vochtige doek. Eigenlijk net zoals de bal die overgegooid wordt met de fysio.
Op Zorg voor Beter staat informatie over hygiënisch omgaan met mobiele telefoons en tablets. Deze informatie kun je ook bij robots toepassen. Er zijn geen precieze regels voor elk afzonderlijk 'apparaat', wel kun je de algemene regels hanteren bij dit soort specifieke situaties.
www.zorgvoorbeter.nl/hygiene-smartphone-tablet
Als de hygiëne bij een bewoner discutabel is, zou ik knuffelrobots per cliënt gebruiken en niet gezamenlijk.
[Conny Moons, expert Hygiëne Zorg voor Beter, V&VN, Utrecht]