Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
 
Reageer op bericht
User avatar
Guest
Tjallie van der Kooi - (6-9-2017 11:15:28)
RE:Welke posters voor handhygiëne in verpleeghuizen?
Als je wilt dat de posters aandacht vestigen op het belang van bepaald gedrag, kun je deze het beste regelmatig wisselen zodat je de aandacht blijft vangen. Dat geldt natuurlijk in mindere mate voor posters die uitleggen hoe je iets moet doen. Het is wel goed om hier af en toe kritisch naar te kijken. De richtlijnen voor handhygiëne zijn echter niet gewijzigd, dus inhoudelijk zullen de posters nog wel kloppen.
Toevallig ben ik vorige week bij Hartman op bezoek geweest (in verband met hun mooie en handige app voor handhygiëne-observatie en terugkoppeling). Zij hebben nu bijvoorbeeld stickers ontwikkeld met de juiste techniek voor handendesinfectie en handen wassen. Deze stickers plak je op de bewuste dispensers. Zo haal je handen wassen en desinfecteren ook niet door elkaar. Daarbij kunnen posters niet overal opgehangen worden.
Ik denk niet dat je in een beleid kunt beschrijven waar welke poster opgehangen moet worden. Wat hier wel mee te maken heeft en waar je goed over na moet denken, is waar je welke dispenser ophangt. Vaak is het logisch om beide dispensers naast elkaar te hangen, bij de wastafel of het aanrecht. Soms is het echter handiger om de alcoholdispenser dichterbij het bed van een bewoner te plaatsen, want dat is dichterbij. Daar kun je sowieso geen poster kwijt.
Overigens verschilt de techniek voor handen wassen en handdesinfectie niet. Natuurlijk komen re bij handen wassen andere dingen kijken (hoe de kraan dicht doen, goed afdrogen etc), maar de 'handgrepen' zijn hetzelfde.
[Tjallie van der Kooi, epidemioloog (onderzoekt ook handhygiëne) RIVM, Bilthoven]
 
 
 
 
CAPTCHA verification: