Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > Welke posters voor handhygiëne in verpleeghuizen?
View modes: 
User avatar
Guest
Madelon - 6-9-2017 11:06:47
   
Welke posters voor handhygiëne in verpleeghuizen?
Binnen de organisatie waar ik werkzaam ben hangen nu handhygiëne posters in alle toiletten en andere plekken waar personeel hun handen wast/desinfecteert. Deze posters zijn door ons zelf ''gemaakt'' en nu aan vervanging toe. Ik vraag me af hoe andere organisaties dit doen... gebruiken jullie bijv. een protocol voor handhygiëne? Ik heb nu bijv. posters gevonden van onze desinfectie leverancier met plaatjes hoe je je handen wassen en hoe je je handen desinfecteert. Echter mogen deze posters niet naar elkaar komen te hangen met het gevaar dat men beiden methoden gebruikt. Ik vraag me af of het zinnig is om hier een beleid voor te schrijven waar welke poster moet komen te hangen. Ik ben dus toe aan wat inspiratie! Alvast dank!
[Madelon, kwaliteitsadviseur, WelThuis, Gouda]

User avatar
Guest
sjors - 6-9-2017 11:08:08
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Welke posters voor handhygiëne in verpleeghuizen?
Om een goede handhygiene te bereiken zijn een aantal zaken erg belangrijk. Hierbij is educatie en informatie voorziening natuurlijk enorm belangrijk. Wij, industrie, hebben diverse hulpmiddelen hiervoor beschikbaar, waaronder goede handprotocollen. Ook plaatsen wij soms een dispenser op een informatiebord tijdens een korte aandachtperiode om iedereen er stil bij te laten staan.
Ook belangrijk is de toegankelijkheid van de producten. Des te beter het beschikbaar is, des te frequenter wordt het gebruikt. Dit komt de compliance zeer ten goede. Het eerder genoemde voorbeeld van een bedhanger sluit hier goed bij aan. En natuurlijk dienen de producten naast effectief ook prettig te zijn, anders gebruikt niemand iets.
Als er ondersteuning nodig is, vernemen wij het uiteraard graag.
[Edwin Snoek, accountmanager, Schülke & Mayr Benelux BV, Haarlem]

User avatar
Guest
Annemieke - 6-9-2017 11:10:05
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Welke posters voor handhygiëne in verpleeghuizen?
Handhygiëne is een onderwerp dat je rollend moet houden. Fabrikanten hebben posters en stickers, al dan niet gratis te bestellen of aan te vragen als je materiaal bij ze af neemt. Het antwoord op "attentie infectiepreventie" is actief blijven en variëren. Zorg regelmatig voor andere plaatjes, andere instructieblaadjes, andere posters. Ook iedereen een info-mail sturen met bijvoorbeeld een link naar zorgvoorbeter.nl is een goede manier. Zo hebben wij een keer alleen een uitroepteken opgehangen bij de kranen. Dat uitroepteken hadden we al een keer gebruikt op een instructie vel, dus was al gekoppeld aan het onderwerp handhygiëne. En het werkte!
Creatief blijven dus!
[Annemieke, preventiemedewerker, PartiCura, Purmerend]

User avatar
Guest
Ilse Voortman - 6-9-2017 11:11:28
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Welke posters voor handhygiëne in verpleeghuizen?
In de Saxenburgh Groep hangen kleine posters bij de dispensers. Deze posters zijn ontwikkeld in samenwerking met de leverancier van de handenalcohol. Het onderscheid tussen handen wassen en handen desinfecteren hebben we nu visueel gemaakt door verschillende kleuren te gebruiken. De handzeep heeft een verpakking met blauwe accenten en een poster met blauwe accenten. De handalcohol heeft een verpakking met rode accenten en een poster met rode accenten.
Daarnaast is het de bedoeling om op termijn de frontjes van de dispensers te gaan vervangen door frontjes die voorzien zijn van informatie over handhygiëne. Dan is het nog duidelijker welke informatie bij de handzeep en de handalcohol hoort.
[Ilse Voortman, deskundige infectiepreventie, Saxenburgh Groep, Hardenberg]

User avatar
Guest
Tjallie van der Kooi - 6-9-2017 11:15:28
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Welke posters voor handhygiëne in verpleeghuizen?
Als je wilt dat de posters aandacht vestigen op het belang van bepaald gedrag, kun je deze het beste regelmatig wisselen zodat je de aandacht blijft vangen. Dat geldt natuurlijk in mindere mate voor posters die uitleggen hoe je iets moet doen. Het is wel goed om hier af en toe kritisch naar te kijken. De richtlijnen voor handhygiëne zijn echter niet gewijzigd, dus inhoudelijk zullen de posters nog wel kloppen.
Toevallig ben ik vorige week bij Hartman op bezoek geweest (in verband met hun mooie en handige app voor handhygiëne-observatie en terugkoppeling). Zij hebben nu bijvoorbeeld stickers ontwikkeld met de juiste techniek voor handendesinfectie en handen wassen. Deze stickers plak je op de bewuste dispensers. Zo haal je handen wassen en desinfecteren ook niet door elkaar. Daarbij kunnen posters niet overal opgehangen worden.
Ik denk niet dat je in een beleid kunt beschrijven waar welke poster opgehangen moet worden. Wat hier wel mee te maken heeft en waar je goed over na moet denken, is waar je welke dispenser ophangt. Vaak is het logisch om beide dispensers naast elkaar te hangen, bij de wastafel of het aanrecht. Soms is het echter handiger om de alcoholdispenser dichterbij het bed van een bewoner te plaatsen, want dat is dichterbij. Daar kun je sowieso geen poster kwijt.
Overigens verschilt de techniek voor handen wassen en handdesinfectie niet. Natuurlijk komen re bij handen wassen andere dingen kijken (hoe de kraan dicht doen, goed afdrogen etc), maar de 'handgrepen' zijn hetzelfde.
[Tjallie van der Kooi, epidemioloog (onderzoekt ook handhygiëne) RIVM, Bilthoven]