Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Goed in gesprek

Vraag wat beter kan in je werk

Een voorwaarde om te verbeteren is dat je open staat voor verandering. Ben je nieuwsgierig hoe je nieuwe kennis in praktijk brengt? Zie je het als een uitdaging om lastige zorgvragen van cliënten op te lossen? Op deze pagina geven we handvatten om jezelf in je werk verder te ontwikkelen, alleen of samen met collega’s en cliënten. 

Hoe weet je als zorgverlener of je cliënt tevreden is en of je goede zorg geeft? Het is belangrijk om dit voor jezelf uit te zoeken. Dit is namelijk het startpunt om jezelf en je werk te verbeteren. Zowel cliënten als collega’s kunnen je hierbij helpen. 

Is je cliënt tevreden?

Een cliënt kan je veel vertellen over de zorg die je geeft, verbaal en non-verbaal. Is hij of zij tevreden? Het is belangrijk om dat te ontdekken. 
Dit kan je hierbij helpen: 

  • Maak contact, de video ‘Maak jij contact?’ kan je hierbij helpen.
  • Observeer hoe de cliënt op jou reageert en zich gedraagt wanneer jij je zorg verleent.
  • Stel open en gesloten vragen.
  • Toon belangstelling voor wat de cliënt vertelt. Geef de cliënt de ruimte zijn verhaal te doen en laat merken dat je luistert.
  • Schakel mantelzorgers in wanneer de cliënt niet zelf kan aangeven wat hij of zij prettig vindt. Mantelzorgers kennen de cliënt vaak al jaren. 

Video: Maak jij contact?

https://youtu.be/D1wWKB9l77A

Feedback van collega’s

Ook via je collega’s of leidinggevende kun je erachter komen hoe je je werk uitvoert. Door feedback aan elkaar te geven, helpen jij en je collega’s elkaar jullie werk te verbeteren.  
In een functioneringsgesprek bespreken jij en je leidinggevende hoe je functioneert op je werk, hoe je omgaat met collega’s en wat beter kan. Dit kan nuttige informatie opleveren. 

Voor het geven van opbouwende feedback kunnen jullie onderstaande werkblad en handleiding gebruiken: 

Video's Goed in gesprek

https://youtu.be/1NO_mBpPTY4

https://youtu.be/xGpnS1-5BOQ

https://youtu.be/0Qc51R-f61U

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.