Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Dementie

Technologie en dementie

Technologie kan helpen om het leven voor mensen met dementie (en voor hun omgeving) aangenamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan apps, beeldbellen, alarmeringssystemen of medicijndispensers met controle op afstand. De afgelopen jaren heeft een exponentiële groei in technologische ontwikkelingen plaatsgevonden. Er is veel mogelijk, maar er staat ook nog veel in de kinderschoenen.

Er zijn veel verschillende technologische middelen waardoor het voor zorgprofessionals lastig is om te kiezen waarop ze zullen inzetten. Experimenteren met mogelijkheden die er zijn, is zinvol. Kijk daarbij gericht naar wat het voor de cliënt, de mantelzorger en de organisatie oplevert. Kijk naar wat past, stel goede vragen en houd in gedachten dat het vooral ten dienste moet staan aan de mensen met dementie. Technologie kan het leven makkelijker en menselijker maken, denk aan sleuteloplossingen, GPS, leefstijlmonitoring, medicijndispensers, of serious gaming.

Ga direct naar:

Domotica

De laatste jaren komen er steeds meer én betere ICT-hulpmiddelen op de markt om op afstand zorg te bieden. Deze slimme technologie in de woning (domotica) kan ook voor mensen met dementie uitkomst bieden. Steeds vaker zetten zorgorganisaties domotica in ter ondersteuning van de zorg en de verbetering van de kwaliteit van leven in de wijk of binnen een verpleeg- of verzorgingshuis (zorgcentrum) of in een complex kleinschalig wonen voor mensen met dementie.

Het aanschaffen en implementeren van domotica is echter een complex traject. De Kenniscirkel Domotica Wonen Zorg van Vilans heeft een functiewijzer ontwikkelt die  zorgorganisaties en eventueel betrokken woningcorporaties ondersteunt bij het implementeren van domotica.

Leefstijlmonitoring 

Dankzij leefstijlmonitoring kunnen mensen met dementie soms langer zelfstandig thuis blijven wonen. De leefstijlmonitoring houdt een oogje in het zeil en vertelt mantelzorgers op afstand of alles nog goed gaat. Er wordt gebruik gemaakt van een sensorennetwerk op verschillende plekken in de woning om de bewegingsactiviteiten van de bewoner te volgen. Leefstijlmonitoring wordt voornamelijk toegepast bij zelfstandig wonende mensen met dementie. De sensoren registreren 24 uur per dag, zeven dagen per week.

GPS-technologie

Een GPS- of lokalisatie-systeem kan de vrijheid voor mensen met dementie vergroten. Alleen zijn er veel verschillende systemen op de markt. Om te beoordelen of een GPS-systeem goed is, moet je weten aan welke eisen het moet voldoen. Daarvoor zijn handige infographics beschikbaar die jou als mantelzorger of zorgverlener kunnen helpen om een persoonlijk programma van eisen te maken. De infographics kunnen je daarnaast inspiratie geven voor de criteria waar je op kunt letten: 

Bekijk ook de keuzehulp voor het juiste GPS-systeem van Vilans op basis van 7 geteste GPS-systemen. Lees wat de voor- en nadelen zijn van ieder systeem.

Robotica

In de zorg voor mensen met dementie wordt ook meer gebruik gemaakt van de inzet van robots. Voorbeelden zijn het zeehond Paro of Robotkat Joy for All. In de werkplaats Robotica van Zorg voor Beter hebben tien zorgorganisaties naar de zinvolle mogelijkheden van zorgrobots gekeken.

Apps en games

Veel zorgtechnologie wordt nu nog gemaakt met oog op veiligheid. Maar ook voor mensen met dementie wordt het steeds gebruikelijker om met meer alledaagse technologie als smartphones en tablets om te gaan. Het spelen van een spelletje of het bekijken van foto’s kan heel veel plezier geven. Op de website van Alzheimer Nederland staat een overzicht van diverse apps voor mensen met dementie.

Overzicht met apps en games van Alzheimer Nederland

Hulpmiddelen bij dementie

Goede hulpmiddelen verhogen de kwaliteit van leven van iemand met dementie. Ook ontlasten ze zorgverleners en mantelzorgers. Ontdek welke hulpmiddelen bij dementie kunnen helpen en waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf en het gebruik.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Sandra Suijkerbuijk 18/3/2021

Overigens las ik recent ook deze ontwikkeling, erg interessant! https://www.pzc.nl/bevelanden/goesenaar-maakt-radio-voor-mensen-met-dementie-ik-krijg-fotos-toegestuurd-van-oude-mensen-die-stralen-dat-is-fantastisch~a3ff9943/


Sandra Suijkerbuijk 5/11/2020

Beste Jaan,

Er zijn wel enkele opties om dit te doen, met enige technische kennis. Je zou door middel van https://ifttt.com/applets/YNkmLraE-set-volume-play-sonos?term=sonos iets simpel kunnen programmeren zodat je bijvoorbeeld een sonos-box op afstand kunt bedienen met bijvoorbeeld een simpele knop https://flic.io. Ook zit er een nieuwe functie in Spotify https://vance.nl/samen-muziek-luisteren-afstand-spotify/ wat misschien mogelijkheden biedt. Verder zijn er mogelijk ook speciale producten zoals
https://www.dementie-winkel.nl/oer-muziekspeler-radio.

Hopelijk biedt dit enig inzicht!

Sandra Suijkerbuijk
Senior onderzoeker Vilans


Jaan 15/10/2020

Een vriend van mij heeft dementie en is muziekliefhebber. Hij woont, met begeleiding, zelfstandig. Is het technisch mogelijk om op afstand bijv. playlisten te bedienen zodat hij muziek kan luisteren wanneer hij alleen is? Hij heeft zeer veel moeite met bedienen van apparaten.


Hanneke Bonfrer 18/4/2017

Het OMRING.LAB werkt aan een app waarmee familieden en vrijwilligers op eenvoudige wijze digitaal iemands levensloop kunnen vastleggen aan de hand van foto's, geluidsfragmenten, muziek, etc.. Om later, als een gesprek voeren steeds moeilijker wordt, met behulp hiervan herinneringen op te kunnen halen en weer contact te maken. Wij zoeken nog mantelzorgers, professionals en vrijwilligers om het prototype te testen en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de app. https://omringlab@omring.nl


Hans van Zwam 11/10/2016

Het is fijn om te zien dat er steeds meer (en betere) apps ter beschikking komen voor mensen met dementie. Als (inmiddels) ervaringsdeskundige kan ik vanuit de positie van mantelzorger alleen maar dankbaar zijn als er hulpmiddelen komen om positieve herinneringen op te halen. Alle hulp is welkom.
Dank aan allen die hieraan mee werken!