Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Speciale treincoupé voor bewoners met dementie

Gepubliceerd op: 10-06-2021

Het komende jaar plaatst de NS in 12 verpleeghuizen in twaalf verschillende provincies zogeheten Hoofdreiscoupé’s. Alzheimer Nederland en de NS willen met de coupé ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder dat ze daarvoor de deur uit moeten.

De Hoofdreiscoupé is speciaal door de NS ontwikkeld voor bewoners met dementie in verpleeghuizen. De coupé bestaat uit onderdelen van echte treinen. Wanneer je uit het raam kijkt lijkt het alsof de trein ook echt over het spoor rijdt. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken.

Lichtpuntjes

De eerste coupé wordt donderdagochtend geopend in Het Reinaldahuis in Haarlem door directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland Gerjoke Wilmink, president-directeur Marjan Rintel van NS en conducteur Angela Wierenga. De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen.

‘Zo lang de ziekte niet kan worden genezen, moet alles worden gedaan om mensen met dementie lichtpuntjes te bezorgen’, geeft Rintel aan. ‘Met de Hoofdreiscoupé nemen we mensen met dementie en hun naasten mee op reis, terwijl zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.’

Treincoupé op tournee

Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Haarlem gaat de Hoofdreiscoupé naar Rotterdam. De Hoofdreiscoupé bezoekt in totaal 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies.

De invloed van de leefomgeving bij dementie

De omgeving draagt bij aan de kwaliteit van leven van de cliënt. De inrichting van een woonhuis of zorgvoorziening moeten zijn voorzien van omgevingskenmerken als veiligheid, herkenbaarheid en oriëntatie. Hoe ervaren mensen met dementie hun omgeving? Hoe verwerken zij informatie? Hoe zorg je voor een goede balans in het aanbieden van prikkels?

Zorg voor Beter heeft 10 aandachtspunten voor een prettige leefomgeving op een rij gezet. Het Kenniscentrum Wonen en Zorg (KCWZ) heeft de 'Toolkit dementievriendelijk ontwerpen' ontwikkeld. Hierin lees je hoe de indeling en aankleding van een (groeps)woning het welbevinden en functioneren van mensen met dementie verbetert.