Naar hoofdinhoud Naar footer

Een ECD dat uitgaat van het zorgproces

Het elektronisch cliëntendossier (ECD) kan voor aardig wat regeldruk zorgen. Wil jij dat jouw ECD ook uitgaat van het primaire zorgproces en daarmee zorgt voor minder administratieve lasten? Ontregelen dan jouw ECD. Bekijk onderstaande handige tools en ga aan de slag!

In de zorg is het ECD belangrijk, maar het kan ook voor frustraties zorgen. Uit onderzoek blijkt dat 18% van de administratieve lasten in de zorg te maken hebben met het ECD! Dat komt bijvoorbeeld doordat er dingen dubbel moeten worden ingevuld, en dat kost veel tijd. Op Zorg voor Beter delen we kennis en ervaringen om het ECD gemakkelijker te maken. Zo houd jij meer tijd over voor zorg, en ontstaat er meer werkplezier!

Het ECD, wat is het ook al weer? 

Het elektronisch cliëntendossier (ECD) is hét digitale instrument dat alle zorgprofessionals in de verschillende sectoren van de zorg ondersteunt. Verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en behandelaars (zorgprofessionals) die in de zorg werken leggen in het ECD gegevens (data) vast over de inhoud van de zorg en behandeling van hun cliënten. In een ECD staan de algemene cliënt- en contactgegevens, de (medische) voorgeschiedenis van de cliënt, het zorg-, begeleidings-, ondersteunings- of behandelplan en de rapportage. Hoe een ECD is opgebouwd en ingericht is afhankelijk van de leverancier die het bouwde. Een goed werkend ECD is ingericht volgens de stappen van het zorgproces, het ondersteunt zorgprofessionals bij het klinisch redeneren en in de uitvoer van hun dagelijkse werk. 

De voordelen van een ECD dat is ingericht volgens de stappen van het zorgproces

Door het ontregelen van je ECD, gebaseerd op het zorgproces, ontstaan handige voordelen. Zorgprofessionals ervaren minder administratieve lasten en dubbele registraties, waardoor er meer tijd vrijkomt. Het ECD wordt een handig instrument dat goed past bij het dagelijks werk. Met praktische tools wordt de focus verlegd naar cliëntenzorg, terwijl overbodige regeldruk vermindert. De zorg wordt efficiënter, en de mogelijkheid om relevante informatie eenvoudig te delen, draagt bij aan een soepele samenwerking tussen zorgprofessionals. Ontdek op Zorg voor Beter, met kennis van Vilans, hoe het ontregelen van je ECD leidt tot meer tijd voor waardevolle zorgmomenten.

Zelf het ECD ontregelen

Wil je zelf aan de slag gaan en je ECD ontregelen voor een soepelere zorgpraktijk? Ontdek tools en praktijkverhalen. Leer van anderen die regeldruk verminderden en focus op de zorg herstelden. Begin met het downloaden van beschikbare instrumenten en betrek collega-zorgprofessionals, coördinerend verpleegkundigen, en beleidsmedewerkers. Samen kunnen jullie stappen ondernemen om het ECD beter te laten aansluiten op het zorgproces. Leer van praktijkkennis en optimaliseer jouw zorgadministratie stap voor stap. Neem de regie, betrek de juiste mensen, doorloop de processen, en ervaar meer werkplezier in de zorg.

Andere processen ontregelen

Vilans en Zorg voor Beter verzamelen feiten en ervaringen over het ontregelen van de zorg. Vaak is het schrappen van een of twee regels niet genoeg, en is er meer nodig. Ook aan de slag om jouw zorgorganisatie te ontregelen? Je leest er meer over op de pagina Ontregelen doe je zo onder het thema Werkplezier.