Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Auteur(s)

Kunst en theater helpt in contact bij mensen met dementie

Gepubliceerd op: 03-06-2024

Voor mensen met dementie is het belangrijk om sociaal betrokken te blijven; sociaal contact is vaak één van de belangrijkste behoeften. Naarmate de dementie vordert, neemt echter het vermogen om zelfstandig sociaal contact te leggen af. Apathie en sociaal isolement komen veel voor en hebben een negatieve invloed op het welbevinden en de kwaliteit van leven. Theater en kunst kunnen manieren zijn om toch in contact met deze mensen te komen.

Er is steeds meer bewijs dat kunst en cultuur bijdragen bij zingeving, zelfvertrouwen en welbevinden van ouderen. Voor iedereen en dus ook voor mensen met dementie. Onderzoek laat onder andere positieve effecten zien op het cognitieve en probleemoplossende vermogen. Ook lijken kunst en theater stress te verminderen en de fysieke gezondheid van ouderen te verbeteren. 

Movisie heeft een uitgebreid rapport geschreven over hoe je kunt kan bijdragen aan een positieve gezondheid. 

Inzetten van clowns

Naast de Veder methode zijn er ook andere voorbeelden van theater voor mensen met dementie. Bijvoorbeeld de inzet van een clown. De clowns richten zich met name op het leggen van non-verbaal contact met de persoon met dementie. Er zijn verschillende organisaties die deze dienst aanbieden zoals: de careclowns, visite clowns of miMakker clown. 

YouTube video thumbnail

Onvergetelijke museum

In 2013 hebben het Stedelijk Museum en het Van Abbe Museum samen het Onvergetelijk programma opgestart, waarbij mensen met dementie, samen met hun dierbaren, een interactieve rondleiding en workshop krijgen in het museum. Voor elk kunstobject wordt er gebruikt gemaakt van een Onvergetelijk-gespreksstructuur bestaande uit de volgende stappen: kijken, beschrijven, interpreteren en verbinden. Uit kwalitatief onderzoek naar het programma blijkt onder andere dat deelnemers zich na afloop gelukkiger voelen. De deelnemers zelf beoordelen het programma ook als zeer positief. Inmiddels zijn twaalf musea aangesloten. Meer informatie is te vinden op de website Onvergetelijkmuseum.nl en in onderstaande video. 

YouTube video thumbnail

Andere goede voorbeelden

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé heeft een mooi voorbeeld waarbij mensen met dementie samen met medewerkers en hun naasten op een van hun locaties aan de slag gingen met het onderwerp kunst. Zo gingen zij naar een museum waar ze rondleidingen kregen, konden ze zelf aan de slag met het maken van een kunstwerk of zingen ze aan de hand van de schilderijen. Onderstaande video geeft een impressie.

YouTube video thumbnail

Bronnen

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden