Naar hoofdinhoud Naar footer

Richtlijn zorginfecties met handige hygiënekaart

Gepubliceerd op: 20-01-2022

Om verpleegkundigen en verzorgenden te ondersteunen met het signaleren en voorkomen van zorginfecties is er een nieuwe richtlijn verschenen.

Infectiepreventie is belangrijker dan ooit. Door de coronapandemie zijn zorgmedewerkers veel bewuster met hygiëne bezig. De richtlijn Zorginfecties van V&VN en IQ Healthcare maakt dit nog makkelijker. In de richtlijn lees je alles over infectiepreventie en hygiënisch werken in de zorg.

Alle basismaatregelen bij elkaar

Verpleegkundigen en verzorgenden hadden eerder aangegeven dat zij één richtlijn wilden waarin alle basismaatregelen staan die voor hen van toepassing zijn. Deze richtlijn voldoet hieraan. De belangrijkste onderwerpen zijn:

  • Signaleren van (risico's op) zorginfecties  
  • Basismaatregelen infectiepreventie (handhygiëne, persoonlijke hygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, veilig gebruik van naalden en scherpe voorwerpen, reiniging en desinfectie van cliëntomgeving en materialen)
  • Betrekken van cliënten en hun naasten bij infectiepreventie

Bij de richtlijn zijn een samenvatting, implementatiegids voor hygiënemaatregelen en een hygiënekaart verschenen. 

Hygiënekaart voor zorgmedewerkers

Waar moet je aan denken als je hygiënisch wilt werken? De hygiënekaart laat in zes plaatjes met korte uitleg zien wat je als zorgmedewerker kunt doen om een zorginfectie te voorkomen en mee te werken aan een schone zorgomgeving. 

Uitdaging van de toekomst

Infectiepreventie is volgens wondconsulent Jolet Wiering (Icare) de uitdaging van de toekomst. Jolet Wiering werkte mee aan het opstellen van de richtlijn. Op de website van V&VN zegt zij: 'Tijdens de coronapandemie is er meer interesse ontstaan rondom het toepassen van de juiste hygiënemaatregelen. Wij kregen laatst de vraag van medewerkers of we langere handschoenen hebben, omdat er nu een stukje pols onbedekt is. Normaal werd hier niet over nagedacht. Door de pandemie is iedereen veel bewuster met hygiëne bezig.' Hoe ga jij om met infectiepreventie? Op de website van V&VN vind je drie voorbeeldvragen die je uitnodigen om na te denken over wat jij zou doen. 

Reflectie-instrument voor het team

De richtlijn werd ontwikkeld met subsidie van ZonMw. Op de website van ZonMw vertelt projectleider Anita Huis, senior onderzoeker bij IQ Healthcare van het Radboudumc over de totstandkoming van de richtlijn. Bij het ontwikkelen van deze richtlijn is ervoor gekozen om geen indicatoren voor naleving te ontwikkelen, maar een reflectie-instrument. 'Wat je niet wilt is een vinkjessysteem’, licht Anita Huis toe. ‘Daar willen we juist vanaf. Het doel is dat een team inzicht krijgt in hoe medewerkers met de infectiepreventiemaatregelen omgaan en wat er nog te verbeteren valt. Het reflectie-instrument is een apart hoofdstuk geworden in de implementatiegids.' 

Ga naar

V&VN en IQ Healthcare

Naar de richtlijn, samenvatting, implementatiegids en hygiënekaart op de website van V&VN.

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Organisatie / Uitgever

V&VN en IQ Healthcare