Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mantelzorg

Coördinator informele zorg bij Florence

Informele zorg wordt steeds belangrijker in de zorg voor ouderen. Daarom stelde zorgorganisatie Florence 15 coördinatoren informele zorg aan. Deze coördinatoren betrekken cliënten, mantelzorgers, familie en vrijwilligers en zorgen voor een goede samenwerking. Annette Costerman Boodt, één van de coördinatoren, geeft praktische tips over hoe je goed samenwerkt met mantelzorgers. Ook vertelt ze hoe je het succes meet.

informele zorgDe coördinatoren informele zorg bij Florence zijn de bruggenbouwers tussen formele zorg en informele zorg. Ze betrekken het hele netwerk rond de nieuwe bewoner en zijn daarvoor ook het aanspreekpunt. Zo nodig vragen ze aanvullend vrijwilligers, vooral ook bij behoeften als het gaat om welzijn. Annette Costerman Boodt heeft op haar locatie bij Florence een eerste slag gemaakt om structuur aan te brengen in de samenwerking met informele zorgverleners. Haar aanpak is vertaald in concrete tips die bijdragen aan succes:

Tips voor een goede samenwerking met mantelzorgers

1. Ga direct in contact

Zorg dat je als coördinator informele zorg bij de fase van inhuizing meteen om de tafel gaat met bewoner en naasten. Als coördinator vertel je over de mogelijkheden die de organisatie biedt en zorg je ervoor dat de mantelzorger zich altijd welkom voelt. Eventuele drempels worden direct weggenomen.

2. Peil na 3 maanden behoeften

De eerste fase waarin iemand verhuist naar een verpleeg- of verzorgingshuis is vaak een fase van ‘overleven’, voor zowel de bewoner als zijn naasten. Daarom is het verstandig om na 3 maanden (nog eens) te vragen naar behoeften en interesses. Bij Florence is een spel in ontwikkeling om belangrijke informatie boven tafel te krijgen.

3. Houd elke week een inloopuurtje

Maak het voor mantelzorgers zo laagdrempelig mogelijk om vragen te stellen en verzoeken in te dienen. Een inloopuurtje op een vast moment kan daarbij helpen.

4. Zorg voor een digitale contactomgeving

Zorg dat er een intranet-omgeving komt, zoals Familienet, voor mantelzorgers waarbij ze ideeën kunnen delen, vragen kunnen stellen en activiteiten terug kunnen vinden. Mantelzorgers leren van elkaar en zijn in contact met elkaar en de organisatie. Voor organisaties die al zover zijn: online inzage in het zorgdossier zorgt voor betrokkenheid bij het zorgproces rondom de bewoner.

5. Organiseer familiebijeenkomsten

Deze staat vast al in elke organisatie op de agenda maar het blijft belangrijk: pols de behoefte en organiseer een familieavond. Een informeel samenzijn, of juist een inhoudelijke avond.

6. Organiseer activiteiten voor mantelzorgers en bewoners

Soms is een gesprek tussen bewoner en naasten nauwelijks meer mogelijk. Om toch op een prettige manier samen te zijn biedt een activiteit soms uitkomst. Samen muziek luisteren of samen (eenvoudig) koken. Of een leestafel waar je samen door een boekje kunt bladeren of een spelletje kunt doen.

7. Laat je gezicht zien in de zorg

Loop over de locatie en spreek bewoners en je zorgcollega’s. Sluit ook aan bij teambesprekingen van verpleegkundigen. Zo pik je op wat er speelt en hoor je specifieke behoeftes.

Het meten van succes

Om succes van de activiteiten te meten is er bij Florence een nulmeting gedaan op een aantal factoren die jaarlijks opnieuw worden gemeten.

Factoren die je kunt meten bij het bepalen van succes bij de inzet op informele zorg
  • Hoeveel vrijwilligers zijn er actief rond het welzijn van bewoners?
  • Hoeveel mantelzorgers zijn actief betrokken bij het welzijn van bewoners?
  • Wat is de tevredenheid onder vrijwilligers, mantelzorger en bewoners over de informele zorg en de samenwerking daarin?
  • Hoe is de aansluiting op de behoeften en interesses van de bewoner?
  • Hoe is de samenwerking met welzijn en vakgroepen?
  • Wat is de opkomst van familie- en vrijwilligersavonden?
  • Hoe is de toegankelijkheid van de coördinator?
De nieuwe coördinatoren Informele zorg hebben allemaal meegedaan aan de proeverij Samenwerking Versterken met Informele Zorg. Deze wordt opnieuw aangeboden op 5 april.
Lees verder

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]