Naar hoofdinhoud Naar footer

De rol van mantelzorgers in de informele zorg

Mantelzorg is de zorg en ondersteuning aan een hulpbehoevende naaste, door partners, kinderen, verdere familie, vrienden en andere bekenden. Zij zijn van onschatbare waarde. Ieders rol is belangrijk want goede zorg verleen je samen: cliënt, familie en vrienden en zorgverleners.

Feiten en cijfers

In Nederland zijn ruim 5 miljoen mantelzorgers. De grootste groep is tussen de 45 - 64 jaar oud; zij zorgen voor hun (schoon)ouders. Een op de vier combineert dit met hun werk. Een groot deel ervaart het mantelzorgen als positief. Maar een op de tien ondervindt overbelasting.
Een op de vijf scholieren groeit op in een gezin met een zorgvrager, dat vraagt veel van hen. Lees hier meer over de pagina jonge mantelzorgers.

Belangrijke vragen van mantelzorgers 

Voor professionals binnen zorg en welzijn is goed samenwerken met mantelzorgers een belangrijk onderdeel van het werk. Partners, kinderen en vrienden nemen vaak een groot deel van de zorg en ondersteuning voor hun rekening. Zij houden gezelschap, komen op voor hun belangen, geven praktische hulp, en soms zelfs verpleegkundige zorg. Kortom, mantelzorgers voelen zich heel betrokken, willen het graag goed doen én de zorg kunnen volhouden. Dit vraagt veel hen.

Mantelzorg en wijkzorg: samen lukt het prima!

Inspirerend filmpje over de prettige samenwerking tussen Lia, man en mantelzorger Ton, en wijkverpleegkundige en zorgcoördinator Margit.

YouTube video thumbnail

Samenwerken volgens het SOFA-model

In de samenwerking met een mantelzorger heb je als professional aandacht voor de vier rollen van de mantelzorger. Dit noemen we samenwerken volgens het SOFA-model. De beginletters ‘SOFA’ zijn een geheugensteuntje om te kijken wat de mantelzorger per rol nodig heeft.

De vier rollen van de mantelzorger in het SOFA-model:  

  • Samenwerken: de mantelzorger als partner in zorg
  • Ondersteunen: de mantelzorger als hulpvrager bij overbelasting
  • Faciliteren: de mantelzorger als persoonlijke relatie van de cliënt
  • Afstemmen: de mantelzorger als expert, want hij of zij kent zijn naaste het beste. 

De rol van de mantelzorger kan van tijd tot tijd verschillen. Het is aan de professional om de mantelzorger te ondersteunen in de rol van dat moment.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden