Naar hoofdinhoud Naar footer

Het melden van een BRMO-uitbraak

Gepubliceerd op: 15-07-2024

In het geval van een BRMO-uitbraak binnen jouw organisatie, moet dit gemeld worden bij het Signaleringsoverleg (SO-ZI/AMR). Deze melding kan gedaan worden door een arts-microbiologie, deskundige infectiepreventie of specialist ouderengeneeskunde. Bij meerdere BRMO-uitbraken veroorzaakt door verschillende klonen, stammen of micro-organismen, moet elke uitbraak afzonderlijk gemeld worden.

Kostenvergoeding

Kosten worden alleen vergoed vanuit de NZA-regeling als de uitbraak binnen een maand na ontdekking bij het Signaleringsoverleg is gemeld. Gebruik hiervoor het contactformulier op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Let op:

  • Bij gebruik van een regionaal meldsysteem zoals MUIZ, kunnen uitbraakgegevens direct doorgestuurd worden naar het SO-ZI/AMR, indien de melder toestemming geeft in het systeem.
  • Melding aan het SO-ZI/AMR vervangt niet de meldplicht aan de GGD.

Meldingscriteria

  • 2 of meer patiënten zijn besmet met hetzelfde micro-organisme, met een waarschijnlijke epidemiologische link.
  • 3 of meer patiënten zijn besmet met vaak voorkomende BRMO (zoals ESBL-producerende of fluorochinolonen- en aminoglycosiden-resistente E. coli) of niet-resistente micro-organismen met een waarschijnlijke epidemiologische link.
  • Er zijn extra maatregelen genomen of gepland, zoals typeringsonderzoek, bron- en contactonderzoek, sluiten van afdelingen, of organiseren van een OMT.

Het professionele inzicht van de melder is hierbij leidend.

Meer weten?

Kijk voor informatie over het Signaleringsoverleg Zorginstellingen en Antimicrobiële Resistentie op de website van het RIVM. Op deze pagina staat ook een brochure van SO-IAMR over het verloop van de beoordeling van een uitbraak.