Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over hygiëne

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Hygiëne
Hygiëne > Hoe gebruikte materialen op te bergen
View modes: 
User avatar
Guest
Michelle - 6-9-2017 13:45:57
   
Hoe gebruikte materialen op te bergen
Bij ons op de afdeling worden er soms gebruikte materialen (met feces of urine) neergelegd op bijvoorbeeld het bed, het nachtkastje of het aanrechtje tijdens de ADL. Dit komt voort uit drukte. Heeft dit een groot risico op verspreiding van infectie? Is er een verschil tussen het werken met wasmanden (waar je de gebruikte materialen indoet en waarbij je de wasmand later schoonmaakt) en het werken met plastic afvalzakken (waar je de gebruikte materialen indoet, gelijk afsluit en weggooit)?

User avatar
Guest
Charlotte Michels-Breukers - 6-9-2017 13:47:51
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Hoe gebruikte materialen op te bergen
Beste Michelle,
Ja, ook in drukke tijden is het belangrijk om mogelijk besmette materialen op de juiste manier af te voeren. Uiteraard zou het mooi zijn als je deze materialen direct in een afvalzakje doet en dit dichtgebonden af kan voeren. Dat is eigenlijk de meest hygiënische methode. Hiermee voorkom je besmetting van de omgeving van je cliënt.
Ik zie inderdaad in de praktijk dat er regelmatig met wasmanden gewerkt wordt. Hierin worden dan de af te voeren materialen tijdens de ADL verzameld zoals was inco's en afval. Op zich een goed idee, er zijn alleen twee "maren". Ten eerste moet de wasmand aan de zijkanten gesloten zijn. Als het een open wasmand is, komt deze met alle hierin verzamelde materialen tegen je aan als je de mand optilt en besmet je het voorpand van je werkkleding. En daarbij is een open wasmand veel moeilijker schoon te houden.
Ten tweede zie ik helaas in de praktijk dat deze manden toch na gebruik zichtbaar vies weggezet worden. Deze zichtbare vervuiling met bijvoorbeeld feces, levert dan een hoog risico op bij gebruik van deze mand voor een nieuwe cliënt. Misschien lukt het door goed faciliteren van schoonmaak den desinfectiemateriaal bij de opslagplaats van de manden wel om deze discipline op te brengen, maar het is in ieder geval wel een aandachtspunt.
Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt om de juiste keuze te maken.
[Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie, CareB4, Sterksel]