Bij kwetsbare mensen extra belangrijk
Hygiënisch werken is van belang om besmetting met ziekmakende micro-organismen te voorkomen. Het is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen, of zieken. Virussen, bacteriën, parasieten en schimmels waar jij als gezond persoon nauwelijks hinder van ondervindt of waarvan je hooguit een paar dagen ziek bent, kunnen voor kwetsbare mensen ernstige en soms zelfs fatale gevolgen hebben. Dit komt omdat de afweer van deze groepen minder is dan bij gezonde mensen. Het immuunsysteem functioneert minder naarmate met ouder wordt. Daarmee worden ouderen gevoeliger voor infecties, bijvoorbeeld luchtweg- en blaasinfecties.
Makkelijke verspreiding van ziektekiemen
In verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg wonen en werken mensen dicht op elkaar waardoor ze elkaar gemakkelijk kunnen besmetten. Bovendien ga je als zorgverlener van de ene naar de andere cliënt en kun je zo makkelijk ziektekiemen overbrengen. Alertheid en het nemen van de juiste maatregelen maken de kans op besmetting zo klein mogelijk. Volg de professionele standaarden dus op!
Meer bacteriën resistent tegen antibiotica
Wereldwijd worden steeds meer bacteriën ongevoelig voor antibiotica. Dit heet 'antibioticaresistentie'. Infecties zijn hierdoor steeds minder eenvoudig te bestrijden en vormen een steeds grotere bedreiging voor cliënten. Daarbij komt dat zorg steeds meer door verschillende zorgaanbieders geleverd wordt. Dat maakt de kans op verspreiding van een ziekmakend micro-organisme groter. Als zorgmedewerker heb je een belangrijke verantwoordelijkheid in het voorkomen van de verspreiding van infecties. Hygiënisch werken is daarbij noodzakelijk.
Lees meer op Zorg voor Beter
Besmetting en infecties
Een besmetting en een infectie zijn niet hetzelfde:
- Een besmetting wil zeggen: het overbrengen van micro-organismen van de ene naar de andere plaats. Een besmetting kan bij iemand met onvoldoende afweer uitmonden in een infectie.
- Een infectie is het gevolg van een besmetting. Hierbij vermeerderen de micro-organismen zich en veroorzaken zij een afweerreactie van het lichaam, zoals warmte, roodheid en pijn. Het al dan niet ontstaan van een infectie na besmetting is van een aantal factoren afhankelijk:
- Weerstand van de persoon.
- Het aantal micro-organismen waarmee besmet is.
- Het ziekmakend vermogen van het betreffende micro-organisme. Dit heet ook wel virulentie.
Lees meer: Overzicht van besmettingswegen
Laat je vaccineren tegen griep
Griep kan nare complicaties hebben voor kwetsbare ouderen met soms zelfs de dood tot gevolg. Bovendien is de continuïteit van zorg in het geding als er veel medewerkers uitvallen tijdens een griepepidemie. Neem dus je verantwoordelijkheid en laat je vaccineren tegen de griep.
Wel of niet de griepprik? Vaak heb je zelf geen griepklachten, maar draag je wel het virus bij je en kun je dus patiënten besmetten. Bekijk de veelgestelde vragen over de griepprik op dit kennisplein.
Factsheet over hygiëne
Hygiëne in de zorg is anders dan hygiëne thuis. Handhygiëne, persoonlijke hygiëne, bescherming... wat zegt de richtlijn over deze onderwerpen? En hoe zit het met MRSA, Noro en andere infectieziekten? Bekijk alle informatie op een rij.