Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Wat is hygiënisch werken?

Volgens de Van Dale is hygiëne: '(zorg voor) het schoon en netjes zijn'. Maar wat is schoon en netjes? Iedereen heeft daarover zijn eigen ideeën. Thuis denk je er misschien wat makkelijker over, maar in de zorg gelden strenge regels.

Bij kwetsbare mensen extra belangrijk

Hygiënisch werken is van belang om besmetting met ziekmakende micro-organismen te voorkomen. Het is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen, of zieken. Virussen, bacteriën, parasieten en schimmels waar jij als gezond persoon nauwelijks hinder van ondervindt of waarvan je hooguit een paar dagen ziek bent, kunnen voor kwetsbare mensen ernstige en soms zelfs fatale gevolgen hebben. Dit komt omdat de afweer van deze groepen minder is dan bij gezonde mensen. Het immuunsysteem functioneert minder naarmate met ouder wordt. Daarmee worden ouderen gevoeliger voor infecties, bijvoorbeeld luchtweg- en blaasinfecties.

Makkelijke verspreiding van ziektekiemen

In verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg wonen en werken mensen dicht op elkaar waardoor ze elkaar gemakkelijk kunnen besmetten. Bovendien ga je als zorgverlener van de ene naar de andere cliënt en kun je zo makkelijk ziektekiemen overbrengen. Alertheid en het nemen van de juiste maatregelen maken de kans op besmetting zo klein mogelijk. Volg de professionele standaarden dus op!

Meer bacteriën resistent tegen antibiotica

Wereldwijd worden steeds meer bacteriën ongevoelig voor antibiotica. Dit heet 'antibioticaresistentie'. Infecties zijn hierdoor steeds minder eenvoudig te bestrijden en vormen een steeds grotere bedreiging voor cliënten. Daarbij komt dat zorg steeds meer door verschillende zorgaanbieders geleverd wordt. Dat maakt de kans op verspreiding van een ziekmakend micro-organisme groter. Als zorgmedewerker heb je een belangrijke verantwoordelijkheid in het voorkomen van de verspreiding van infecties. Hygiënisch werken is daarbij noodzakelijk. 

Lees meer op Zorg voor Beter

Besmetting en infecties

Een besmetting en een infectie zijn niet hetzelfde:

  • Een besmetting wil zeggen: het overbrengen van micro-organismen van de ene naar de andere plaats. Een besmetting kan bij iemand met onvoldoende afweer uitmonden in een infectie.
  • Een infectie is het gevolg van een besmetting. Hierbij vermeerderen de micro-organismen zich en veroorzaken zij een afweerreactie van het lichaam, zoals warmte, roodheid en pijn. Het al dan niet ontstaan van een infectie na besmetting is van een aantal factoren afhankelijk:
    • Weerstand van de persoon.
    • Het aantal micro-organismen waarmee besmet is.
    • Het ziekmakend vermogen van het betreffende micro-organisme. Dit heet ook wel virulentie.

Lees meer:

Laat je vaccineren tegen griep

Griep kan nare complicaties hebben voor kwetsbare ouderen met soms zelfs de dood tot gevolg. Bovendien is de continuïteit van zorg in het geding als er veel medewerkers uitvallen tijdens een griepepidemie. Neem dus je verantwoordelijkheid en laat je vaccineren tegen de griep.

Wel of niet de griepprik? Vaak heb je zelf geen griepklachten, maar draag je wel het virus bij je en kun je dus patiënten besmetten. Bekijk de veelgestelde vragen over de griepprik op dit kennisplein.

Factsheet over hygiëne

Hygiëne in de zorg is anders dan hygiëne thuis. Handhygiëne, persoonlijke hygiëne, bescherming... wat zegt de richtlijn over deze onderwerpen? En hoe zit het met MRSA, Noro en andere infectieziekten? Bekijk alle informatie op een rij.

Bron

  • 'Hygiëne en infectiepreventie begint bij jezelf. Een praktisch boek over veilig en schoon werken' (2013). Auteurs: E. van Haaren, N. van Halem, T. Stuut, H. Verbeek. Uitgever: Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Conny Moons 26/1/2016

Beste Astrid,
Veel van onze patiënten vallen onder de doelgroep om de griepprik in het najaar te krijgen, desondanks kunnen zijn toch nog wel de griep krijgen (lager risico en met minder klachten).
Door zelf ook gevaccineerd te zijn verlagen we samen het risico op ziek worden van onze patiënt en onszelf.
hartelijke groet
Conny


Astrid Roijen 26/1/2016

Als die griepvaccinatie zo goed werkt, hoeven enkel onze patiënten/cliënten zich te laten vaccineren, zij worden dan niet ziek. Toch?