Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Belang van hygiënisch werken

Het is belangrijk om hygiënisch te werken, zodat je besmetting met ziekmakende micro-organismen voorkomt. Onderstaande tools helpen jou en je team om het belang van hygiënisch werken onder de aandacht te brengen bij het team. 

Cijferreeks

Met de cijferreeks krijg je inzicht in hoe het team hygiënisch werken beoordeelt en ervaart. Zet deze tool in om het thema hygiëne te introduceren. Of gebruik het om te kijken hoe de huidige situatie in jouw team is.

Abr quiz

Met deze korte quiz creëer je bewustzijn over antibioticaresistentie. Deelnemers doen kennis op over antibioticaresistentie als wereldwijd probleem.

Weten waarom

Als we iets willen veranderen, zijn we al snel geneigd om over het ‘wat’ te praten. Bij antibioticaresistentie maken we bijvoorbeeld praktische afspraken over alcoholdispensers, washandjes en po-spoelers. Terwijl het antwoord op ‘waarom’ jouw motivatie en van je collega’s duidelijk maakt. Als je samen gemotiveerd bent, hou je het langer vol en maak je afspraken die er echt toe doen.

Spel strijd tegen de bacterie

Ga met je team de strijd aan tegen de bacterie. Het spel is te vergelijken met een escaperoom. Elk team krijgt 30 minuten om drie opdrachten te vervullen. Onderweg kan er echt zomaar een nieuwe richtlijn of opdracht verschijnen. En voldoe je daar niet aan, dan komt de hygiënepolitie... Wie werkt er het snelst, maar ook hetmeest hygiënisch? Dat team is de winnaar. 
Deze instrumenten zijn ontwikkeld en gebruikt tijdens het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’. Het programma liep van 2016 tot 2019 en werd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgevoerd door ActiZ, RIVM, Verenso, VHIG, V&VN en Vilans. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Monica Anthonijsz 17/2/2020

Het zou fijn zijn als er ook quizvragen komen gericht op wijkverpleging?