Het belang van hygiënisch werken
Onderstaande video laat zien hoe snel bacteriën zich verspreiden in het verpleeghuis.
https://www.youtube.com/watch?v=t-X-7GFANJM
9 tips om samen te werken aan infectiepreventie
Schoon en veilig werken met elkaar vraagt om een gedragsverandering. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? En hoe zorg je ervoor dat infectiepreventie een vanzelfsprekend onderdeel wordt in het dagelijks werk? Deze negen tips op de website van Waardigheid en trots helpen je een flink eind op weg.
Naar de tips voor infectiepreventie
De veilige vijf: Hygiëneadviezen voor de thuiszorg
Voor de thuiszorg is maar weinig op papier gezet over hygiëne en infectiepreventie. Daarom ontwikkelde het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV) 5 hygiëneadviezen om thuiszorgmedewerkers te ondersteunen in de juiste hygiënische werkwijze. Let op: het gaat om adviezen, het zijn dus geen richtlijnen!
De adviezen zijn samengesteld door Charlotte Michels, expert hygiëne bij Zorg voor Beter en deskundige infectiepreventie bij CareB4, samen met 2 andere deskundigen infectiepreventie (Anke Swinkels en Peter Molenaar). De adviezen zijn becommentarieerd door mensen uit het werkveld.
Waar gaan de adviezen over?
De adviezen gaan over de volgende 5 onderwerpen:
- Handhygiëne
- Persoonlijke hygiëne
- Persoonlijke beschermingsmiddelen
- Reiniging en desinfectie
- MRSA/BRMO
Hulpmiddel 'Werkomgeving hygiëne in beeld'
Als je als team al langer op een bepaalde manier werkt, vallen minder hygiënische aspecten in de werkomgeving je soms niet meer op. Om samen eens stil te staan bij de hygiëne op de afdeling hebben we dit hulpmiddel ontwikkeld. Het idee is dat zorgmedewerkers van twee verschillende afdelingen bij elkaar gaan kijken hoe de hygiëne te verbeteren valt. Omdat je vaak je eigen rommel niet meer ziet, is dit een goede manier om met een frisse blik naar de werkomgeving te kijken. Dit hulpmiddel is geschikt voor de intramurale zorg.
Met dit hulpmiddel breng je in kaart waar volgens jou knelpunten zitten en wat er al goed gaat met betrekking tot het bevorderen van een hygiënische werkomgeving. Er zijn twee varianten: een papieren versie en eentje waarbij je gebruik kunt maken van WhatsApp. Print 'm en ga aan de slag.
Download het hulpmiddel
Het hulpmiddel ‘Werkomgeving hygiëne in beeld’ is ontwikkeld in én samen met mensen uit de praktijk van de intramurale zorg voor het programma 'Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen'. Heb je vragen of opmerkingen neem dan contact op met Karlijn Nanninga (k.nanninga@vilans.nl).