Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Handschoenen en bescherming

Als je zorgt voor iemand, kan het zijn dat micro-organismen van de cliënt op jou terecht komen. Die micro-organismen draag je dan bij je. Draag je een uniform of je eigen kleding, dan draag je de micro-organismen de rest van de dag nog bij je. Datzelfde geldt voor je handen, als je onvoldoende handhygiëne toepast. Als je een schort aan hebt of handschoenen draagt, kun je die uitdoen en weggooien. Op die manier voorkom je verspreiding van de ene naar de andere cliënt.

handschoenMet handschoenen en andere beschermingsmiddelen bescherm je dus je zelf en de cliënt. De kans op het overdragen van micro-organismen wordt bij goed gebruik kleiner. Tijdens je werk loop je namelijk het risico dat je huid of handen, werk- of eigen kleding en de neus-, mond- of oogslijmvliezen in contact komen met het lichaamsvocht, de slijmvliezen of de niet intacte huid van een cliënt. Daarnaast kunnen in sommige gevallen micro-organismen ook worden overgedragen via de lucht.

Onderstaande informatie is gebaseerd op de WIP-richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze richtlijn geldt voor verpleeghuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor kleinschalig wonen in een groter instellingsverband. De richtlijn geldt niet voor de thuiszorg, volgens de Werkgroep Infectie Preventie verschilt die setting teveel van de andere settingen. 

Algemene tips en aandachtspunten

 • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen die direct uit de verpakking komen en gebruik ze eenmalig. 
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn cliëntgebonden.
 • De instelling/organisatie stelt voldoende spullen beschikbaar voor de medewerkers
 • Draag persoonlijke beschermingsmiddelen op het juiste moment en alleen in de ruimte die van toepassing is. 
 • Zorg bij het gebruik van meerdere beschermingsmiddelen dat ze goed op elkaar aansluiten. 
 • Werk wanneer mogelijk van schoon naar vies. Maak indien nodig eerste de vuilere werkzaamheden af voordat je persoonlijke beschermingsmiddelen wisselt. 
 • Raak bij het uittrekken de voor- en buitenkant zo min mogelijk aan en pas daarna handhygiëne toe. Verwijder - als je meerdere beschermingsmiddelen aan hebt - altijd eerst de handschoenen. Gooi ze na gebruik direct weg.
 • Gebruik de juiste beschermingsmiddelen. In bijlage A van de WIP-richtlijn vind je de geldende wet- en regelgeving.

Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is altijd aanvullend (en zeker geen alternatief voor) en

Handschoenen

Handschoenen draag je ter bescherming van jezelf en/of ter bescherming van de cliënt. In de meeste gevallen volstaan niet-steriele handschoenen. Er zijn echter handelingen die steriel moeten worden uitgevoerd, met steriele handschoenen dus. Kijk in het protocol of steriele handschoenen noodzakelijk zijn, dit is bijvoorbeeld het geval bij een blaaskatheterisatie.

Regels voor juist gebruik handschoenen

Naast het toepassen van handhygiëne  is het gebruik van handschoenen een goede maatregel om besmettingen te voorkomen. Volg onderstaande regels op voor een juist gebruik:

 • Draag handschoenen: 
  • Als er kans is dat je handen direct of indirect komen met lichaamsvocht, slijmvliezen, niet intacte huid of ongereinigde instrumenten die hiermee in aanraking zijn geweest.
  • Als er kans is op overdracht van specifieke micro-organismen via je handen.
  • Als je zelf wondjes (niet intacte huid) hebt op je handen.
 • Pas voor en na gebruik altijd handhygiëne toe, maar nooit op gehandschoende handen.
 • Zorg dat je handen goed droog zijn als je handschoenen aantrekt om huidirritatie te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat handschoenen tijdens het dragen niet in contact komen met  je gezicht, kleding, andere persoonlijke beschermingsmiddelen en omgevingsmaterialen zoals (mobiele) telefoons en tablets, deurknoppen, bedgordijnen, apparatuur, toetsenborden, schrijfgerei enzovoort. 
 • Trek je handschoenen direct uit na het cliëntgebonden contact.
 • Trek de eerste handschoen uit door deze ter hoogte van de handpalm vast te pakken, omhoog te trekken van de huid af en vervolgens van de hand af te schuiven. De tweede handschoen trek je uit door met de andere hand (zonder handschoen nu) bij de opening voorzichtig aan de binnenzijde beet te pakken de handschoen binnenste buiten te keren terwijl je hem van de hand afschuift.

Lees , met reacties van bezoekers. Deze video laat zien hoe je handschoenen op de juiste manier uittrekt. 

https://www.youtube.com/watch?v=2L-EF3ekiz0

Beschermende kleding

Niet alleen via je handen, maar ook via de kleding kun je de hele dag micro-organismen met je meedragen. Als de kans bestaat dat je kleding in contact komt met bloed of andere lichaamsvloeistoffen, de slijmvliezen van een cliënt of niet-intacte huid dan is het belangrijk om niet alleen handschoenen te dragen, maar ook beschermende kleding te gebruiken. Ditzelfde geldt als je helpt bij douchen of baden: je kleding kan dan nat worden. In de meeste gevallen biedt een halterschort voldoende bescherming. Alleen als er kans is op overdracht van specifieke micro-organismen dan kun je beter een jasschort met lange mouw aantrekken. Dit staat altijd in de richtlijn vermeld.

Hoe trek je deze persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier aan en uit? Bekijk de video voor het goede voorbeeld.

https://www.youtube.com/watch?v=-DEM-YSPaBc

Tips en aandachtspunten

 • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen die direct uit de verpakking komen en gebruik ze eenmalig
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn cliëntgebonden
 • Raak bij het uittrekken de voor- en buitenkant zo min mogelijk aan en pas daarna handhygiëne toe. Verwijder, als je meerdere beschermingsmiddelen aan hebt, altijd eerst de handschoenen. Gooi ze na gebruik direct weg

Mondneusmasker

chirurgisch maskerEr bestaan twee soorten maskers: een ‘chirurgisch’ mondneusmasker en een ademhalingsbeschermingsmasker. De eerste gebruik je als mond en neus in contact kunnen komen met lichaamsvocht of als de mond en neus via de handen of handschoenen in contact komen met specifieke micro-organismen die zich makkelijk kunnen nestelen in de neus of keel. Een ademhalingsbeschermingsmasker beschermt je als er kans is op overdracht van specifieke micro-organismen die zich kunnen verspreiden via druppels in de lucht. Dit staat dan altijd voorgeschreven in specifieke WIP-richtlijnen, bijvoorbeeld die voor of Verbeteren

Hoe je de twee verschillende mondneusmaskers gebruikt staat duidelijk vermeld in de WIP-richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Beschermende bril, hoofdbedekking en schoenen

Bij kans op spatten (in de ogen) gebruik je een beschermende bril. Dit is bijvoorbeeld nodig bij een bronchiaal toilet, handmatig voorreinigen van medische hulpmiddelen en het spoelen van een wond. Een gewone bril geeft onvoldoende bescherming.

Beschermende hoofdbedekking en overschoenen hoeven in verpleeghuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor kleinschalig wonen in principe niet gebruikt te worden als het gaat om infectiepreventie of arbo-maatregelen. Wil je toch overschoenen gebruiken, bijvoorbeeld om je eigen schoenen te beschermen als je een cliënt helpt bij het douchen, zorg dan dat de schoenhoezen goed aansluiten en dat je ze direct na de handeling weer uittrekt.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Karin westmeijer 2/2/2021

Als verzorgende IG werk ik in de thuiszorg.
Nieuwe algemene regel bij ons wordt: bij een douche klant trek je de beschermende douche laarzen en schort/handschoenen aan. (Als er geen Corona is).
Nu moeten we na 1x dragen alles weggooien. Voorheen was dit 1x per maand. Persoonlijk vind ik de nieuwe maatregel overbodig en slecht voor het milieu. Als je de cliënt op toilet helpt of de dagelijkse adl bij de wasbak doe, ga je met geen overschoenen in de douche ruimte. Soms moet je even iets pakken uit de douche ruimte en doe je ook geen overschat. In een normale thuissituatie kan dit volgend mij wel. Wat is jullie mening over de douche schort en kaarsen om die na 1 x dragen we te gooien?


Geertje 25/9/2020

Verz 3IG

Goedemorgen,

Ik lees hier allemaal goede informatie over het dragen van beschermende middelen en het aan- en uitdoen van beschermende middelen, maar ik kan nergens iets vinden over de manier van afvalverwerking bij de cliënt thuis. Intramuraal is er waarschijnlijk iets geregeld waardoor dat afval op een bepaalde manier verwerkt wordt, maar bij iemand thuis, moet een cliënt en vaak ook de medewerker maar zien hoe het opgeruimd wordt. Soms is er voor het afval van beschermende middelen een vuilniszak, die vervolgens volgepropt wordt, en dat begrijp ik vanuit de cliënt, maar war natuurlijk niet volgens protocol is. In het protocol staat dat de lucht er niet uitgeperst mag worden. Dat betekent dat er na iedere keer zorg (3x per dag) een zak gebruikt moet worden die de mensen aan moeten schaffen en zelf weg moeten gooien?
Graag zou ik hier meer over lezen en terug horen.
Alvast erg bedankt!


Wendy 6/11/2019

Is het niet zo dat handschoenen op een gesloten afdeling niet voor het pakken mogen liggen ivm. veiligheid van bewoners maar afgesloten in (kleding)kast en of bijv. badkamer?


Evelien 28/10/2019

Hallo, sinds kort werk ik in de ouderenzorg. Begrijpelijk dat we vanwege hygiëne veel handschoenen gebruiken, maar ik erger me vanwege het feit dat deze allemaal gewoon bij het grof vuil komen. Zijn er geen manieren om deze apart in te zamelen en te recyclen? En de inco's? Kunnen die net als kinder luiers in een inzamelbak voor luiers? Er word op mijn locatie in ieder geval weinig tot geen afval gescheiden en dat vind ik jammer.


annet 14/2/2019

Hallo wij hebben als locatie vph PG een vraag, welke handschoenen zijn het beste beschermend bij zorg voor PG bewoners, graag zo specifiek moglijk met EN nummer


Merijn 18/4/2018

Hallo,
Ik ben recent begonnen met de opleiding tot operatie-assistent, dus wil ik me graag een beetje oriënteren wat nou precies de gewoontes zijn op de operatiekamer, zoals wegwerphandschoenen etc. Deze blog heeft daar zeker bij geholpen en heb het met veel plezier gelezen. Bedankt daarvoor!


Conny Moons 29/6/2016

Beste Monique,
Verboden is het niet wel vraagt het extra zorgvuldigheid bij uittrekken van de slofjes; handen desinfecteren na uittrekken! ook kan ik me voorstellen dat het lopen met slofjes aan minder prettig is en je voeten meer gaan zweten dan zonder slofjes aan. Zijn ovenschoenen dan wel het beste middel om je doel (je mooie schoenen mooi houden) te bereiken? zijn werkschoenen een idee.
Fijne dag!


Monique 28/6/2016

Ik werk in de gehandicapten sector, lichamelijk.
Wat leuk dat er gereageerd wordt! Ik heb nu ook mijn mailadres toegevoegd.
Als er geen indicaties zijn, wil dat dan ook zeggen dat het verboden is? Bij ons worden ze vooral gedragen ter bescherming van de schoenen van het personeel.


Conny Moons 9/6/2016

Beste Monique,
Dank voor je vraag. In de WIP-richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen voor de verpleeghuizen, woonzorgcentra en centra voor kleinschalig wonen (nu open voor commentaar) wordt beschreven dat er geen indicaties zijn voor het dragen van overschoenen. Hoofdstuk 10 blad 21.
In een ziekenhuis kan dit wel geïndiceerd zijn.
In welke setting ben jij werkzaam, en wat staat er in jullie protocol?
Met vriendelijke groet, werk ze,
Conny Moons


Monique 6/6/2016

Ik lees in het bovenstaande stukje iets over overschoenen. Ik heb altijd geleerd dat je deze juist niet moet dragen omdat je bij het uittrekken juist de micro-organismen kan verspreiden. Hoe zit dit?


Cookies op de website van Zorg voor Beter

Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer