Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

E-learnings en trainingen

Medewerkers moeten voldoende kennis hebben om hygiënisch te kunnen werken. Weten ze wat het belang is van hygiënisch werken voor hun kwetsbare cliënten, maar ook voor zichzelf? Weten ze hoe infecties ontstaan? Wat ze zelf bij kunnen dragen aan voorkomen van besmetting? Zijn ze bekend met de protocollen en afspraken in de organisatie? Weten ze de materialen te vinden? Het vergt niet alleen kennis, maar ook een cultuur waarin hygiënisch werken gewoon is. Waarin iedereen vaak en goed zijn handen wast en constant alert is op onveilige situaties. Scholing draagt bij aan die kennis.

Ga direct naar:

Hygiëne-challenge
Gratis prikincidenten instructie (e-learning)
E-learning infectiepreventie
E-learning handhygiëne
E-learning Handhygiëne in het verpleeghuis
E-learning Handhygiëne in de thuiszorg
E-learning Thuiszorg: BRMO en beschermingsmiddelen
E-learning Hygiënisch werken
Serious game: Infectionary
Stichting Trainingen Infectie Preventie
E-learnings van ZorgVooraf
Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie

Leeromgeving hygiënisch werken

Een online leeromgeving voor zorgprofessionals over hygiënisch werken. Je doorloopt 4 korte opdrachten: handhygiëne, persoonlijke hygiëne, hygiënische werkomgeving en hygiëne en gedrag. Meld je aan voor de leeromgeving.

Terug naar boven

Gratis prikincidenten instructie (e-learning)

Online instructie en test voor professionals na een prikaccident. Je loopt verschillende cases door. Zeer inzichtelijk en compleet. Volg de e-learning Prikincidenten instructie van VHIG.

Terug naar boven

E-learning infectiepreventie

De Free Learning Infectiepreventie geeft je basiskennis over hygiëne. Er is veel aandacht voor handhygiëne, maar ook voor andere manieren waarmee je micro-organismen kunt overdragen. In totaal bestaat de e-learning uit 17 vragen. Na het beantwoorden van een vraag bij een afbeelding of filmpje, krijg je direct toelichting. Daardoor leer je meteen van je goede of foute antwoord. Als je voldoende vragen goed hebt beantwoord (80 procent of meer), ontvang je een certificaat. Je kunt voor deze module ook 1 accreditatiepunt krijgen. De e-learning duurt ongeveer 30 minuten. Ga direct aan de slag met de e-learning infectiepreventie

Deze Free Learning is ontwikkeld samen met Zorggroep Alliade.

Terug naar boven

E-learning handhygiëne

Met de gratis e-learning handhygiëne kun je je kennis testen en waar nodig bijspijkeren  Er is veel aandacht voor hygiënisch werken. Zeker ook in verband met antibioticaresistentie. Van een goede handhygiëne wordt gezegd dat het het belangrijkste onderdeel is van infectiepreventie, maar waarom eigenlijk? Het antwoord op die vraag vind je in de e-learning. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor de vijf momenten, het wassen van de handen met water en zeep en het gebruik van alcohol. Wat moet je bijvoorbeeld doen wanneer er sprake is van een norovirusuitbraak? Andere onderwerpen die aan bod komen zijn het gebruik van handschoenen en de verzorging van je handen. De e-learning duurt ongeveer een half uur. Hij bestaat uit uitleg, filmpjes en korte kennistestjes. Ook veelgemaakte fouten worden besproken. Vraag de gratis e-learning aan

De e-learning is ontwikkeld door E-learning Made Easy. Met vragen kun je contact opnemen met Hedwig Schlötjes-Belle via info@elearningmadeeasy.nl

Terug naar boven

E-learning Handhygiëne in het verpleeghuis

Via de website van Free Learning kun je gratis aan de slag met de leermodule: 'Wanneer moet je in het verpleeghuis handhygiëne uitvoeren?'. Aan de hand van 20 vragen leer je over de momenten van handhygiëne en wanneer je handschoenen moet gebruiken. Je hoeft van te voren niets te bestuderen, je kunt gelijk met de e-learning beginnen. Uiteraard krijg je bij elke vraag feedback. 

Als je 80 procent van de vragen goed hebt beantwoord kun je een certificaat met je naam downloaden. Bij het behalen van de e-learning kan je ook een accreditatiepunt krijgen van het Kwaliteitsregister V&V. Voor het accreditatiepunt worden administratiekosten van 4 euro in rekening gebracht. Bij het succesvol afronden van de module kun je kiezen of je alleen je certificaat wilt hebben (gratis) of dat je een accreditatiepunt wilt hebben. 

Als je vragen hebt, neem dan contact op met de ontwikkelaar van de module: Gwen Teesing g.teesing@rotterdam.nl.  

Terug naar boven

Handhygiëne in de thuiszorg

In de module ‘Handhygiëne in de thuiszorg’ leer je wanneer je precies handhygiëne moet uitvoeren, met behulp van de slogan ‘Kamer in, Kamer uit, Voor schoon, Na Vies’. Aan de hand van filmpjes die zijn opgenomen in de thuiszorg, beantwoord je 20 vragen over herkenbare situaties. Zo leer je in een half uur wanneer je wel en niet handhygiëne moet uitvoeren, en waarom. Ook wordt het hygiënisch gebruik van handschoenen en je smartphone besproken. De e-learning is gemaakt door GGD Rotterdam-Rijnmond.

Terug naar boven

BRMO en beschermingsmiddelen in de thuiszorg

In de module ‘BRMO en persoonlijke beschermingsmiddelen in de thuiszorg’ leer je wat BRMO (resistente bactieriën) zijn en hoe ze zich verspreiden. Je leert in 20 vragen hoe je voorkomt dat je besmet raakt, met behulp van filmpjes die zijn opgenomen in de thuiszorg. Je leert wanneer je een mondneusmasker, schort (met of zonder lange mouwen) en handschoenen moet gebruiken, en waarom dat zo is. In een half uur weet je hoe je kunt voorkomen dat je resistente bacteriën meeneemt naar een volgende cliënt.

Terug naar boven

E-learning Hygiënisch werken

Deze e-learning is bedoeld als (bij- of na-scholing) voor zorgverleners die individueel of in een team zorg bieden. Deze zorg kan geboden worden in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, dagopvang, vormen van kleinschalig wonen en de thuiszorg. In deze e-e-learning leer je hoe je volgens de LCHV-richtlijnen hygiënisch werkt. Na het bestuderen van de theorie wordt je kennis getoetst met meerkeuze vragen. Het volgen van deze e-learning duurt 2 uur en kost 28,30 euro.
E-learning Hygiënisch werken op Zorgleren.nl.

Terug naar boven

Serious game: Infectionary

Infectionary is een serious game voor het zorgpersoneel. Een innovatieve leermethode die een mooie toevoeging is op het reeds bestaande scholingsaanbod.  Spelenderwijs kun je je kennis op het gebied van hygiëne en infectiepreventiemaatregelen vergroten. Een leuke en uitdagende game! Terug naar boven

Stichting Trainingen Infectie Preventie

Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) verzorgt een groot aantal infectiepreventie trainingen gericht op: verpleeghuis- en verzorgingshuiszorg (ActiZ), zelfstandige klinieken (ZKN), deskundigen infectiepreventie (VHIG) en voor alle zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in infectiepreventie. Ook trainingen over maatregelen bij BRMO (antibioticaresistentie). Bekijk de trainingen op de website van STIP.

Terug naar boven

E-learnings van ZorgVooraf

ZorgVooraf biedt als academie voor infectiepreventie scholing in de vorm van e-learning en verdere implementatie op de werkvloer, op het gebied van infectiepreventie, specifiek gericht op medewerkers in verpleeghuizen, woonzorg, kleinschalig wonen en thuiszorg. Onderwerpen voor de e-learnings zijn onder andere BRMO, handhygiëne en persoonlijke hygiëne. Zorgorganisaties kunnen deze e-learnings tegen betaling aan hun medewerkers aanbieden. De kosten zijn afhankelijk van het aantal gebruikers en modules. Kijk voor meer informatie en een demo op de website van ZorgVooraf.nl. Het is ook mogelijk om een traject onder begeleiding van een deskundige infectiepreventie te doorlopen.

Terug naar boven

Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie

De website van de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG) geeft informatie en een overzicht van congressen en nascholing over hygiëne. Zie de website van de VHIG

Terug naar boven

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Conny Moons 15/9/2015

Beste mw Bettie van der Meulen,
Dank voor uw bericht, als u mij mailt op het mailadres dat u vindt onder Contact dan kan ik u terugmailen en waarschijnlijk beter antwoord geven op uw vraag,
Alvast bedankt
Conny Moons
Expert hygiëne.