Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

BRMO in thuiszorg

In de thuissituatie gelden andere adviezen voor patiënten met een BRMO dan wanneer patiënten in een verpleeghuis verblijven. Dat is eigenlijk vreemd, meent Conny Moons, expert Hygiëne van Zorg voor Beter. Zij deelt haar vragen en ervaringen.

Er zijn natuurlijk verschillen tussen de BRMO-richtlijnen voor zorginstellingen en de thuiszorg (die onder ‘openbare gezondheidszorg’ valt), legt Aura Timen uit, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI). In de thuissituatie gelden andere regels en adviezen bij patiënten met een BRMO dan wanneer deze patiënt in een verpleeghuis zou verblijven. De reden is dat de situatie thuis anders is dan in een ziekenhuis of een verpleeghuis. Thuis ben je in principe niet ziek.

Thuiszorg – algemene handhygiëne

Voor de thuissituatie geldt dat - een enkele BRMO uitgezonderd - zorgvuldige naleving van de algemene voorzorgsmaatregelen op het gebied van , kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen voldoende is (gebaseerd op de LCI-richtlijn BRMO). Dit is gebaseerd op het feit dat de kans op verspreiding van BRMO in de thuissituatie lager is dan in de intramurale setting. Volgens Timen is een goede opvolging van de adviezen voor handhygiëne, kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen niet altijd het geval. Uiteraard gelden deze adviezen ook voor de verpleeghuizen; geen lange kettingen over (dienst) kleding, korte mouwen, geen nagellak, geen kunstnagels enz.

In het verpleeghuis – strengere maatregelen

Bij een verpleeghuisbewoner met een BRMO gelden andere infectiepreventiemaatregelen, zoals samengevat in de ). Denk hierbij aan het dragen van een schort al dan niet met lange mouwen, voor het gebruik van een masker (en welk masker) en voor het delen van een toilet en badkamer. Ook wordt beschreven wat dagelijks gereinigd moet worden en wat en hoe gedesinfecteerd. Let als zorgverlener ook op dat je familie en vrijwilligers instrueert in het toepassen van handhygiëne. Deze maatregelen staan in de WIP-richtlijn BRMO.

Twee verschillende richtlijnen roepen vragen op

Maar toch is het vreemd dat er nu dus twee richtlijnen zijn: één voor thuis en één voor verpleeghuizen en ziekenhuizen. Zeker nu patiënten zich vaker heen en weer bewegen tussen thuis en een zorginstelling. Deze werelden zijn steeds minder strict gescheiden. Voor de patiënt is het vreemd als je per setting (ziekenhuis, verpleeghuis, thuis) anders behandeld wordt. Hoe kun je dan nog de regie houden over je zorg? En hoe kun je als thuiszorgmedewerker uitleggen dat je geen extra maatregelen hoeft te treffen? En hoe kun je er wel rekening mee houden dat die patiënt morgen weer opgenomen kan worden en mogelijk wel ziek kan worden van de BRMO-infectie?

Voer voor discussie

Natuurlijk is de kans op verspreiding van een bacterie thuis anders dan in een verpleeghuis. Dat zelfde geldt voor de impact voor de cliënt. Op welke manier kunnen we het beste rekening houden met de patiënt thuis of in het verpleeghuis, met de kans op overdracht en ziek worden bij frequente heropnames in het ziekenhuis. Met name kwetsbare ouderen zijn niet alleen in een verpleeghuis te vinden maar ook thuis waarbij zij dan regelmatig het ziekenhuis bezoeken. Kwetsbaarheid is niet door de setting bepaald, de huidige protocollen en maatregelen (nog) wel. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners in elke situatie nadenken en zoeken naar de beste maatregelen voor die specifieke situatie.

Hoe ga jij hier mee om?

We zijn benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Hoe ga jij als thuiszorgmedewerker hiermee om? Of heb je ervaring binnen kleinschalige woonvoorzieningen? Laat hieronder je reactie achter.

Bron

Werkconferentie 'Infectiepreventie Kwetsbare Ouderen', georganiseerd door STIP op 10 februari 2016.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

CHarlotte Michels 10/5/2022

Beste Anita
het is per BRMO-soort nogal eens verschillend welke maatregelen je moet treffen. Maar ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Veel BRMO's verblijven ook in de darmen. In dat geval zou ik in ieder geval wel maatregelen nemen bij het schoonmaken van het sanitair en bij het opmaken van het bed. Dus het zou goed zijn eens te checken om wat voor soort BRMO het gaat, en dan naar het protocol vragen misschien?
Ik hoop dat je zo een stapje verder komt, groet Charlotte


Anita Schouten 8/5/2022

Ik werk sinds kort bij een cliënt met BMRO, als huishoudelijke hulp. De verzorgende IG, moet de cliënt verzorgen in beschermende kleding, volgens hun hoef ik dat niet, wel handschoenen dragen bij het schoonmaken van het sanitair. Volgens hun hoef ik verder geen maatregelen te nemen, ook niet bij het verschonen bij het bed. Ik ben hier niet helemaal gerust op.
Wat is jullie advies?


Brenda van Steenis 7/1/2021

L.S.

Vanaf heden hebben wij een cliënt die BMRO positief is. Nu bieden wij bij deze cliënt huishoudelijke hulp.

Zoals ik het begrepen heb dient de medewerker van schoon naar vuil te werken en dienen badkamer, toilet, bed (beddengoed) en wasgoed als BMRO besmet beschouwd te worden.

Klopt het dat de huishoudelijk medewerker haar werk rondom de "besmette" ruimtes/was alleen handschoenen hoeft te dragen bij de ondersteuning die zij biedt?

Met vriendelijke groet,
Brenda van Steenis


Charlotte Michels 26/5/2020

Beste Afke,
Tsja, dit is afhankelijk van welke BRMO je moeder bij zich draagt. Bij de meeste BRMO's zouden deze maatregelen misschien niet nodig zijn. In de richtlijn BRMO voor verpleeghuizen kun je vinden welke maatregelen voor welke BRMO nodig zijn. Succes en sterkte voor je moeder!


Afke 21/5/2020

Mijn moeder heeft thuiszorg nodig sinds kort. Zij is 7 jaar geleden besmet met de BMRO bacterie. De thuiszorg komt nu met mondkapje, schort en handschoenen haar het eten verzorgen? Ik begrijp dat er handschoenen en evt schort gedragen moeten worden bij legen postoel en hulp bij wasbeurt. Maar toch niet bij het klaar maken van eten en een mondkapje.
Morgen wordt de urine opnieuw gecontroleerd op de bacterie.

Dochter en verpleegkundige


Charlotte Michels deskundige infectiepreventie 25/4/2019

Beste Linda
Ik snap wel wat je collega zegt, en daar heeft ze voor een deel ook wel gelijk in. Maar er zijn nu eenmaal ook BRMO's die zich veel makkelijker verspreiden, en die worden niet door alleen hygiënisch werken tegen gehouden. Dus zou mijn advies zijn na te gaan om welke BRMO het gaat en te (laten) kijken wat voor deze de procedures zijn. Je kunt dit terug vinden in de richtlijn BRMO van de WIP (die nog steeds geldend is)
En ja, wat is nu eigenlijk hygiënisch werken in de thuiszorg? Het belangrijkste blijft natuurlijk handhygiene. Wassen of als het kan desinfecteren met een goed werkend en toegelaten handdesinfectans. Maar juist gebruik van handschoenen is ook van belang. trek ze aan als je verwacht in contact te komen met lichaamsvocht, maar trek ze vooral ook weer op tijd uit. Dan voorkom je besmetting van je omgeving en daarmee ook besmetting van jezelf. Ik hoop snel wat meer informatie te kunnen geven over dit item; wordt vervolgd.
Succes met de zog voor de BRMO client, hartelijke groet Charlotte


Linda de ligny -van Os 20/4/2019

Beste,
Wij krijgen een Brmo client in de zorg, en er wordt mijns inziens nog al makkelijk over gedaan.
De wijkverpleegkundige zegt, gewoon hygienisch werken,wat houdt dat in in de thuiszorg?


Jo 12/1/2019

Dank je wel Charlotte,
Mijn idee is bij deze weer bevestigd.

Keukenrol of handdoek zal ik zelf mee moeten nemen , ook daar zit ze met handen aan.

Maar als het goed is krijgen mijn collega en ik nu wel professionele handalcohol omdat ik kennelijk boos genoeg was en we dagelijks samen haar verzorgen.

Alleen jammer voor mijn andere collega’s.Maar ik hoop dat mijn baas wakker wordt en gaat inzien dat dit een hoop ziekteverzuim scheelt op lange termijn als we dit allemaal krijgen


Charlotte Michels CareB4 8/1/2019

Beste Jo,
Ik denk dat het voor jou best lastig is om hier hygiënisch te werken. Het blijft echter juist in deze situaties heel belangrijk een goede handhygiene uit te (kunnen) voeren. In theorie kan handen wassen volstaan, maar dan moet je wel over iets schoons beschikken om je handen ook mee te kunnen afdrogen. Hiervoor zou je kunnen vragen naar een keukenrol. Handalcohol heeft echter wel om verschillende redenen de voorkeur. Hierover kun je op zorgvoorbeter meer informatie vinden. Dan is het wel niet de bedoeling om handalcohol van bijvoorbeeld het Kruidvat te gebruiken. Deze zijn niet bewezen effectief en geven daarom bij gebruik in de zorg een "valse veiligheid". Dus is mijn advies goed handen wassen met de juiste materialen en middelen (ook hierover heb ik specifiek voor de thuiszorg eerder op zorgvoorbeter gepubliceerd) of handalcohol voor professioneel gebruik.
Hartelijke groet Charlotte


Jo 5/1/2019

Zv thuiszorg.

Ik heb een client met brmo .deze krabt zich overal , is flink incontinent van urine en ontlasting.ook nogal gezet waardoor mijn armen ook in aanraking komen met dit alles.
Verder krabt en wrijft ze overal zo gauw je haar gewassen hebt .
Is het dan zo vreemd als ik vind dat het huis vervuild is en de klinken en kranen niet schoon zijn ?
Ze legt alle gebruikte handdoeken vaker terug in de kast dus handenwassen is ook niet echt veilig.
Ben ik gek als ik kruidvatgel niet voldoende reinigend vindt ?

Mijn baas vindt desinfecterende gel van Kruidvat daarin voldoende , terwijl daar op staat :niet voor professioneel gebruik. en excl.microbacterien .....


Charlotte Michels 24/11/2018

Beste Joke
Wat goed dat je je meer in de gevaren van BRMO wil verdiepen. Op resistentiepreventie.nl staat veel informatie over BRMO's en antibioticaresistentie. Verder hoop ik dat jouw organisatie de hulp heeft van een deskundige infectiepreventie om de kans op overdracht van deze BRMO's binnen jouw instelling te minimaliseren door hygiënisch werken. Op zorg voor beter komt ook regelmatig informatie over de preventiemaatregelen. Hartelijke groet Charlotte


Joke spruit 23/11/2018

Goede dag ik werk in een verpleeghuis en wij hebben daar de laadste tijd erg veel ziekenhuis bacterie besmettingen hele afdelingen zijn getest en positief bevonden, ik ben mij er steeds meer van bewust dat dit een heel groot probleem is in de intramurale zorg.
Veel patiënten nemen het mee vanuit andere instellingen komen bij ons revalideren en besmetten zo vaak hele afdeling waar ze op dat moment zijn.
Ik wil mij hier dus meer in gaan verdiepen voor een beter en veiliger hygiëne Creëren op het werk