Ga direct naar:
Deze handreiking staat vol tips en adviezen voor een gelijkwaardige samenwerking in de ouderenzorg tussen formele en informele zorgverleners. In de hoofdstukken staat steeds een ander perspectief centraal uit de driehoek: cliënt, mantelzorger / netwerk en medewerker / vrijwilliger. Bij ieder voorbeeld staan dilemma’s uit de praktijk benoemd en tips. In de handreiking zijn vijf praktische kaarten bijgevoegd die je als hulpmiddel kunt gebruiken in je dagelijks werk. De kaarten gaan over: samenwerken in de driehoek, SOFA-model en WIFA-model, (Visje) BOB-model, COUP-methode en Ezelsbruggetjes voor een goed gesprek.
Terug naar boven 
Vooroordelen of misvattingen staan de participatie van familie in de zorg nogal eens in de weg. Vilans maakte een interactieve theatervoorstelling om het gesprek over samenwerken met familie op gang te brengen. De voorstelling is geschikt voor (zorg)medewerkers, familie, vrijwilligers en bewoners. In de voorstelling leer je misvattingen doorzien en ontstaat er wederwijds begrip. We nodigen het publiek uit om actief mee te praten en mee te doen. Yvonne de Jong, toneelspeelster en medewerker van Vilans, kruipt in de huid van familietypetjes. We spelen voor zorgorganisaties, gemeenten, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen. De voorstelling duurt met introductie en nagesprek ongeveer 2 uur. In de afgelopen jaren is de voorstelling meer dan 100 keer opgevoerd. Wil je een voorproefje? Bekijk de artikelen:
Voorstelling op locatie
Vilans kan deze voorstelling opvoeren op locatie bij een zorginstelling. Voor meer informatie: neem contact op met Yvonne de Jong van Vilans, y.dejong@vilans.nl of (030) 789 24 02.
Voor 2019 is deze voorstelling helaas volgeboekt.
Terug naar boven 
In dit werkboek zijn ervaringen, instrumenten, filmpjes en tips gebundeld van 80 zorgorganisaties die deelnamen aan het programma In voor Mantelzorg (2014-2015).

12 thema's
Het werkboek is opgebouwd rondom 12 thema’s rondom mantelzorgondersteuning en familieleden van de cliënt:
- Hoe krijg je iedereen mee?
- Goed in gesprek: over contact en heldere afspraken
- Grenzen verkennen: wettelijke en juridische mogelijkheden én persoonlijke grenzen
- SOFA-model: rollen van mantelzorgers en werkzaamheden van medewerkers die daarbij passen
- Zorgleefplan
- Groepsbijeenkomsten om de betrokkenheid te vergroten
- Oog voor het sociale netwerk
- Digitaal communiceren met online platforms
- Samenwerking afronden, wanneer een cliënt vertrekt of overlijdt
- Visie en beleid
- Leeractiviteiten (trainings- en werkvormen)
- Aan de slag met het project
Download digitaal werkboek: Verder in samenwerking (pdf)
Terug naar boven 
In de handreiking 'Familie in de hoofdrol' voor verpleeghuis maatschappelijk werkers staan praktische tips voor betere samenwerking met familieleden van (toekomstige) bewoners van intramurale woon- & zorgdiensten. Zet de handreiking in om het verpleeghuis waar je werkt 'familie minded' te maken. In de verkorte handreiking vind je twaalf toppers, tips en citaten van bewoners en hun familie. De handreiking is uitgegeven door Vilans in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers/NVMW.
Terug naar boven 
Aandacht voor de relaties van cliënten verbetert de kwaliteit van zorg en ondersteuning. Het verlegt de focus van ziekte of gebrek, en de technische behandeling ervan, naar de mens en zijn omgeving. Netwerkgericht werken kan op vele manieren. De (digitale) publicatie 'Aan de slag met sociale netwerken' van Vilans, ActiZ en Movisie helpt je op weg en maakt je wegwijs in de 44 meest bekende instrumenten en methoden.
Download de digitale publicatie Aan de slag met sociale netwerken (pdf)
Terug naar boven 
De 'MantelScan' is een instrument voor professionals om samen met zorgvragers en mantelzorgers een zorgnetwerk in kaart te brengen, waarbij aandacht is voor de kracht en risico’s van dat netwerk. De scan biedt visuele hulpmiddelen die helpen bij het structureren van alle informatie over een netwerk. Informatie over het netwerk is belangrijk, omdat zorgen vaak verder reiken dan slechts het contact tussen één zorgvrager en één mantelzorger. In de bijbehorende handreiking worden stapsgewijs alle onderdelen van de 'MantelScan' toegelicht.
Terug naar boven 