Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Dementie

Mondzorg bij dementie

Bij kwetsbare ouderen en mensen met dementie komen relatief vaak mondproblemen voor. Bijvoorbeeld doordat ze vaak verschillende medicijnen gebruiken, met vaak een droge mond als gevolg. Ook de afname van de motoriek en minder motivatie voor een goede dagelijkse mondverzorging spelen een rol. Tegelijkertijd schiet het bezoek aan mondzorgverleners er vaak bij in, door logistieke problemen en afhankelijkheid van anderen.

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de verpleeghuisbewoners bij opname al een slechte mondgezondheid heeft. Dat betekent dat de mondgezondheid achteruit gaat op het moment dat ouderen nog thuis wonen. Als zorgprofessional kun je goed ondersteunen bij een goede verzorging van het (kunst)gebit. Dit is belangrijk om mondproblemen te voorkomen. 

Mondverzorging

Op de website demondnietvergeten.nl staan verschillende video’s over hoe het gebit goed schoongehouden kan worden. Verder wordt in veel instellingen momenteel de Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen gebruikt. Ook het thema Mondzorg van Zorg voor Beter bevat veel informatie, bijvoorbeeld: 

Weigering van mondzorg

Zeer regelmatig komt het voor dat iemand met een dementie mondverzorging weigert. Hierdoor verslechtert de mondgezondheid, met als gevolg dat de algehele gezondheid van de persoon met dementie achteruit kan gaan. Een professionele en juiste benadering bij de mondverzorging is daarom van groot belang. Meer informatie over hoe om te gaan met afweergedrag is te vinden in het thema Mondzorg.

Speciaal voor de zorgverleners die te maken hebben met mensen met dementie, heeft de landelijke Werkgroep Logopedie en Dementie een vijfstappenplan  gemaakt 'Afweergedrag bij de mondverzorging bij cliënten met dementie'. 

Goede voorbeelden:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Shahaira Rijnbergen 19/4/2023

Het is erg jammer dat sommige Links niet meer bestaan.
Voor een school opdracht moet ik een literatuur artikel niet ouder dan 5 jaar vinden over mondzorg en deze presenteren.