Vaccinatieprogramma tegen COVID-19
Voor iedereen in Nederland die dat wil, is er een coronavaccin en een boostervaccinatie beschikbaar. Met deze vaccinaties beschermen we onszelf en de kwetsbaren in onze samenleving. Voor mensen ouder dan 70 jaar, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en mensen met een ernstige immuunstoornis is er vanaf maart 2022 een extra coronavaccinatie (boosterprik) beschikbaar.
Wil je meer weten over de aanpak van het programma? Wil je verder lezen over de werking en de veiligheid? Wil je een afspraak maken? Kijk dan op Vaccinatie tegen het coronavirus op rijksoverheid.nl. Bekijk hier alle GGD-priklocaties
Wat is de effectiviteit van de COVID-19-vaccins?
Vaccins van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en Moderna (Spikevax)
Deze vaccins van zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.
Vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria)
Het vaccin is 60-80% effectief in het voorkomen van ziekte door coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 60-80% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is. Het vaccin beschermt vooral goed tegen ernstige ziekte. Onder gevaccineerde mensen zijn er 90% minder ziekenhuisopnames dan onder niet gevaccineerde mensen.
Vaccin van Janssen
Het vaccin is 66% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 66% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is. Ook beschermt het vaccin 85% van de gevaccineerde mensen tegen ernstige ziekte door het coronavirus.
Bron: Werking en bescherming (31-12-2021) op rivm.nl
Werken de vaccins tegen nieuwe mutaties van het coronavirus?
Het is normaal dat een virus verandert. Als een virus zich vermenigvuldigt, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Meestal is die verandering (of: mutatie) zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt en hoe het virus zich verspreidt. Soms zorgt een verandering er wel voor dat een virus zich anders gedraagt en zich bijvoorbeeld makkelijker verspreidt. Zo worden mensen van de omikronvariant minder ernstig ziek, maar is deze variant wel veel besmettelijker dan de vorige varianten. De coronavaccins werken ook bij de omikronvariant goed tegen ziekenhuis- en intensive care-opname. Het RIVM doet voortdurend onderzoek naar varianten van het coronavirus.
Bron: Varianten van het coronavirus SARS-CoV-2 op rivm.nl
Moet ik na vaccinatie de coronamaatregelen nog volgen?
Als je gevaccineerd bent kun je nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie beschermt tegen (ernstig) ziek worden door het coronavirus. Er zijn inmiddels meerdere studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert. Maar de werking van de vaccins neemt na verloop van tijd af. Na vaccinatie kan het zo zijn dat je corona krijgt en kun je corona doorgeven. Het is dus belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.
Dit zijn de basisregels om verspreiding coronavirus te beperken:
- Was vaak en goed je handen.
- Houd 1,5 meter afstand.
- Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen bij de GGD of doe een zelftest. Ook als je al gevaccineerd bent.
- Zorg voor voldoende frisse lucht.
Bronnen:
Veranderen de coronamaatregelen in de verpleeghuizen na vaccinatie?
Ondanks dat bewoners van verpleeghuizen na vaccinatie beter beschermd zijn en minder ziek worden bij een besmetting, kan herbesmetting plaatsvinden. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich, ook na vaccinatie, aan de basisregels houdt.
Verpleeghuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het invoeren of versoepelen van bezoekmaatregelen. Zij maken hun eigen afwegingen, waarbij er een balans gezocht wordt tussen kwaliteit van leven en veiligheid. De Handreiking bezoek en sociaal contact: corona in verpleeghuizen (pdf, december 2021) geeft handvatten voor het organiseren van bezoek en sociale contacten ten tijde van corona. Lokaal maatwerk staat centraal. De handreiking is ontwikkeld door ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, Verenso, V&VN en Zorgthuisnl.
Wie geven de vaccinaties?
De vaccinaties worden gegeven door artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. Verpleegkundigen en doktersassistenten mogen alleen vaccineren als zij daarvoor zijn aangewezen door een arts, een verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg of een physician assistent. Doktersassistenten mogen alleen vaccineren in aanwezigheid van een arts.
Lees meer over Uitvoeren COVID-19 vaccinatie (1-12-2021) op rivm.nl
Meer informatie over vaccinatieprogramma