Wie komt wanneer aan de beurt voor vaccinatie?
In de vaccinatiestrategie staat beschreven wie wanneer ingeënt kan worden met welk vaccin. De Rijksoverheid bepaalt de volgorde van vaccinatie en laat zich daarbij adviseren. Door nieuwe ontwikkelingen, zoals virusmutaties, nieuwe adviezen en inzichten, en schommelingen in leveringen van de vaccins kan de vaccinatiesnelheid en volgorde veranderen.
Volgorde vaccinatie aangepast
Op vrijdag 5 februari is de aangepaste volgorde van vaccineren bekendgemaakt. Zorgpersoneel én 60-65-jarigen krijgen als eersten het AstraZeneca-vaccin toegediend. Ook mensen met morbide obesitas (een BMI van 40 of hoger), mensen met het syndroom van Down en mensen die moeilijk kunnen ademhalen krijgen voorrang bij het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Bewoners van kleinschalige woonvormen zullen sneller gevaccineerd worden met zowel het Moderna-vaccin als het BioNTech/Pfizer-vaccin.
Belangrijkste wijziging in de volgorde is dat 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie later aan de beurt komen. Deze groep (zo'n 1,8 miljoen mensen) komt niet in één keer aan de beurt. Mensen met een hoog gezondheidsrisico binnen deze groep krijgen voorrang. Verder is de tijdspanne voor de meeste groepen langer geworden.
De aangepaste volgorde per 5 februari is:
- Medewerkers directe COVID zorg (40.000).
- Medewerkers verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen (273.000).
- Bewoners verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling (155.000).
- Huisartsen en hun medewerkers (35.000)
- Mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar (van oud naar jong)
- Bewoners kleinschalige woonvormen en mensen met een verstandelijke bepering in een instelling (77.000)
- Medewerkers gehandicaptenzorg (258.000)
- Medewerkers wijkverpleging en Wmo (204.000)
- Medewerkers GGZ en GGZ-crisisdiensten (25.000)
- Intramurale GGZ-cliënten (60.000)
- Niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar (van oud naar jong)
- Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie (hoog risico)
- Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie (overig) (groep 12 en 13 samen: 1.800.000)
- Mensen van 18 - 60 jaar zonder medische indicatie, van oud naar jong (7.100.000)
- Alle overige zorgmedewerkers
Bekijk de aangepaste flowchart van de Rijksoverheid (pdf, 5 feb 2021)
Volgorde van vaccinatie tegen coronavirus op Rijksoverheid.nl
Omdat het voor verpleeghuizen ingewikkeld kan zijn om verschillende leeftijdsgroepen op verschillende momenten te vaccineren geeft het RIVM verpleeghuizen toestemming om al hun bewoners in één keer te vaccineren.
Versnellen vaccinatie
Omdat er steeds meer nieuwe virusvarianten bijkomen, is het nodig om de meest kwetsbare groepen te beschermen. Het kabinet wil het vaccineren versnellen door de wachttijd tussen de 1e en 2e prik te verlengen, een kleinere voorraad aan te houden en het aantal GGD-priklocaties uit te breiden van 32 nu naar 100 in april.
Bekijk hier alle GGD-priklocaties
Vaccinatieprogramma tot op heden
Op 6 januari is gestart met het vaccineren van zorgverleners in de acute zorg, medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen en huisartsen. Vanaf 18 januari waren bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige instellingen aan de beurt, alsmede mensen met een verstandelijke beperking in een instelling en mobiele thuiswonende ouderen. Bij de ouderen is begonnen met 90-plussers. Vanaf 4 februari kregen thuiswonende 80-plussers een oproep voor vaccinatie.
Meer informatie over vaccinatieprogramma