Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Vaccinatieprogramma corona

Het vaccinatieprogramma van de overheid tegen COVID-19 biedt twee basisvaccins en een boostervaccin. Op deze pagina vind je informatie over het vaccinatieprogramma en veelgestelde vragen. 

Vaccinatieprogramma tegen COVID-19 

In het najaar van 2022 is het voor iedereen van 12 jaar en ouder mogelijk om een herhaalprik tegen corona te halen. Met deze vaccinaties beschermen we onszelf en de kwetsbaren in onze samenleving. Als eerste worden mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd. Na deze groep kan iedereen van 12 jaar en ouder de prik halen. Deze herhaalprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting. De prik is nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden. Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

Wil je meer weten over de aanpak van het programma? Wil je verder lezen over de werking en de veiligheid? Wil je een afspraak maken? Kijk dan op Vaccinatie tegen het coronavirus op rijksoverheid.nl. Bekijk hier alle GGD-priklocaties

Wat is de effectiviteit van de COVID-19-vaccins?

Vaccins van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en Moderna (Spikevax)

Deze vaccins van zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.

Vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria)

Het vaccin is 60-80% effectief in het voorkomen van ziekte door coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 60-80% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is. Het vaccin beschermt vooral goed tegen ernstige ziekte. Onder gevaccineerde mensen zijn er 90% minder ziekenhuisopnames dan onder niet gevaccineerde mensen.

Vaccin van Janssen

Het vaccin is 66%  effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 66% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd is. Ook beschermt het vaccin 85% van de gevaccineerde mensen tegen ernstige ziekte door het coronavirus.

Bron: Werking en bescherming (31-12-2021) op rivm.nl 

Werken de vaccins tegen nieuwe mutaties van het coronavirus?

Het is normaal dat een virus verandert. Als een virus zich vermenigvuldigt, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Meestal is die verandering (of: mutatie) zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt en hoe het virus zich verspreidt. Soms zorgt een verandering er wel voor dat een virus zich anders gedraagt en zich bijvoorbeeld makkelijker verspreidt. Zo worden mensen van de omikronvariant minder ernstig ziek, maar is deze variant wel veel besmettelijker dan de vorige varianten. De coronavaccins werken ook bij de omikronvariant goed tegen ziekenhuis- en intensive care-opname. Het RIVM doet voortdurend onderzoek naar varianten van het coronavirus.

Bron: Varianten van het coronavirus SARS-CoV-2 op rivm.nl 

Moet ik na vaccinatie de coronamaatregelen nog volgen?

Als je gevaccineerd bent kun je nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie beschermt tegen (ernstig) ziek worden door het coronavirus. Er zijn inmiddels meerdere studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert. Maar de werking van de vaccins neemt na verloop van tijd af. Na vaccinatie kan het zo zijn dat je corona krijgt en kun je corona doorgeven. Het is dus belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.

Dit zijn de basisregels om verspreiding coronavirus te beperken: 

  • Was vaak en goed je handen.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen bij de GGD  of doe een zelftest. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.

Bronnen:

Veranderen de coronamaatregelen in de verpleeghuizen na vaccinatie?

Ondanks dat bewoners van verpleeghuizen na vaccinatie beter beschermd zijn en minder ziek worden bij een besmetting, kan herbesmetting plaatsvinden. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich, ook na vaccinatie, aan de basisregels houdt.

Verpleeghuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het invoeren of versoepelen van bezoekmaatregelen. Zij maken hun eigen afwegingen, waarbij er een balans gezocht wordt tussen kwaliteit van leven en veiligheid. De Handreiking bezoek en sociaal contact: corona in verpleeghuizen (pdf, december 2021) geeft handvatten voor het organiseren van bezoek en sociale contacten ten tijde van corona. Lokaal maatwerk staat centraal. De handreiking is ontwikkeld door ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, Verenso, V&VN en Zorgthuisnl. Ook de CoronaWegwijzer voor verpleeghuizen helpt organisaties nagaan of deze ingericht is volgens de coronarichtlijnen en -kennis. 

Wie geven de vaccinaties?

De vaccinaties worden gegeven door artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. Verpleegkundigen en doktersassistenten mogen alleen vaccineren als zij daarvoor zijn aangewezen door een arts, een verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg of een physician assistent. Doktersassistenten mogen alleen vaccineren in aanwezigheid van een arts.

Lees meer over Uitvoeren COVID-19 vaccinatie (1-12-2021) op rivm.nl

Meer informatie over vaccinatieprogramma

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Annie lenkens jansen 26/3/2021

24 oct mijn prik gehad,wat stemt mijn verbazing een grote prik hal ,met ruimte voor zoveel mensen,maaar helaas waren er hooghit 10 personen voor de prik,waarom niet meeroproepen,pfff


W van Zanten -Zwolle 12/3/2021

Ik ben 76 en heb spanning van het wachten op mijn vaccinatie, wij de groep 76-79 vallen momenteel buiten de boot.
Ik wil ook graag verder met mijn leven.
Een jaar coronadreiging speelt me parten


theo baselmans 23/2/2021

ben 76 jaar hep een open hart operatie in juli 2020 gehad wanneer ben ik aan de beurt voor een vaccinatie.


Anke Jegerings 18/2/2021

Als verpleegkundige in de thuiszorg uitgenodigd voor vaccinatie met Astra Zennica. Omdat ik 65 ben RIVM gebeld. Volgens medewerker daar geen probleem. Op vaccinatielocatie zei de arts aanvankelijk dat ik gerust met Astra Zennica kon worden geënt. Maar kwam daar korte tijd later op terug: ik mocht NIET met Astra Zennica worden geprikt! Heb een nieuwe afspraak moeten maken voor een ander vaccin. Ik vind dit een zorgelijke situatie voor al mijn 65 jarige en oudere collega's. Er is niemand die je leeftijd controleert en als je zelf niets zegt krijg je gewoon Astra Zennica! Graag aandacht hiervoor.


Paula Buurman 5/2/2021

Wanneer zijn degenen die ouder zijn dan 65 aan de beurt. ik hoor daar niets over. Ik zelf ben 67.
Bedankt


Verdonk 3/2/2021

(Vallen 80plussers onder 60plussers?)


Roelie Bosman 12/1/2021

Ik ben verpleegkundige in de ouderenzorg ik werk intensief met kwetsbare ouderen sta er ook continu dichtbij. We kregen allen een brief voor de vaccinatie.
Ik stond er direct positief tegenover ik wil me laten vaccineren. Ik belde naar het desbetreffende nummer voor de afspraak het was de bedoeling dat je kon aanmelden voor Assen , Groningen , of Leeuwarden.
Samen met collega getracht een afspraak te maken voor de bovenstaande. Mooi niet aan de beurt kunnen alles is VOLGEBOEKT!

In Terneuzen, Goes , Schiphol , daar was nog plek . We wonen in Drenthe . Bel over 3 weken maar weer wordt er gezegd de vaccinaties zijn op??? hoe dan?? er zijn zoveel brieven uitgegaan dus je kunt je aanmelden.
Gisteren 11-01-2021 weer een poging gedaan. De komende 2 maanden helaas volgeboekt, hier bedoel ik mee Enschede, Zwolle, Apeldoorn, oja nu was Lelystad beschikbaar,,,
We zijn hier boos over.

Diegene die het dichts bij de cliënt staat die komt niet aan de beurt....

Wanneer zou je dan terecht kunnen in Assen???


Astrid van Yperen 12/1/2021

Ik heb o.a. een autoimmune ziekte (Takayasu), verminderde weerstand.
Nu zegt de ene immunoloog wel inenten en de andere niet.
Al die verschillende meningen, je wordt er gek van.


Piet Jacobs 12/1/2021

Hoezo ouderen boven de 75 jaar onder aan de lijst.