Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Dagbesteding tijdens corona

Kunnen ouderen naar de dagbesteding? Ook als ze niet gevaccineerd zijn? Hebben zij een coronatoegangsbewijs nodig? Wat zijn de hygiëne en preventieve maatregelen? En hoe zit het met vervoer? Je leest het op deze pagina. 

In principe kunnen ouderen met een indicatie ondanks corona naar de dagbesteding. Soms is de werkdruk zo hoog, dat zij de dagbesteding moeten afschalen. 

Geen corontatoegangsbewijs of vaccinatie nodig

Dagbesteding dementieDe dagbesteding mag niet om een coronatoegangsbewijs vragen, ook niet als de dagbesteding een horecavoorziening heeft. Cliënten die geen coronaprik hebben gekregen kunnen ook gebruik maken van de dagbesteding.

Bron: Het coronavirus en zorg voor thuiswonenden op rijksoverheid.nl. 

Hygiëne en preventieve maatregelen

Voor gevaccineerde en niet-gevaccineerde medewerkers die Wmo-ondersteuning bieden, waaronder dagbesteding, geldt dat zij altijd onderstaande preventieve maatregelen volgen:

  • Medewerkers blijven thuis bij klachten die bij het coronavirus kunnen passen en laten zich testen.
  • Medewerkers informeren voor zij beginnen met hun werk naar de gezondheid van de cliënt(en) en eventuele huisgenoten. Bij het stellen van de vragen kan de Gezondheidscheck van het RIVM behulpzaam zijn.
  • 1,5 meter afstand houden indien mogelijk.
  • Geen handen geven.
  • Vaak en goed handen wassen. Lees meer over hygiënisch werken in het thema Hygiëne op Zorg voor Beter
  • Hoesten en niezen in de elleboog.
  • Papieren zakdoekjes gebruiken.

Voor maatregelen bij een cliënt met een (mogelijke) besmetting met het coronavirus, afwijken in specifieke situaties en extra voorzorgsmaatregelen bij cliënten die niet besmet zijn met het coronavirus verwijzen we naar de richtlijn Uitgangspunten PBM bij Wmo-ondersteuning (15 december 2021) 

Vervoer naar dagbesteding

Tijdens het gezamenlijk vervoeren van cliënten van en naar een locatie voor dagbesteding dragen cliënten en de chauffeur een chirurgisch mondneusmasker ten minste type II. Er wordt gewerkt met een 2/3 bezettingsgraad per voertuig. Per bank kunnen 2 mensen plaatsnemen met een lege stoel tussen hen in. Hierbij zit er geen passagier naast de chauffeur. 

Bron: Uitgangspunten PBM bij Wmo-ondersteuning (15 december 2021) 

Meer informatie over zorgvervoer in coronatijd? Bekijk de pagina's: 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.