Direct naar
Het coronavirus heeft grote invloed op het leven en werken in het verpleeghuis. Welke maatregelen zijn van toepassing op de verpleeghuiszorg? En hoe ga je hier het beste mee om? Het Vilans-programma 'Waardigheid en trots op locatie' maakte de CoronaWegwijzer, een handreiking waarmee een verpleeghuis kan nagaan of de organisatie ingericht is volgens de coronarichtlijnen en -kennis.
De wegwijzer bestaat uit 15 onderdelen. Zoals preventie en persoonlijke bescherming, het testbeleid en dagbesteding en vrijwilligers. Per onderdeel lees je wat de actiepunten zijn voor de organisatie en vind je links naar officiële richtlijnen, draaiboeken, tools en praktijkvoorbeelden.
Terug naar boven 
In dit draaiboek lees je onder meer hoe je actief kunt monitoren op mogelijke verdenkingen, wat de gevolgen van het bezoekersverbod zijn en welke afspraken je moet maken over de communicatie.
Wijkverpleging: procedure en scholing nieuwe zorgmedewerkers
Naar aanleiding van de coronacrisis zijn veel oud-zorgverleners in actie gekomen om weer hun oude beroep op te pakken. Via de website extrahandenvoordezorg.nl hebben al duizenden mensen aangegeven dat zij werkzaamheden in de zorg willen uitvoeren. Om hen zo snel mogelijk weer bevoegd en bekwaam te maken is deze procedure ontwikkeld. In deel 2 staat een: gespreksleidraad, scholingspakket over COVID-19 en checklist.
Terug naar boven 
COVID-19 kan na een infectie nog lang voor aanhoudende klachten zorgen. In het ziekenhuis, de revalidatieklinieken en het verpleeghuis zijn zorgverleners uit verschillende disciplines vaak gewend om samen te werken in het herstelproces. Maar hoe gaat dat wanneer mensen thuis revalideren?
In de publicatie 'Long COVID klachten: samenwerken aan herstel thuis' krijg je een overzicht van de betrokken disciplines in de herstelzorg thuis. Wat is hun rol, welke ervaringen zijn er vanuit de praktijk en wat is volgens hen de meerwaarde van samenwerking?
Deze gratis e-learning van opleidingsinstituut NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie. Professionals krijgen de (achtergrond)kennis aangereikt die ze nodig hebben om het programma te kunnen uitvoeren. De e-learning bestaat uit een algemeen deel over alle COVID-19-vaccins en een vaccin-specifiek deel. Dit laatste deel wordt continu aangevuld zodra er meer informatie beschikbaar.
Naar de E-learning COVID-19 vaccinatie (2021, gecheckt 2022)
Terug naar boven 
De Nationale Zorgklas is een landelijk initiatief om via een versneld leertraject extra hulpkrachten te realiseren voor de zorg. Een online opleidingsplatform die deelnemers in korte tijd klaarstoomt om aan de slag te gaan in de zorg. Een werkgever kan deelnemers aanmelden voor de online trainingen. Naast trainingen zijn er introductievideo’s over het coronavirus, hygiëne, algemene dagelijkse verrichtingen, dementie en voeding. Deze video's geven een beeld van het werken in de zorg. De Nationale Zorgklas is een samenwerkingsverband tussen verschillende landelijke partijen uit de zorg en het onderwijs, waarvan branchevereniging ActiZ de initiatiefnemer is. De Nationale Zorgklas wordt voortgezet in 2022. Lees de actuele informatie over de Nationale Zorgklas op nationalezorgklas.nl.