Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Scholing en e-learnings over corona

Overzicht van e-learnings en ander scholingsmateriaal over corona, herstelzorg, beschermingsmiddelen, vaccineren en de aanpak van corona in de verpleeghuizen en in de thuiszorg. 

Direct naar

CoronaWegwijzer

Het coronavirus heeft grote invloed op het leven en werken in het verpleeghuis. Welke maatregelen zijn van toepassing op de verpleeghuiszorg? En hoe ga je hier het beste mee om? Het Vilans-programma 'Waardigheid en trots op locatie' maakte de CoronaWegwijzer, een handreiking waarmee een verpleeghuis kan nagaan of de organisatie ingericht is volgens de coronarichtlijnen en -kennis.

De wegwijzer bestaat uit 15 onderdelen. Zoals preventie en persoonlijke bescherming, het testbeleid en dagbesteding en vrijwilligers. Per onderdeel lees je wat de actiepunten zijn voor de organisatie en vind je links naar officiële richtlijnen, draaiboeken, tools en praktijkvoorbeelden.

Terug naar boven

Draaiboek coronabesmetting wijkverpleging

In dit draaiboek lees je onder meer hoe je actief kunt monitoren op mogelijke verdenkingen, wat de gevolgen van het bezoekersverbod zijn en welke afspraken je moet maken over de communicatie.

Wijkverpleging: procedure en scholing nieuwe zorgmedewerkers  

Naar aanleiding van de coronacrisis zijn veel oud-zorgverleners in actie gekomen om weer hun oude beroep op te pakken. Via de website extrahandenvoordezorg.nl hebben al duizenden mensen aangegeven dat zij werkzaamheden in de zorg willen uitvoeren. Om hen zo snel mogelijk weer bevoegd en bekwaam te maken is deze procedure ontwikkeld. In deel 2 staat een: gespreksleidraad, scholingspakket over COVID-19 en checklist.

Terug naar boven

Draaiboek coronabesmetting noodopvang

In dit draaiboek lees je wat noodlocaties kunnen doen om zich goed voor te bereiden op de extra opvang van cliënten die verdacht worden van of besmet zijn (geweest) met het Coronavirus (COVID-19). Het gaat hierbij om fase rood uit het draaiboek voor verpleeghuizen, waarbij extra inzet en capaciteit noodzakelijk is om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Terug naar boven

Draaiboek herstelzorg corona

In dit draaiboek vind je tips voor cliënten die thuis of in een verpleeghuis (of andere locatie) herstellen van het coronavirus. In bijlagen 1 en 2 van het draaiboek vind je verwijzingen naar voorbeeldzorgplannen en uitgewerkte casuïstiek voor deze doelgroepen. In de bijlagen 3 vind je een Informatiebrief voor cliënt en naasten na (ziekenhuis)opname door COVID-19 en in bijlage 4 een Checklist transfer- en (wijk)verpleegkundigen voor ontslag. Het draaiboek, de voorbeeldzorgplannen en uitgewerkte casuïstiek download je hieronder. De voorbeeldzorgplannen en uitgewerkte casuïstiek zijn ook los in te zien. 

Leermodule Corona en de zorgprofessional

Handen wassen bij coronavirusAls professional wil je natuurlijk de beste zorg bieden. De mini-module van All You Can Learn leert je deskundig omgaan met het virussen en het coronavirus in het bijzonder. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Hoe zit het met virussen in algemene zin?
  • Wat weten we over het coronavirus?
  • 5 video's: viroloog Eric van Gorp geeft antwoord op vragen over corona in de zorgpraktijk
  • ​Test je kennis in een korte quiz

Leermodule Corona en de zorgprofessional op Allyoucanlearn.eu

Allyoucanlearn is een publiek-private samenwerking tussen 39 partners: mbo, hbo, bedrijven en zorginstellingen werken samen, met ondersteuning van het ministerie OC&W. 

Terug naar boven

E-learning COVID-19 (Zorgleren Netwerk)

De e-learning COVID-19 van het Zorgleren Netwerk (€ 9,95) leert je in 20 minuten de medische basiskennis over het virus. De e-learning is ontwikkeld voor professionals in de verpleging, verzorging, thuiszorg en huisartsenpraktijk. Onderdelen van de e-learning zijn:

  • coronavirusWat moet ik als zorgverlener weten over dit virus?
  • Welke aandachtspunten op het gebied van preventie zijn belangrijk?
  • Hoe spreek ik mijn collega’s, maar ook vrijwilligers en bezoek aan op hygiëne?
  • Hoe help je elkaar met het scherp blijven op infectierisico’s?

Naar de e-learning COVID-19 coronavirus op zorgleren.com.

Het Zorg Leren Netwerk is een samenwerkingsverband van functionarissen HRM, Kwaliteit, Medische techniek, P&O en Opleidingen werkzaam in Nederlandse en Belgische VVT-instellingen en ziekenhuizen. 

Terug naar boven

E-learning: beschermingsmiddelen thuiszorg (Freelearning)

Je leert in deze e-learning met filmpjes opgenomen in de thuiszorg, wanneer je een mondneusmasker, schort (met of zonder lange mouwen) en handschoenen moet gebruiken, en waarom dat zo is. 

Let op: deze e-learning is eigenlijk voor beschermingsmiddelen bij BRMO (resistente bacteriën). Resistente bacteriën verspreiden zich net als het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht vanuit de luchtwegen, neus en keel. Je gebruikt dezelfde beschermingsmiddelen. Bij corona moet je wel als aanvulling een spatbril gebruiken. Bij corona kan er namelijk overdracht plaatsvinden via het slijmvlies van de ogen. Na elke cliënt moet je de spatbril desinfecteren met alcohol 70%. 

Terug naar boven

E-learning COVID-19 vaccinatie

Deze gratis e-learning van opleidingsinstituut NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie. Professionals krijgen de (achtergrond)kennis aangereikt die ze nodig hebben om het programma te kunnen uitvoeren. De e-learning bestaat uit een algemeen deel over alle COVID-19-vaccins en een vaccin-specifiek deel. Dit laatste deel wordt continu aangevuld zodra er meer informatie beschikbaar. 

Naar de E-learning COVID-19 vaccinatie

Terug naar boven

De Nationale Zorgklas

De Nationale Zorgklas is een landelijk initiatief om via een versneld leertraject extra hulpkrachten te realiseren voor de zorg. Een online opleidingsplatform die deelnemers in korte tijd klaarstoomt om aan de slag te gaan in de zorg. Een werkgever kan deelnemers aanmelden voor de online trainingen. Naast trainingen zijn er introductievideo’s over het coronavirus, hygiëne, algemene dagelijkse verrichtingen, dementie en voeding. Deze video's geven een beeld van het werken in de zorg. De Nationale Zorgklas is een samenwerkingsverband tussen verschillende landelijke partijen uit de zorg en het onderwijs, waarvan branchevereniging ActiZ de initiatiefnemer is.

Micro-learning zuurstof toedienen

Het toedienen van zuurstof is een risicovolle handeling. Maar hoe zat het ook alweer? Fris je kennis op over zuurstof toedienen met deze video van Bohn Stafleu van Loghum (6 minuten). Check de bijwerkingen en zorg voor een veilige situatie bij de toediening van zuurstof. Geschikt voor herintredende zorgverleners, studenten of zorgverleners die even willen kijken hoe het ook alweer moet.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]