Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Beschermingsmiddelen (pbm) bij corona

Veel zorgmedewerkers hebben vragen over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (mondkapje, schort, bril, handschoenen) in deze coronatijd. Wanneer moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) gebruiken? En hoe gebruik ik ze op de juiste manier?

Direct naar:

Bescherming bij (verdenking op) corona

Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en wijk dragen preventief een mondneusmasker (dus ook als er geen coronaverdenking is):

 • Het masker mag aan één stuk door worden gedragen (bij verschillende patiënten) totdat het ademhalen moeilijker wordt (na ca. 3 uur) of als het masker heel nat is.

Wanneer type FFP2 dragen en wanneer type IIR?

In de leidraad V&VN Voorzorgsgebruik FFP2-maskers (pdf, 26 maart 2021) van V&VN staat dat zorgverleners een FFP2-masker moeten dragen bij contact of werken met patiënten met COVID-19 of een verdenking daarvan. Hetzelfde geldt voor contact of werken met patiënten in hoog-risicosituaties. Daarnaast kan een FFP2-masker worden gedragen als de zorgprofessional een gevoel van onveiligheid ervaart bij het dragen van een ander type mondneusmasker dan FFP2. In alle overige situaties wordt een IIR-masker ingezet.

Lees meer over preventief gebruik van het FFP2-masker op venvn.nl

RIVM-richtlijn en standpunt Verenso

De RIVM-richtlijn over PBM is niet aangepast aan de leidraad van V&VN. Het RIVM hanteert chirurgische mondneusmaskers type IIR als norm, Verenso ook

Bekijk de RIVM-richtlijn: Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische handelingen buiten het ziekenhuis (24 feb. 2021) op de website van het RIVM.

Terug naar boven

Poster: do’s en don’ts bij bescherming tegen corona

Hoe gebruik je beschermende kleding, handschoenen, bril en sloffen? Wanneer moet je een mondneusmasker dragen? Deze poster geeft veel praktische tips voor hoe je je beter kunt beschermen tegen corona. De poster geeft ook antwoord op de waarom-vraag. Print de poster op A3 en hang hem op op de afdeling!

Terug naar boven

Hoe gebruik je het mondkapje?

Het mondkapje kan 3 uur achtereen gedragen worden, bij verschillende patiënten. Handschoenen moeten per patiënt gewisseld worden. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het gebruiken van een mondkapje:

https://vimeo.com/403728699

Terug naar boven

Hoe gebruik je beschermingsmiddelen?

Hoe trek ik beschermingsmiddelen op de juiste manier aan en uit?

In onderstaande instructievideo zie je hoe je de verschillende beschermingsmiddelen aantrekt. Let op! In dit filmpje wordt de spatbril niet getoond, ook deze is cruciaal bij het coronavirus!

https://www.youtube.com/watch?v=C-UsVQOIRQk

Wanneer trek ik de persoonlijke beschermingsmiddelen aan?

Meteen bij binnenkomst en voor contact met de cliënt.

Wat is de juiste volgorde bij het aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen?

Houdt bij het aantrekken van de persoonlijke beschermingsmiddelen de juiste volgorde aan: pas handhygiëne toe, doe een chirurgisch mondneusmasker op, zet een spatbril op, trek een schort aan, trek handschoenen aan en betreedt kamer of appartement. 

Download de poster: Betreden kamer met nieuwe PBM's (geen hergebruik) (pdf)

Wat is de juiste volgorde bij het uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen? 

Bij het uittrekken van meerdere beschermingsmiddelen is de juiste volgorde van handelingen heel belangrijk. Werk hierbij van vies naar schoon. Je kunt het beste deze volgorde aanhouden omdat je dan zolang mogelijk beschermd wordt tegen inhalatie of na-besmetting van de ziekteverwekker: eerst de handschoenen uitrekken en handhygiëne toepassen, dan het schort uittrekken, de spatbril verwijderen en als laatste het mondneusmasker verwijderen en weer handhygiëne toepassen. 

De WIP-richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen voor VVT (RIVM) stelt ook: houd bij het aan- en uitrekken van meerdere persoonlijke beschermingsmiddelen de door de instelling vastgestelde volgorde aan. Wel altijd eerst handschoenen uittrekken. Dit is de reden dat filmpjes en posters over de volgorde van aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen verschillen.

Waar moet ik verder op letten? 

Bij het aantrekken: eerst het schort, dan het mondneusmasker en daarna de handschoenen, waarbij de handschoen over de manchet gaat van de mouw.
Voor een goede bescherming door een ademhalingsbeschermingsmasker is het belangrijk dat deze goed aansluit op het gezicht van de drager. Als deze niet goed aansluit, is er risico op het inademen van besmette lucht via de lekken. Wie een aansluitend ademhalingsmasker draagt, moet glad geschoren zijn ter hoogte van de randen van het masker. Zorg dat de neusklem goed aansluit op de neus. Ieder masker heeft deze klem, een metalen beugeltje wat goed moet worden aangedrukt op de neus.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op veelgestelde vragen over de mondneusmasker en beschermingsmiddelen op de website van het RIVM. 

Terug naar boven

E-learning: beschermingsmiddelen thuiszorg

Je leert in deze e-learning met filmpjes opgenomen in de thuiszorg, wanneer je een mondneusmasker, schort (met of zonder lange mouwen) en handschoenen moet gebruiken, en waarom dat zo is. 

Let op: deze e-learning is eigenlijk voor beschermingsmiddelen bij BRMO (resistente bacteriën). Resistente bacteriën verspreiden zich net als het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht vanuit de luchtwegen, neus en keel. Je gebruikt dezelfde beschermingsmiddelen. Bij corona moet je wel als aanvulling een spatbril gebruiken. Bij corona kan er namelijk overdracht plaatsvinden via het slijmvlies van de ogen. Na elke cliënt moet je de spatbril desinfecteren met alcohol 70%. 

Terug naar boven

Beschermende maatregelen (Verenso)

Verenso heeft een behandeladvies voor specialisten ouderengeneeskunde, waarin ook informatie staat over het gebruik van beschermende middelen. Onderstaande beschermingsmiddelen adviseert Verenso bij patiënten met (verdenking van) corona. Behandeladvies Corona, op website Verenso.

Schort:

 • een niet-vochtdoorlatend schort met lange mouw (PE-coating). In geval van
  schaarste aan schorten (met PE-coating): 1. gebruik een ‘normaal’ schort met lange mouwen en draag er een halterschort overheen. Of 2. Draag een halterschort over de dienstkleding met korte mouw, neem bij handhygiëne na uittrekken persoonlijke beschermingsmiddelen de
  onderarmen mee.

Masker:

 • een chirurgisch neusmondmasker (type IIR) 
  • Uitzondering: gebruik een FFP2-masker bij handelingen waarbij het bekend is dat veel aerosolen kunnen ontstaan, zoals handelingen aan tracheastoma en uitzuigen. 
 • Verlengd gebruik van een FFP-/chirurgisch masker:
  • Het masker mag aan 1 stuk gedragen worden (bij verschillende patiënten met COVID-19) totdat de ademhalingsweerstand (moeilijker is om te ademen) te hoog wordt (na ca. 3-4 uur) of het masker heel nat is.
  • Maskers hoeven in tegenstelling tot handschoenen niet te worden gewisseld bij de zorg voor meerdere patiënten achter elkaar.

Handschoenen. Instructiefilmpje aan- en uittrekken van RIVM. Altijd wisselen van handschoenen bij iedere nieuwe patiënt.

Spatbril / face-shield (met oogbescherming aan de zijkanten)

 • Een spatbril sluit goed aan op de huid omdat het virus ook via de traanbuis naar binnen kan komen, een gewone bril volstaat dus niet.
 • Bij tekorten: hergebruik is mogelijk. Desinfecteer na gebruik met alcohol 70%. Dus niet weggooien!

Plaats van omkleden

 • Aankleden: buiten de isolatiekamer (of -afdeling dan wel -unit in geval van cohort)
 • Uittrekken op de kamer buiten een cirkel van 1,5 meter afstand van de cliënt

Terug naar boven

Advies bij lichte klachten

Als een zorgmedewerker (of een cliënt) lichte klachten heeft, bijvoorbeeld verkouden is, maar het niet duidelijk is of het met corona te maken heeft, dan laat de zorgmedewerker (of de cliënt) zich testen op het coronavirus (zie pagina over testen). Het is van groot belang dat een zorgmedewerker (en hun huisgenoten) zich bij klachten verdacht voor COVID-19 direct laat testen. Totdat de testuitslag bekend is, blijft de zorgmedewerker bij voorkeur thuis.  

Tip voor cliënten

Als je al lange tijd leeft met een ziekte of met een beperking kan corona een extra risico zijn. Mogelijk werk je met cliënten die tot de risicogroepen van het RIVM behoren. Het kan zijn dat zij bezorgd zijn en behoefte hebben aan informatie over hun situatie. Zodat zij betere keuzes kunnen maken over wat wel of niet te doen. Het informatiepunt 'Leven in coronatijd als je risico loopt' op vilans.nl helpt antwoorden te vinden op hun vragen. Met tips en praktische informatie.
 
Naar het informatiepunt

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Jan 19/6/2021

I love Corona outfits zo cool gewoon


Linda 24/1/2021

Kan iemand mij vertellen hoe het zit mijn schoonmoeder heeft corona kan niet voor haar zelf zorgen mag ik met beschermde kleding naar binnen


sandra van de Donk 30/12/2020

WAAR??? haal ik beschermende kleding als kleinschalige zorginstelling?


José 30/12/2020

Welzijnsmedewerkster op cohort afdeling. Moet ik bij thuis komst ook telkens mijn haren wassen?


José 29/12/2020

Welzijnsmedewerkster op cohort afdeling. Moet ik bij thuis komst ook telkens mijn haren wassen?


Geke 29/10/2020

Is een gezichtsscherm een goede vervanger van een spatbril bij coronazorg?


Charlotte Michels 7/5/2020

Beste Nelleke
Nee, het is zeker niet de bedoeling dat de mondkapjes door meerdere medewerkers gebruikt worden! Hiermee wordt eerder risico veroorzaakt dan ingeperkt.
Hoop dat je inmiddels beter gefaciliteerd wordt!
Groet Charlotte


hannah 6/5/2020

Hoi Nelleke,

wat verschrikkelijk dit! dan kan je net zo goed geen mondkapjes gebruiken!! dit is totaal niet volgens de richtlijnen van het RIVM of infectie preventie. De mondkapjes moeten medewerker gebonden zijn!!
Schande dat ze dit zeggen bij je organisatie.


Nelleke 4/5/2020

Wij moeten mondkapjes met elkaar delen. Meerdere collega’s moeten hetzelfde bezweette natte vod gebruiken. Ik en andere weigeren dit. Maar organisatie zegt natuurlijk “Er zijn tekorten en volgens de richtlijnen van het RIVM”.
Het lijkt me een groot risico om elkaars spullen 24 uur te hergebruiken.
Ik en collega hebben covid-19 gehad. Wie weet dragen wij nog reststoffen van het virus. En besmetten we zo alle andere collega’s. Dit lijkt mij niet de bedoeling.

Het is toch echt niet de bedoeling dat we de PBM 24 uur gebruiken door meerdere collega’s? Kan iemand mij daar een antwoord op gegeven.


Dirk Roos 17/4/2020

Kijken of mijn link nu wel werkt,

https://urlhttps://www.pucshop.nl/collections/thermometers/products/braun-oorhttps:///url

Met vriendelijke groeten, Dirk


Dirk Roos 17/4/2020

Temperaturen niet te vergeten. Niet alleen bij patienten maar ook bij jezelf.

Ik heb zelf deze aangeschaft: https://www.pucshop.nl/collections/thermometers/products/braun-oor

Stay safe en denk aan elkaar!

Met vriendelijke groeten, Dirk


Trudy 16/4/2020

Ik zou ook graag willen weten of je mag drinken tijdens je dienst terwijl je nog geen mondkapje gaat wisselen. En zo ja hoe dan.
Mag ik enkel naar toilet als ik alle beschermende kleren uit heb gedaan en mij in de zogenaamde schone ruimte bevind?
Ik zou heel graag antwoord krijgen hierop
Alvast bedankt


Leonie Verest 13/4/2020

Vraag: als je een beschermd mondkapje op hebt, kan je dan nog drinken tussendoor?


Arend 1/4/2020

Wat ik mij afvraag, en het RIVM kon mij daar geen duidelijk antwoord op geven; of leerling-verpleegkundigen en stagiaires ook in aanmerking komen om de zogeheten cohort/corona-routes te lopen. Weet iemand dit?