Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Corona

Beschermingsmiddelen (pbm) bij corona

Veel zorgmedewerkers hebben vragen over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (mondkapje, schort, bril, handschoenen) in deze coronatijd. Wanneer moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) gebruiken? En hoe gebruik ik ze op de juiste manier?

Direct naar:

Bescherming bij (verdenking op) corona

Preventief gebruik mondkapje (dus ook als er geen coronaverdenking is):

 • Verenso adviseert dat zorgmedewerkers en bezoekers in verpleeghuizen preventief mondkapjes dragen, in ieder geval als de 1,5 meter niet te handhaven is. V&VN en vakbonden adviseren dit ook te doen in de thuiszorg en wijk. Het Outbreak Management Team heeft dit ook geadviseerd (zie Notitie RIVM, 12 okt 2020). De zorginstelling is verantwoordelijk voor het beleid en een goede risicoafweging.

Welke maatregelen pas ik toe bij een cliënt met corona (verdenking)?

 • Zorgverlening bij persoonlijke verzorging/ lichamelijk onderzoek: Draag handschoenen, schort, bril en ten minste een chirurgisch mondneusmasker. Bij aerosolvormende handelingen gebruik je een FFP2-masker.
 • Het masker mag aan één stuk door worden gedragen (bij verschillende patiënten) totdat de ademhalingsweerstand te hoog wordt, dat wil zeggen het moeilijker is om te ademen (na ca. 3-4 uur) of als het masker heel nat is.
 • Wissel handschoenen bij iedere patiënt.

Voorlichtingsfilmpje voor zorgverleners (6 min.) over beschermende middelen (mei 2020)

Terug naar boven

Poster:  do’s en dont’s bij bescherming tegen corona

Hoe gebruik je beschermende kleding, handschoenen, bril en sloffen? Wanneer moet je een mondneusmasker dragen? Deze poster geeft veel praktische tips voor hoe je je beter kunt beschermen tegen corona. De poster geeft ook antwoord op de waarom-vraag. Print de poster op A3 en hang hem op op de afdeling!

Terug naar boven

Wanneer beschermende middelen gebruiken?

Bij patiënten of cliënten met corona(verdenking) gebruik je altijd persoonlijke beschermende middelen. Maar ook als cliënten geen duidelijke klachten hebben, kan in bepaalde gevallen bescherming nodig zijn als je geen 1,5 meter afstand kan houden. Je moet dan zelf een inschatting maken over het risico op besmetting. Kom je tot de conclusie dat er een besmettingsrisico is, of twijfel je daarover en moet je snel handelen? Gebruik dan beschermingsmiddelen. Je bepaalt het besmettingsrisico op basis van het type zorghandeling, de gezondheidssituatie van de cliënt én de mogelijkheid om veilig zorg te kunnen verlenen. De handreiking van V&VN helpt om deze inschatting te maken.

Terug naar boven

Hoe gebruik je het mondkapje?

Het mondkapje kan 3 uur achtereen gedragen worden, bij verschillende patiënten. Handschoenen moeten per patiënt gewisseld worden. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het gebruiken van een mondkapje:

https://vimeo.com/403728699

Terug naar boven

Hoe gebruik je beschermingsmiddelen?

Hoe trek ik beschermingsmiddelen op de juiste manier aan en uit?

In onderstaande instructievideo zie je hoe je de verschillende beschermingsmiddelen aantrekt. Let op! In dit filmpje wordt de spatbril niet getoond, ook deze is cruciaal bij het coronavirus!

https://www.youtube.com/watch?v=C-UsVQOIRQk

Wanneer trek ik de persoonlijke beschermingsmiddelen aan?

Meteen bij binnenkomst en voor contact met de cliënt. 

Wat is de juiste volgorde bij het uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen? 

Bij het uittrekken van meerdere beschermingsmiddelen is de juiste volgorde van handelingen heel belangrijk. Werk hierbij van vies naar schoon. Je kunt het beste deze volgorde aanhouden omdat je dan zolang mogelijk beschermd wordt tegen inhalatie of na-besmetting van de ziekteverwekker: eerst de handschoenen uitrekken en handhygiëne toepassen, dan het schort uittrekken, de spatbril verwijderen en als laatste het mondneusmasker verwijderen en weer handhygiëne toepassen. 

Print deze posters en hang ze op voor de juiste volgorde!

De WIP-richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen voor VVT (RIVM) stelt ook: houd bij het aantrekken en uitrekken van meerdere persoonlijke beschermingsmiddelen de door de instelling vastgestelde volgorde aan. Wel altijd eerst handschoenen uittrekken. Dit is de reden dat filmpjes en posters over de volgorde van aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen verschillen.

Waar moet ik verder op letten? 

Bij het aantrekken: eerst het schort, dan het mondneusmasker en daarna de handschoenen, waarbij de handschoen over de manchet gaat van de mouw.
Voor een goede bescherming door een ademhalingsbeschermingsmasker is het belangrijk dat deze goed aansluit op het gezicht van de drager. Als deze niet goed aansluit, is er risico op het inademen van besmette lucht via de lekken. Wie een aansluitend ademhalingsmasker draagt, moet glad geschoren zijn ter hoogte van de randen van het masker. Zorg dat de neusklem goed aansluit op de neus. Ieder masker heeft deze klem, een metalen beugeltje wat goed moet worden aangedrukt op de neus.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op veelgestelde vragen over de mondneusmasker en beschermingsmiddelen op de website van het RIVM. 

Terug naar boven

E-learning: beschermingsmiddelen thuiszorg

Je leert in deze e-learning met filmpjes opgenomen in de thuiszorg, wanneer je een mondneusmasker, schort (met of zonder lange mouwen) en handschoenen moet gebruiken, en waarom dat zo is. 

Let op: deze e-learning is eigenlijk voor beschermingsmiddelen bij BRMO (resistente bacteriën). Resistente bacteriën verspreiden zich net als het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht vanuit de luchtwegen, neus en keel. Je gebruikt dezelfde beschermingsmiddelen. Bij corona moet je wel als aanvulling een spatbril gebruiken. Bij corona kan er namelijk overdracht plaatsvinden via het slijmvlies van de ogen. Na elke cliënt moet je de spatbril desinfecteren met alcohol 70%. 

Terug naar boven

Beschermende maatregelen (Verenso)

Verenso heeft een behandeladvies voor specialisten ouderengeneeskunde, waarin ook informatie staat over het gebruik van beschermende middelen. Onderstaande beschermingsmiddelen adviseert Verenso bij patiënt met (verdenking van) corona. Behandeladvies Corona, op website Verenso.

Schort:

 • een niet-vochtdoorlatende schort met lange mouw (PE-coating). In geval van
  schaarste aan schorten (met PE-coating): 1. gebruik een ‘normaal’ schort met lange mouwen en draag er een halterschort overheen. Of 2. Draag een halterschort over de dienstkleding met korte mouw, neem bij handhygiëne na uittrekken persoonlijke beschermingsmiddelen de
  onderarmen mee.

Masker:

 • een chirurgisch neusmondmasker (type IIR) 
  • Uitzondering: gebruik een FFP2-masker bij handelingen waarbij het bekend is dat veel aerosolen kunnen ontstaan zoals handelingen aan tracheastoma en uitzuigen. 
 • Verlengd gebruik van een FFP-/chirurgisch masker:
  • Het masker mag aan 1 stuk gedragen worden (bij verschillende patiënten met COVID-19) totdat de ademhalingsweerstand (moeilijker is om te ademen) te hoog wordt (na ca. 3-4 uur) of het masker heel nat.
  • Maskers hoeven i.t.t handschoenen niet te worden gewisseld bij de zorg voor meerdere patiënten achter elkaar.
 • Anticiperen op hergebruik van de FFP-/chirurgisch maskers: Bewaar FFP- en chirurgische maskers alleen als er contact is met een steriliserende partij voor (her)sterilisatie en later hergebruik. Verzamel de gebruikte mondneusmaskers volgens voorschriften in een plastic zak die afgesloten wordt. Laat duidelijk natte maskers eerst drogen en verzamel deze in een aparte plastic zak. 
 • Wees bij hergebruik extra voorzichtig bij het afdoen van het masker.
  • Pas handhygiëne toe.
  • Mondneusmasker alleen aan de elastiek en aan de zijranden vastpakken. Eerst onderste elastiek losmaken, dan bovenste.
  • Buig voorover als je het masker afdoet.
  • Voorkom dat het mondneusmasker met de buitenkant tegen je gezicht aan komt.
  • Pas handhygiëne toe.

Handschoenen. Instructiefilmpje aan- en uittrekken van RIVM. Altijd wisselen van handschoenen bij iedere nieuwe patiënt.

Spatbril / face-shield (met oogbescherming aan de zijkanten)

 • Een spatbril sluit goed aan op de huid omdat het virus ook via de traanbuis naar binnen kan komen, een gewone bril volstaat dus niet:
 • Bij tekorten: hergebruik is mogelijk. Desinfecteer na gebruik met alcohol 70%. Dus niet weggooien!

Plaats van omkleden:

 • Aankleden: buiten de ‘isolatie’ kamer (of afdeling/unit in geval van cohort)
 • Uittrekken op de kamer buiten een cirkel van 1,5 meter

Terug naar boven

Advies bij lichte klachten

Als een zorgmedewerker (of cliënt) lichte klachten heeft, bijvoorbeeld verkouden is, maar het niet duidelijk is of het met corona te maken heeft, laat jezelf (of cliënt) dan testen op het coronavirus (zie pagina over testen). Update op 17 aug 2020: 'Het is van groot belang dat een zorgmedewerker (en hun huisgenoten) zich bij klachten verdacht voor COVID-19 direct laat testen. Totdat de testuitslag bekend is, blijft de zorgmedewerker thuis'. Als de huisgenoot van de zorgmedewerker koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet de zorgmedewerker thuisblijven tot na de testuitslag. 

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Charlotte Michels 7/5/2020

Beste Nelleke
Nee, het is zeker niet de bedoeling dat de mondkapjes door meerdere medewerkers gebruikt worden! Hiermee wordt eerder risico veroorzaakt dan ingeperkt.
Hoop dat je inmiddels beter gefaciliteerd wordt!
Groet Charlotte


hannah 6/5/2020

Hoi Nelleke,

wat verschrikkelijk dit! dan kan je net zo goed geen mondkapjes gebruiken!! dit is totaal niet volgens de richtlijnen van het RIVM of infectie preventie. De mondkapjes moeten medewerker gebonden zijn!!
Schande dat ze dit zeggen bij je organisatie.


Nelleke 4/5/2020

Wij moeten mondkapjes met elkaar delen. Meerdere collega’s moeten hetzelfde bezweette natte vod gebruiken. Ik en andere weigeren dit. Maar organisatie zegt natuurlijk “Er zijn tekorten en volgens de richtlijnen van het RIVM”.
Het lijkt me een groot risico om elkaars spullen 24 uur te hergebruiken.
Ik en collega hebben covid-19 gehad. Wie weet dragen wij nog reststoffen van het virus. En besmetten we zo alle andere collega’s. Dit lijkt mij niet de bedoeling.

Het is toch echt niet de bedoeling dat we de PBM 24 uur gebruiken door meerdere collega’s? Kan iemand mij daar een antwoord op gegeven.


Dirk Roos 17/4/2020

Kijken of mijn link nu wel werkt,

https://urlhttps://www.pucshop.nl/collections/thermometers/products/braun-oorhttps:///url

Met vriendelijke groeten, Dirk


Dirk Roos 17/4/2020

Temperaturen niet te vergeten. Niet alleen bij patienten maar ook bij jezelf.

Ik heb zelf deze aangeschaft: https://www.pucshop.nl/collections/thermometers/products/braun-oor

Stay safe en denk aan elkaar!

Met vriendelijke groeten, Dirk


Trudy 16/4/2020

Ik zou ook graag willen weten of je mag drinken tijdens je dienst terwijl je nog geen mondkapje gaat wisselen. En zo ja hoe dan.
Mag ik enkel naar toilet als ik alle beschermende kleren uit heb gedaan en mij in de zogenaamde schone ruimte bevind?
Ik zou heel graag antwoord krijgen hierop
Alvast bedankt


Leonie Verest 13/4/2020

Vraag: als je een beschermd mondkapje op hebt, kan je dan nog drinken tussendoor?


Arend 1/4/2020

Wat ik mij afvraag, en het RIVM kon mij daar geen duidelijk antwoord op geven; of leerling-verpleegkundigen en stagiaires ook in aanmerking komen om de zogeheten cohort/corona-routes te lopen. Weet iemand dit?


Cookies op de website van Zorg voor Beter

Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer