Naar hoofdinhoud Naar footer

Video's over informele zorg

Op deze pagina vind je video's om je kennis te vergroten over het thema Informele zorg.

Geraldine Visser, docent bij Hogeschool Windesheim

Zij vindt het belangrijk dat studenten in het eerste jaar al meer leren over informele zorg. Zij gebruikt het Mantelzorgspel hier voor. Haar tip: zoek de verbinding met andere opleidingen en andere disciplines, dan ontstaan er nieuwe oplossingen die mantelzorgers kunnen helpen:

ERIK MONDRIAAN, ONDERWIJSADVISEUR BIJ HET DELTION COLLEGE

Hij legt uit dat er een andere ‘mindset’ nodig is in de zorg en dus ook in het onderwijs. Hij noemt dat van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Hij licht toe hoe ze dit bij Deltion aanpakken. Zijn advies: ga niet zelf het wiel uitvinden maar maak gebruik van bestaande kennis, materialen en filmpjes. Online is heel veel te vinden.

MANON METSELAAR, STUDENT HBO-VERPLEEGKUNDE

Zij legt uit waarom zij het als student belangrijk vindt dat er aandacht is voor informele zorg in het onderwijs. Zij pleit voor een interactieve aanpak waarbij studenten in de praktijk ervaren hoe het is om mantelzorger of vrijwilliger te zijn:

LILIAN LINDERS, LECTOR BIJ FONTYS HOGESCHOOL

Zij benadrukt het belang van het sociale netwerk van een cliënt. Zij vindt dat informele zorg een integraal onderdeel moet zijn van het curriculum in het mbo en hbo. Haar tip: gebruik casuïstiek om informele zorg in alle vakken een plek te geven: