Naar hoofdinhoud Naar footer

Diversiteit en inclusie in organisatie

Bewustwording van diversiteit begint bij zelfonderzoek. Laat daarom medewerkers hun eigen waarden, normen en overtuigingen onderzoeken. Wie ben ik en wat doe ik waarom? Wat is mijn culturele identiteit? Pas als je weet wie je zelf bent, kun je de ander beter leren kennen en waarderen.

Bewustwording op de werkvloer

Voor bewustwording op de werkvloer zijn er verschillende trainingsvormen. Je kunt ook denken aan ontmoetingsbijeenkomsten met mensen met verschillende achtergronden, bijvoorbeeld een gezamenlijke maaltijd, of aan workshops met rollenspellen. Zorg daarbij voor een positieve sfeer. Neem de tijd voor een discussie, communiceer zorgvuldig en vermijd gevoelige termen, stel aanwezigheid niet verplicht.

Trainingen 

Trainingen in intercultureel vakmanschap en intercultureel management kunnen een belangrijke rol hebben bij het implementeren van diversiteitsbeleid. Voor leidinggevenden die een sleutelrol vervullen, zijn dergelijke trainingen extra van belang vanwege hun voorbeeldfunctie. Bekijk het overzicht met trainingen.

Communicatie en beeldmateriaal

Communicatie is van groot belang om de hele organisatie vertrouwd te maken met diversiteit. Besteed daar veel tijd aan. Ga in dialoog met de medewerkers en draag de visie van de organisatie met verve uit. Bepaal samen met medewerkers hoe je de boodschap wilt overbrengen. Kies de juiste communicatiekanalen bijvoorbeeld: agendapunt tijdens de vergadering, aandacht in de nieuwjaarstoespraak, themabijeenkomsten, gebruik social media. Vergeet niet in beeldmateriaal en casuïstiek diversiteit letterlijk terug te laten komen. Dus niet alleen foto's van witte medewerkers gebruiken! En vooral: practice what you preach.

Tools over diversiteit en inclusie in de organisatie

Tips over diversiteit en inclusie in de organisatie

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van diversiteit en inclusie in de organisatie

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden