Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Vormen van onbegrepen gedrag bij dementie

Onbegrepen gedrag bij een persoon met dementie is erg ingewikkeld. Heel veel dingen kunnen van invloed zijn op iemands gedrag. Dat geldt voor ons allemaal. Onbegrepen gedrag kan er op vele manier uitzien. Denk bijvoorbeeld aan agressie, weglopen of seksueel overschrijdend gedrag. Maar ook uit het raam staren is een vorm van onbegrepen gedrag. Het lastige alleen is dat mensen met dementie zich niet altijd even goed kunnen uitdrukken.

Wat is de oorzaak?

Het is van belang om als zorgverlener altijd op zoek te gaan naar waar het onbegrepen gedrag vandaan komt. Het is belangrijk om een aantal zaken vooraf uit te sluiten denk bijvoorbeeld aan een delier of pijn. Het kan namelijk voorkomen dat iemand een delier heeft, waardoor iemand ander gedrag vertoont. Dit is met name bij mensen met gevorderde dementie moeilijker te herkennen. Of het kan zijn dat iemand niet meer wil eten omdat hij pijn heeft aan het kunstgebit of zijn schoenen niet meer aan wilt omdat deze knellen. Wanneer dit het geval is, is een andere aanpak nodig. Er zijn diverse methodes die kunnen helpen om de oorzaak te achterhalen.

Verschillende vormen 

Verenso heeft een richtlijn ontwikkeld: Richtlijn probleem gedrag. Hierin is onderscheid gemaakt in vijf vormen van onbegrepen gedrag: 

  • Psychotisch gedrag 
  • Depressief gedrag
  • Angstig gedrag 
  • Geagiteerd gedrag, waaronder verschillende vormen van rusteloos, prikkelbaar of agressief gedrag. Ook gedragingen als roepen, nachtelijke onrust, seksueel ontremd/ongewenst gedrag, veelvuldig aandacht vragend gedrag en niet-co√∂peratief gedrag, die met enige regelmaat in de praktijk als probleem worden ervaren, krijgen onder deze categorie aandacht.
  • Apathisch gedrag

Een delier bij mensen met dementie

Door een delier kan iemand met dementie versneld achteruitgaan. Het kan lastig zijn om een delier te herkennen bij een persoon met dementie. Ontdek de kenmerken en waar je op moet letten. 

Lees meer over delier bij mensen met dementie

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden