Wijkverpleegkundigen indiceren zorg in de wijk
Laatst bijgewerkt op: 26-06-2025
Bij wijkverpleging bieden wijkverpleegkundigen samen met verzorgenden en helpenden zorg in de buurt. Ze helpen de bewoners om gezond en zelfredzaam te blijven. Daardoor kunnen ouderen zo lang mogelijk verantwoord thuis blijven wonen. Op deze pagina lees je meer over de rol en taken van de wijkverpleegkundige.
Leiding over de zorg in de wijk
Wijkverpleegkundigen zijn op hbo-niveau opgeleid tot generalist in de zorg. Met hun brede kennis organiseren zij de zorg in de wijk. De wijkverpleegkundige heeft een unieke plek binnen de gezondheidszorg.
Hoe gaat de wijkverpleegkundige te werk?
Mensen kunnen voor zorg rechtstreeks contact opnemen met een wijkverpleegkundige. Maar dat kan ook via hun huisarts, het Wmo-loket of het gezondheidscentrum.
De wijkverpleegkundige beoordeelt dan samen met de cliënt wat voor zorg nodig is om langer thuis te kunnen wonen. Ze zorgen samen dat de zorgvraag duidelijk is. Daarna stelt de wijkverpleegkundige een verpleegkundige diagnose en een indicatie voor zorg.
Wijkverpleging en de wet
De rol en taken van de wijkverpleegkundige zijn sinds 1 januari 2015 vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw) onder artikel 2.10. De functies extramurale verpleging en persoonlijke verzorging zijn opgenomen in het basispakket van de Zvw. Beide functies vallen daarmee onder de nieuwe aanspraak 'wijkverpleging'. Ook kan de wijkverpleging een rol spelen binnen de Wlz (wet langdurige zorg). Wil je meer weten over de mogelijkheden van de wijkverpleging binnen de Wlz? Lees meer over langdurende zorg thuis op de website van Waardigheid en trots.
Normenkader
Verpleegkundigen die zorg indiceren moeten aan bepaalde eisen voldoen. Dit gaat om zorg vanuit de Zorgverzekeringsweg (Zvw). Die eisen staan beschreven in het normenkader van V&VN. V&VN is de vereniging van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. V&VN heeft dit normenkader ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In 2025 is het normenkader vernieuwt. Zo waren er eerst 6 normen, nu zijn het er 5.
- Indiceren en organiseren van zorg vindt plaats op basis van professionele autonomie.
- Het indicatieproces wordt gedaan door een verpleegkundige die aantoonbaar vakbekwaam is.
- Het indicatieproces is gericht op versterken van eigen regie en zelfredzaamheid van de zorgvrager en zijn steunsysteem.
- De besluitvorming rond het indicatieproces vindt plaats op basis van het verpleegkundig proces.
- De verslaglegging en verpleegkundige overdracht voldoet aan de V&VN-richtlijn voor verslaglegging en de standaard voor overdracht van zorg.
Toolbox Indicatieproces Wijkverpleging
De Toolbox Indicatieproces Wijkverpleging van V&VN helpt wijkverpleegkundigen om de zorgvraag en behoefte van de cliënt vast te stellen.
De meetinstrumenten in de toolbox ondersteunen bij de onderbouwing van de indicatie, herindicatie of evaluatie van zorg. Dit is verdeeld over de 6 dimensies van Positieve Gezondheid. Voor iedere dimensie zijn er aparte thema's en hulpmiddelen. Bekijk de Toolbox Indicatieproces Wijkverpleging.
Ongeplande ziekenhuisbezoeken voorkomen
Ongeplande ziekenhuisbezoeken komen vaak voor bij ouderen. Denk aan een ongepland bezoek aan de Spoedeisende Hulp of een ongeplande opname in het ziekenhuis.
Het is belangrijk om dit soort ziekenhuisbezoeken zoveel mogelijk te voorkomen. Maar wat kun jij daarin doen als zorgprofessional? Met casussen, citaten en inspirerende voorbeelden helpen we je op weg.