Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken in de wijkWijkgerichte preventie

Hoe zorg je dat oudere bewoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in goede gezondheid? De woonomgeving speelt hierbij een belangrijke rol, zowel fysiek als sociaal. De wijk beïnvloedt de gezondheid van bewoners en draagt bij aan de kansen die mensen hebben om zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij.

Wijkgerichte preventie richt zich op het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in een wijk, buurt of dorp. Daarbij is het belangrijk om niet alleen naar de gezondheid van het individu te kijken, maar juist ook naar de omgevingsfactoren. Wanneer de omgeving gezond gedrag stimuleert kan een inwoner vaak langer gezond thuis blijven wonen. Andere woorden die ook gebruikt worden voor wijkgerichte preventie zijn: wijkgerichte gezondheidsbevordering of de communitybenadering. Bekijk voor meer informatie ook eens deze pagina over langdurige zorg voor thuiswonende ouderen. 

Stappenplan en tips wijkgerichte preventie

Preventie ging in het verleden vooral om het voorkomen van verergering van de ziekte, of van de complicaties daarvan. Nu is het ook gericht op het voorkomen of uitstellen van problemen, ofwel vroegsignalering. De aandacht gaat daarbij steeds meer uit naar de wijk en de verschillende groepen inwoners die daar leven. Het bureau AEF heeft onderzoek gedaan naar wijkgerichte preventie. In hun rapport 'Wijkgerichte preventie en vroegsignalering'vind je onder andere inspirerende voorbeelden van wijkgerichte preventie, een stappenplan en tips om in de praktijk wijkgericht en preventief te werk te gaan. Het rapport vind je onderaan deze pagina bij  Downloads.

Samenwerking tussen zorg en welzijn 

De oplossingen voor gezond langer thuis wonen liggen vaak op het grensvlak van het zorgdomein en het sociaal domein. In het leven van mensen lopen die domeinen in elkaar over. Samenwerking tussen zorg, welzijn en wonen is nodig bij het aanpakken van complexe problemen en aanpassingen in leefstijl of leefomgeving. Wijkgerichte preventie doen we dus samen.

Praktijkvoorbeelden gezonde wijk

Wil je verder lezen over samenwerken in de wijk en wijkgerichte gezondheidsbevordering? Lees de praktijkvoorbeelden over samenwerken in de wijk op deze pagina

Downloads

Tips over wijkgerichte preventie

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden