Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

5 veelgestelde vragen over vaccinatie tegen corona 05/01/2021

Het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 is op 6 januari van start gegaan. Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen worden als eerste via hun werkgever uitgenodigd voor een vaccinatie. Vanaf 18 januari worden ook verpleeghuisbewoners ingeënt. Lees de antwoorden op veelgestelde vragen.

1. Wie is wanneer aan de beurt voor een vaccinatie?

In de vaccinatiestrategie staat beschreven wie wanner ingeënt kan worden, en ook met welk vaccin. Hieronder staat de volgorde van vaccinatie van de diverse groepen in de langdurige zorg weergegeven (GGZ staat wel in de flowchart, niet hieronder opgenomen). Soms starten verschillende groepen tegelijkertijd. Op 20 januari heett minister Hugo de Jonge bekend gemaakt dat 85-plussers toch eerder aan de beurt komen. Dit is nog niet verwerkt in onderstaande flowchart 12 januari 2021: 

  1. Medewerkers verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen (273.000)
  2. Medewerkers acute zorg (30.000)
  3. Bewoners verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling (155.000) door instellingsarts
  4. Bewoners kleinschalige woonvormen en mensen met een verstandleijke bepering in een instelling (77.000) door huisarts
  5. Medewerkers gehandicaptenzorg (258.000)
  6. Medewerkers wijkverpleging en Wmo (204.000)
  7. Niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar
  8. Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie (1.800.000)
  9. Mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar
  10. Mensen van 18 - 60 jaar zonder medische indicatie, van oud naar jong (7.100.000)

Vaccinatiestrategie - flowchart (pdf, 12 jan. 2021) op Rijksoverheid.nl

2. Waarom wordt het zorgpersoneel eerst gevaccineerd (en niet de ouderen)? 

Omdat het vaccin van BioNTech/Pfizer verpakt blijkt te zijn in grote hoeveelheden (975 doses) en bewaard moet worden bij -75°C, leent het zich minder goed voor kleinschalige verspreiding over verschillende instellingen. Daarom is nu gekozen voor een eerste vaccinatie-operatie via circa 30 centrale priklocaties die de GGD gaat opzetten. Zorgmedewerkers kunnen hier makkelijker naartoe dan verpleeghuisbewoners. Tegelijk wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. 

 

3. Wat zal het effect zijn? Gaat de verspreiding van het virus dan ook verminderen?

Nee, de eerste vaccinatieronde heeft met name tot doel de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen voor een besmetting. In eerste instantie zal dat weinig effect hebben op de verspreiding van het virus omdat bijvoorbeeld kwetsbare ouderen zelf geen grote verspreiders van het virus zijn.

De eerste vaccinatieronde heeft waarschijnlijk wel effect op het aantal sterfgevallen. Experts verwachten dat het coronasterftecijfer sterk kan dalen. Dit is wel afhankelijk van hoe effectief het vaccin in de praktijk blijkt voor ouderen en kwetsbaren. Als de inenting goed werkt voor 70+'ers vermindert ook de toestroom van coronapatiënten in het ziekenhuis.

De eerste vaccinatieronde zal weinig impact hebben op de verspreiding van het virus omdat de verspreiding vooral via andere leeftijdsgroepen plaatsvindt. Bewoners van verpleeghuizen spelen bijvoorbeeld geen grote rol bij de verspreiding van het virus. Voorlopig zullen coronaregels waarschijnlijk dus ook niet ingrijpend versoepeld worden. 

Uit RIVM-data blijkt dat 90 procent van alle geregistreerde coronasterfgevallen valt toe te schrijven aan de leeftijdsgroep 70+. De helft van de ziekenhuisopnames bevindt zich in deze groep. Van alle sterfgevallen onder de 70 jaar heeft twee derde van de patiënten een vastgestelde onderliggende aandoening. Vaccineren zal dus invloed hebben op het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames.

4. Wie gaan de vaccinaties uitvoeren? 

Volgens het plan van nu zullen verpleeghuisbewoners ingeënt worden door instellingsartsen. Dit geldt ook voor mensen die verstandelijk beperkt zijn en in een instelling wonen. Zorgpersoneel wordt ingeënt via de 30 priklocaties van de GGD. Mensen boven de 60 die thuis wonen, zullen ingeënt worden door de huisarts. RIVM, GGD, huisartsen en artsen van verpleeghuizen en instellingen zullen hierbij nauw samenwerken. 

5. Is vaccinatie verplicht?

Nee, vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht.

Meer informatie over vaccinaties tegen corona

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Martin van den Heuvel 25/1/2021

Hoi, ik ben 58 jaar dus krijg als laatste een vaccin, maar ik wil in juni en augustus op vakantie. Kan ik dan al eerder een vaccin krijgen als normaal gepland??
Grt Martin


Ans 25/1/2021

Ik werk in de zorg,als viger sta al 2 weken op een wachtlijst om gevaccineerd te worden ,er is geen plek ! Wij hebben veel besmetting in het verpleeghuis ! Waarom krijgen wij geen voorrang. Hoor dat veel mensen die niet aan bed staan ingeënt worden, mijn bewoners worden nig eerder ingeënt als ik


Wim ten wolde 24/1/2021

Ik heb in het verleden een heftige reactie gehad van een antibiotica ik moest met spoed een week opgenomen worden in.v.m. een uitslag over mijn hele lichaam.
Mag ik een injectie tegen het corona virus krijgen.


Sophie Luuk 24/1/2021

SEIZOEN GROET AAN JULLIE ALLEMAAL MIJN NAAM is Sophie Luuk Dit is een heel gelukkige dag in mijn leven dankzij de hulp die ik kreeg van Dr. Alaba om me te helpen mijn ex-vrouw terug te krijgen met zijn magie van liefde en magie. Ik ben 6 jaar getrouwd geweest en het was zo eng omdat mijn vrouw echt vals speelde en om een ​​scheiding vroeg, maar toen ik op internet een e-mail van dokter Alaba tegenkwam over hoe hij zoveel mensen hielp feedback te krijgen en het probleem op te lossen relatie en maak mensen gelukkig in hun relatie. Ik legde mijn situatie uit en toen vroeg ik om zijn hulp, maar tot mijn grootste verbazing vertelde hij me dat hij me met mijn zaak zou helpen en dat ik dit nu vier omdat mijn vrouw volledig ten goede is veranderd. Hij wil altijd bij me zijn en kan niks zonder mijn cadeau. Ik geniet echt van mijn huwelijk, wat een geweldig feest. We zullen blijven getuigen op internet omdat dokter Alaba een echte spreuk is. HULP NODIG? CONTACT
-E-mail- dralaba3000@gmail.com
je kunt hem ook toevoegen via Whats-app: + 2349071995123
Hij is het enige antwoord op uw probleem en zorgt ervoor dat u zich gelukkig voelt in uw relatie. En dat is perfect in uw relatie.
Wil je je ex terug?
wil je een liefdesbetovering voor een nieuwe minnaar?
Problemen oplossen zonder kinderen?
Financiële problemen oplossen?
Slechte erectie en snelle ejaculatie?
Oplossing voor ziekte en lichamelijke aandoeningen
U wilt op uw kantoor promotie krijgen.
De oplossing voor het echtscheidingsprobleem?
Whatsapp of bel + 2349071995123 (negeer als je geen hulp nodig hebt)


C.Westerveld 22/1/2021

Mijn 91 jarige moeder kreeg een telefoontje van de huisarts dat ze volgende week een oproep voor vaccinatie bij een GGD locatie krijgt. Zij kan niet zelfstandig naar de testlocatie. De enige mogelijkheid is dat ik haar met de auto ga brengen, waarin ik geen 1,5 meter afstand kan houden, bovendien ben ik 71 en behoor dus ook tot de risicogroep. Al een jaar lang vermijd ik daarom vrijwel alle contacten. Waarom worden deze ouderen niet thuis gevaccineerd?


Mw. R. Gajadhar 20/1/2021

Ik werk in de zorg en een brief ontvangen dat ik een afspraak kon maken. Heb in 2 weken tijd 3X een poging gedaan om een afspraak te maken en bij de 3e keer kon ik in Amsterdam terecht. Ik woon in Delfzijl en ga dus niet helemaal naar Amsterdam.
Ik heb nu grote vraagtekens bij die zogenaamde voorrang van verzorgend personeel allemaal zeer teleurstellend!!


Henk van Kesteren 19/1/2021

De Engelse variant krijgt onderhand alarmerende aandacht,waarom dan niet max.mobiliseren om te vaccineren,er zou voldoende vaccin zijn en is effectiever dan avondklonk enz. Ik ben 81 jaar en voel mij erg benadeeld over het voorlopig nog niet in het schema te staan!!


Jaap Bosmans 18/1/2021

Worden er eigenlijk wel antwoorden gegeven op de vragen hier? Want anders kan deze functionaliteit beter uitgezet worden.


José Nieuwenhof 17/1/2021

Mijn buurvrouw, haar zus en haar nicht ,de nicht werkt als vroedvrouw in het ziekenhuis in Amerika, hun hebben een vaccin gekregen ,en liggen nu allebij op de intensive care, te vechten voor hun leven.
Hoe goed is die vaccin nu dan


Henriette 17/1/2021

Kan een specialist ouderen geneeskunde, huisarts of mentor iemand met Alzheimer (en een 5VV-indicatie) verplichten zich te laten vaccineren?


Molly 17/1/2021

Komen MS patiënten, evenals andere zwaar chronisch zieken ook spoedig in aanmerking voor de corona-vaccinaties?


Marc Hinfelaar 13/1/2021

Ik heb een objectief overzichtje gemaakt van de verschillende vaccins. Misschien handig in aanvulling op deze informatie. Zie: https://www.coronavaccinvergelijker.nl.
Marc


Nancy 13/1/2021

Goedemorgen,
Ik vraag mij af of mijn zoon van 15 jaar
Met astma ook wordt opgeroepen. (Wel jaarlijks een griepprik)
Kan hier namelijk niks over terug vinden.
Zie alleen vanaf 18 jaar staan.


Saskia 12/1/2021

Komen er ook antwoorden??? Ik wil ook graag weten wat medische indicatie inhoudt bij dit vaccinatieprogramma.


Bianca 11/1/2021

Ikzelf heb bronchitis en ben ex kankerpatient en mijn man is de 50 gepasseerd en heeft astma . Wanneer krijgen wij de oproep om gevaccineerd te worden


Paula 11/1/2021

Op zich aardige info. Ik behoor tot de risicogroep en vind het echter heel vreemd dat bij Pfizervaccinatie alsmede de Momenta-vaccinatie er overwogen wordt om de tussenliggende tijd te verlengen. Ik zie nergens berichten over de werking met deze vertraging die nu zo actueel is in vele landen. Volgens mij is dat niet in de testen meegenomen. Je bent dan misschien half beschermd lijkt het. Bij onvoldoende werking gaan we dan overnieuw beginnen met vaccineren. Ik vind dit jammer medeondertekend een hele lading van het moment vaccin eerder is afgezegd.
Ook onderzoek naar indien je Corona hebt gehad in hoeverre je dan afweer hebt. En zeker als de Corona bij milde klachten heel lang duurt.
Ik ben trouwens best blij dat er vaccins zijn maar krijg hiertegen goed antwoord op in de media etc.


Henk de kater 11/1/2021

Ik twijfel. Bekijk dit eens op YouTupe
Zoek op blckbx Massa mrna vaccinatie. En besluit dan nog eens.


Henk de Kater 11/1/2021

Ik heb me er flink in verdiept. Ook dit nog gezien. https://youtu.be/aWrZxCx6L6g
Mensen bekijk dit echt eens.
Ik laat me niet vaccineren.


Wil korst Block 9/1/2021

Mijn man en ik zijn 70 plussers wanneer krijgen wij een prik


Peter koopman 8/1/2021

Mijn dochter loopt stage in een verzorgingstehuis worden stagiaires die in de zorg werken ook meteen gevaccineerd, net zoals de rest van het zorg personeel? en hebben zij de zelfde rechten ?


Eric 7/1/2021

Ik ben manager in de gehandicaptenzorg. Vragen van cliënten , verwanten en medewerkers zijn er velen maar de belangrijkste is het wanneer. Niet alleen wanneer zij aan de beurt zijn maar ook wanneer er genoeg mensen gevaccineerd zijn om regels te versoepelen. Perspectief is voor iedereen belangrijk, iets om naar uit te kijken en daarmee energie vinden om het vol te houden.


Jolanda 7/1/2021

Ik ben mantelzorger van mijn jongste dochter zij is verstandelijk beperkt (kabuki syndroom)wanneer wordt ik gevaccineerd?


Angelique 6/1/2021

Ik krijg vanwege me gezondheid een griepprik, en ben 40 jaar.
Hoe zit dat met de covid19 prik. Wanneer krijg ik hem?? Val ik onder de risico , graag hoor ik er iets van


loes knopper 6/1/2021

als ik word op geroepen en ik wil nu niet
mag ik dan later of volgend jaar wel mee doen als ik van gedachten veranderd


Mireille Bosboom 6/1/2021

Ik ben gespecialiseerd verpleegkundige op de Eerste Hart Hulp/ CCU. Dit is een acute afdeling waar patiënten direct vanuit huis worden gebracht door ambulances. Het is ook een poort, maar grijs gebied Waarom dan niet personeel inenten op Eerste Hart Hulp/CCU gelijk met de ICU en SEH?


Ingeborg Kooiman 5/1/2021

Wat wordt er precies bedoeld met een medische indicatie?


Valk 4/1/2021

Is het verstandig om je te laten vaccineren voor covid als je allergisch bent voor amoxicilline.?
Kan nergens info hierover vinden


I. Slooten 4/1/2021

Ik ben een vrouw van 69 jaar en heb meerdere auto immuunziekte ( M.S.- chronische I.T.P. En alpha -1)
Hoe zou mijn lichaam reageren op de COVID-19 vaccinatie?


DH Mathijsen 4/1/2021

Ik heel veel gezondheidsklachten en ben ex kankerpatiënt. Wel nog steeds onder controle. Behoor ik bij de 1e groep ouderen en wanneer kan ik dat verwachten.


A.van Saus 4/1/2021

Ik werk al sinds maart 2020 "gewoon" door in een kritische functie binnen de overheid.
Wordt voor deze medewerkers ook een uitzondering gemaakt waardoor eerder vaccineren tot de mogelijk behoort?


Coos demontis 3/1/2021

Mijn ouders hebben elke dag zorg thuis moeder is dementerend , mijn zus heeft hen overtuigd om het COVID vaccins niet te nemen , loopt hierdoor de zorg gevaar.


Ton 24/12/2020

Goed verhaal, heb een vraag: een dosis wat houdt dit in? 1 dosis is 1 injectie of is 1 dosis voor meerdere injecties. We zien potjes met vaccinatievloeistof is dit voldoende voor 1 of meerdere vaccinaties. Vandaar mijn vraag


A de Wit 22/12/2020

Waarom vaccineren artsen en verpleegkundige niet gewoon elkaar. Gaat toch veel sneller en minder gedoe!Gepensioneerd zorg medewerker.


Kim Smits 19/12/2020

Aan iedereen die vragen stelt in de reacties:
Bij vaccinatie is de kans op bijwerkingen na de eerste maand of twee zo klein dat het te negeren is. De andere bijwerkingen zijn getest en dus duidelijk niet significant genoeg om het vaccin niet uit te brengen.
Als je gevaccineerd bent blijf je gewoon alle regels volgen, aangezien jij immuun bent maar er minder duidelijkheid is over of je het virus nog kan overbrengen. Wel is het aangetoond dat het helpt het virus minder te verspreiden.
Alle individuele makers van de vaccins hebben de papieren en onderzoeken + ingrediënten over hun vaccin publiek beschikbaar, ik raad aan deze te lezen als je vragen hebt.
Het is zeer ongevaarlijk om gevaccineerd te worden, de gevolgen van het virus zijn zo veel gevaarlijker, ook op lange termijn. Bescherm uzelf en die om u heen!
We hebben als mensheid nog nooit groepsimmuniteit gehad zonder de hulp van een vaccin.


N.Beerman 18/12/2020

Is het waar dat er na de eerste vaccinatie binnen 3 weken ? Of 3 maanden? een 2de vaccinatie moet volgen?? Zo ja, hoe dan?? Is dan de eerste vaccinatie ronde afgerond??


Jos Wijckmans 16/12/2020

Worden mensen die Corona gehad hebben ook gevaccineerd ?
Als je opgeroepen wordt voor de vaccinatie en je hierop niet reageert, en later toch alsnog gevaccineerd wil worden, kan dat dan .


rika de Haas 15/12/2020

Verschillende documente gelezen en weterschappers horen praten te veel negatieven berichten er over gehoord ,geen vaccinaties je bent baas over je eigen lichaam
zelfstandige


Sterre 11/12/2020

Ik wil weten wat erin zit, wat de bijwerkingen zijn, hoe lang het werk, hoef ik nergens meer op te laten na het zetten van het vaccin?
Ik kan dit nergens vinden op de site?


Trudi van beek 10/12/2020

Voor ik een besluit ga nemen , wil ik weten , hoelang werkt het, hoef ik geen mondkapje meer op ben tenslotte ingeënt, kan ik weer alles doen wat ik wil zonder rekening te houden met.
Ik vind het allemaal zeer onduidelijk, en denk er nu over om hem niet tenemen.
Waarom personeel in verpleeghuizen inenten terwijl wij ons aan de regels houden. En familie loopt maar in en uit, houden nergens rekening mee, kussen, knuffelen enz enz. En als je er iets van zegd weten ze het zogenaamd allemaal niet. Ik zou daar beginnen.
Ik werk als IG er in een verpleeghuis


Hildavonbeers 8/12/2020

Mijn man is ook ziek hij spuit vier keer per dag insuline hij hij heb het aan zijn hart vernauwing in zijn bloed vaten ik zelf heb het ook aan mijn hart heb al twee keer kanker gehad wanneer zijn wij aan de beurt wij zijn 66 jaar


Cookies op de website van Zorg voor Beter

Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer