Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Hygiëne

Test je kennis over hygiëne 06/07/2021

Wat weet jij over hygiëne? Weet jij waarom je korte mouwen moet dragen? En wanneer je beter geen handalcohol kunt gebruiken? Test je kennis met deze 7 vragen.

Na het geven van je antwoord zie je meteen of je het goed of fout hebt. Zo leer je direct van je antwoorden.

Quiz Hygiëne

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Carolien vrijburg 18/8/2021

En nog even een reactie op Henny Keizer haar reactie. Ik ben een deskundige infectiepreventie, dat is nog wel even handig om te vermelden.
Handen wassen en desinfecteren in combinatie zorgt vaak voor het beschadigen van de handen. Dit komt door gebruik van handalcohol op natte handen, daar drogen ze enorm van uit. Probeer juist zo weinig mogelijk de handen te wassen door handschoenen te dragen wanneer de handen visueel vies kunnen worden of met iets plakkerigs in aanraking komen of nat kunnen worden. En desinfecteer je handen na het uittrekken van handschoenen en op de momenten dat dit moet, dus volgens de 5 momenten van handhygiene. In handalcohol zitten terugvettende stoffen die jouw handen juist beschermen tegen beschadiging en uitdrogen. En gebruik eventueel tijdens de pauze en thuis nog extra handcreme (vooral in de winter) om je handen nog extra te beschermen tegen uitdroging.


Carolien vrijburg 18/8/2021

Het antwoord op vraag 5 klopt niet. Er wordt namelijk gevraagd wanneer je beter geen handalcohol kunt gebruiken. Dat is inderdaad niet als je handen visueel vies zijn of plakkerig, dan moet je ze namelijk wassen. En als je handschoenen aan hebt is het inderdaad ook beter om geen handalcohol te gebruiken. Dan doen je de handschoenen uit en daarna desinfecteer je je handen. Dat mag niet als je de handschoenen nog aan hebt. Deze antwoorden worden echter als fout bestempeld. Dat klopt dus niet met de vraag. Redactie graag naar kijken en aanpassen zodat vraag en antwoord weer met elkaar kloppen i.p.v. voor verwarring zorgen.


Henny de Keizer 10/8/2021

Verpleegkundige in de Wijk
Ik gebruik geen handalcohol, mijn handen zijn al kapot door het vele handen wassen en de alcohol bijt enorm. Advies Dermatoloog: zoveel mogelijk handschoenen dragen.


Maria 16/7/2021

Helemaal eens met Iris


Tineke 13/7/2021

Helemaal eens met Iris


Iris Rutgers 13/7/2021

Vraag 5 is verwarrend. Wanneer je handschoenen draagt gebruik je geen handalcohol. Handalcohol maakt de handschoenen poreus. Eerst de handschoenen uit doen en dan handen desinfecteren.

Gezien het antwoord op vraag 5 lijkt het of handschoenen desinfecteren met handalcohol is toegestaan.