Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mantelzorg

Video's over mantelzorg

Online zijn enorm veel video's beschikbaar over samenwerken met mantelzorgers en het ondersteunen van mantelzorgers. Ken je de instructiefilmpjes van Samen Beter Thuis die antwoord geven op praktische zorgvragen? Of de video's waarin mantelzorger vertellen hoe zij vitaal blijven? 

Samen Beter Thuis: 140 instructiefilmpjes

Veel mantelzorgers worstelen met dezelfde praktische zorgvragen: Hoe til ik mijn moeder uit de stoel zonder mijn rug te belasten? Waar bestel ik een rolstoel en waar moet ik dan op letten? Hoe kan mijn instabiele vader veilig onder de douche? De website samenbeterthuis.nl biedt 140 praktische instructievideo's voor mantelzorgers met het antwoord op die vragen. Het doel van de website is dat mantelzorgers minder snel overbelast raken en dat cliënten langer thuis kunnen blijven wonen.

Bekijk het filmpje (ca 1,5 minuut) over hoe je de stoep op en af kunt met een rollator:

https://youtu.be/1K8yGzHXhuc

Meer video’s vind je op Samenbeterthuis.nl of het YouTube-kanaal van Samen Beter Thuis

Mantelzorg en vitaliteit

In de serie 'Mantelzorg en vitaliteit' vertellen mantelzorgers over hoe zij vitaal blijven.

https://youtu.be/IkBNnKZVEIA

Bekijk alle video’s over Mantelzorg en vitaliteit op YouTube

Zorgen doe je samen met mantelzorgers

Korte animatie over de vier rollen die een mantelzorger vervult:

https://youtu.be/5wl8NXHe914

Samen zorgen met mantelzorgers

Samenwerking met mantelzorgers wordt voor professionals in de thuiszorg steeds belangrijker. Maar hoe zorg je eigenlijk samen met mantelzorgers? Het project ‘Zorgnetwerken van Kwetsbare Ouderen’ van de Vrije Universiteit deed hier onderzoek naar. Resultaten van het onderzoek zijn vertaald naar de animatievideo ‘Samen zorgen met mantelzorgers’.

https://youtu.be/rJXgFAVud10

Verdere onderzoeksresultaten zijn beschreven in rapportages, brochures en adviezen voor mantelzorgers, professionals en managers van thuiszorgorganisaties. Lees de tips en adviezen op de pagina Tips voor zorgnetwerken rond kwetsbare ouderen van BeterOud.nl.

Animatiefilmpje huisartsenpraktijk

In de gemiddelde huisartsenpraktijk is één op de vijf patiënten mantelzorger. Deze animatie van 3 minuten gaat over de samenwerking tussen huisartsenpraktijk en mantelzorgers en het signaleren van overbelasting bij mantelzorgers.

https://www.youtube.com/watch?v=60ElalEKnMs

Het belang van samenwerken

Dit filmpje van Vilans en Movisie legt uit waarom goede samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers van belang is. Het is gemaakt in het kader van het programma In voor mantelzorg (2014-2016).

https://youtu.be/_zGhdEmrEaY

Op weg naar vitaliteit

Op weg naar vitaliteitDe video's horen bij de publicatie 'Op weg naar vitaliteit' (pdf) en zijn goed te gebruiken om het gesprek aan te gaan met mantelzorgers. Bij de publicatie horen ook landkaarten die te gebruiken zijn als reflectietool. Er zijn vier landkaarten: hart, hoofd, lichaam, ziel.

Een familiegesprek

Een film van 20 minuten waarin een familie wordt getoond die door middel van gesprekken begeleiding krijgt bij de zorg voor familielid met dementie. Er is ook aandacht voor de manier waarop familieleden de partner van degene met dementie kan ondersteunen. Gemaakt in opdracht van het Alzheimercentrum van het VUmc.

https://youtu.be/ct5AWjgmQMc

Van zorgen voor naar zorgen dat

Medewerkers van Icare vertellen in deze video over wat regelarme zorg betekent voor hun werk en hoe ze anders zijn gaan handelen. Hierbij gaan ze ook in op het betrekken van de omgeving bij de zorg voor de cliënt.

https://youtu.be/0q3dgdmJu2c

Kennisclips voor mantelzorgers en verpleegkundigen

AmsterdamUMC, het Nivel en Hogeschool InHolland ontwikkelden 3 kennisclips speciaal voor mantelzorgers en verpleegkundigen. De videoclips gaan over veranderd gedrag bij dementie, het bevorderen van zelfmanagement en tips voor het bieden van zelfmanagementondersteuning via de mail.

Kennisclip 1

https://vimeo.com/359482401

Kennisclip 2

https://vimeo.com/359482428

Kennisclip 3

https://vimeo.com/359482462

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]